MP4 avløser snart MP3

Nå begynner de første verktøyene for å lage MPEG-4 Audio å dukke opp på nettet. Hva kan du vente deg av det nye formatet? Vi gir deg et lite innblikk.

Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
Publisert

Etter MPEG-1 og MPEG-2, kommer MPEG-4. Formålet med dette formatet er at det skal bli det universelle medieformatet for kringkasting, film, musikk og interaktive multimedia-applikasjoner.

Effektivt format

Når det snakkes om fremtidige bredbånds TV-kanaler, tas det utgangspunkt i MPEG-2 standarden, noe som betyr at en TV-kanal vil legge beslag på mellom 6 og 8 mbps. MPEG-2 var ferdig definert allerede i 1994, og mye har skjedd siden den gang. MPEG-4 standarden åpner for høykvalitets TV-kanaler på langt lavere båndbredde.

MPEG-4 versjon 1 er alt tatt i bruk i Microsofts ASF og WMV-formater, og en ny standard, MPEG-4 versjon 2 er allerede ferdig definert. Kodek'er i versjon 2 ventes ferdige til neste år, samtidig som Moving Picture Expert Group arbeider med standarder for versjon 3, 4 og 5.

Du kan lese mer om MPEG-4 standarden på Fraunhofers MPEG-4 side. Fraunhofer instituttet, som blant annet står bak MP3-formatet, har vært sentral i utviklingen av MPEG-4.

MP4 – bedre lyd og mindre filer

Som en del av standarden ligger retningslinjer for MPEG-4 Audio, som igjen består av mange underprofiler for å håndtere alt fra tale til avansert 3D-lyd. Profilen MPEG-4 AAC (MP4) skal gi deg bedre lyd enn MPEG-1 Layer 3 (MP3), uten de typiske forvrengningene som du ofte opplever hos forgjengeren. I tillegg gir MP4 omtrent 30% mindre filer enn MP3, noe som igjen åpner for musikk i meget høy kvalitet ved lav båndbredde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer