Multicom Compal JHL90+

Multicom er alltid tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi i sine bærbare. JHL90+ er den første vi tester med Intels nye Centrino-plattform.

Publisert
Sist oppdatert

Hos de fleste som selger bærbare datamaskiner sitter du fast med en gitt konfigurasjon når du plukker deg ut en modell, men det finnes også unntak. Dell er kanskje produsenten som er mest kjent for å gi kundene stor valgfrihet når det gjelder valg av komponenter, men noen mindre aktører står også til tjeneste. Her på berget har vi Zepto og ikke minst Multicom, som vi har hatt flere modeller av inne til test tidligere.

For eksempel nevner vi Multicom JFT02, Multinote Compal HEL80 og Multicom Compal IFL90+ som alle har fått gode skussmål av oss.


Litt av bakgrunnen for dagens testeksemplar Multicom Compal JHL90+ er generasjonsskiftet som har funnet sted i sommer. Intel slapp for et par dager siden sin nye prosessorplattform Centrino 2, og i den anledningen er JHL90+ den første bærbare vi tester med de nye komponentene.

Multicom Compal JHL90+
Spesifikasjoner testmaskin:

 • Intel Core 2 Duo T9400 @ 2,53 GHz
 • 15,4" skjerm i bredformat (1680 x 1050 piksler)
 • 4 GB DDR2-minne
 • 250 GB harddisk, 5400 RPM
 • nVidia GeForce 9600M GT grafikk (512 MB)
 • WLAN (a/b/g/n)
 • Gigabit LAN og modem
 • 3 x USB, blåtann
 • HDMI og VGA ut, lyd inn/ut
 • DVD/CD-brenner
 • Minnekortleser, ExpressCard/54
 • Fingeravtrykksleser
 • Integrert webkamera
 • Fjernkontroll følger med
 • Windows Vista Home Premium
 • Dimensjoner (B/D/H): 44,3 x 30,0 x 4,8 cm
 • Vekt 3,0 kilo
Som nevnt er altså denne modellen fullt mulig å konfigurere selv. Du starter på omtrent 7500 kroner og klikker deg oppover til du er fornøyd, kontoen viser røde tall eller du ganske enkelt ikke kan få mer punsj i den. Det siste skjer ved omtrent fjorten tusenlapper, da eksklusive operativsystem og uten SSD.

Testmodellen koster ti tusen, da uten Windows.

Sammenligner vi med testeksemplaret av IFL90+ - forgjengeren vi testet for omtrent ett år siden - var denne noe dårligere spesifisert og kostet fem tusen kroner mer. Så det er ingen tvil om at prisene generelt har gått ned.

Konstruksjon

Som den nevnte IFL90+ er maskinen ikledd sort, matt plast med blanklakkert lokk, og såvidt vi kan erindre er også byggekvaliteten helt i samme gate. Lokket har integrert webkamera, er stivt nok og sitter tilsynelatende godt hengslet fast i chassiset, som på sin side virker relativt solid. Men vi merker oss også noen litt vel myke områder på undersiden - og følelsen av billig plastikk som ikke imponerer.

Tastaturet er det heller ikke gjort noe med, om noe har det enda mer svikt enn hos forgjengeren. Det er riktignok uproblematisk å skrive på, men du får dessverre også med en slags dirrelyd i selve tastaturet med mindre du er svært lett på fingrene. I tillegg har vi vår vante kjepphest når det gjelder plassering av taster: Fn og Ctrl skulle ha byttet plass.

Multicom Compal JHL90+


Over tastaturet har vi også tre snarveisknapper. To av dem veksler mellom forhåndsinnstilte lyd- og bildeprofiler, mens den tredje starter Program DJ, en applikasjon som for eksempel kan bruke ansiktsgjenkjenning via det integrerte webkameraet til å sjekke om personen som bruker PC-en er autorisert til å gjøre det.

Hva som kanskje er mer anvendelig er knappen som gir strøm til USB-kontaktene selv om maskinen skulle være avslått. Kjekt for deg som lader mobil eller MP3-spiller med USB.

Mens vi ikke akkurat er lykkelige over tastaturet gjør touchpaden i bredformat jobben sin uten å få noen negative anmerkninger fra oss. Også knappene under er gode i bruk.

Flere oppløsinger å velge mellom
Om selve skjermen er det ikke så mye vi kan si, vårt testeksemplar kom nemlig med matt skjerm, mens Multicom kun har blanke skjermer tilgjengelige for øyeblikket. De jobber dog med å få tak i matte for de som foretrekker dette. Vi er for øvrig fornøyd med kvaliteten på vårt display.

En fin ting er at du kan velge mellom tre oppløsninger på skjermen: 1280 x 800, 1440 x 900 og 1680 x 1050. På en 15,4-tommers skjerm trives vi svært godt med den høyeste oppløsningen (altså 1680 x 1050 piksler) men det er som med så mye annet en smaks- og/eller synssak.

Tilkoblingsmuligheter

Tilkoblingene på JHL90+ finnes i front og på sidene. Bak sitter batteriet, som du får i to størrelser. Prisen er omtrent den samme, men det største på 9 celler stikker ut et par centimeter i bakkant.

Multicom Compal JHL90+I front finner vi statuslys på venstre side, kontakter for lyd og IR-mottaker.

Multicom Compal JHL90+På venstre side har vi plass til kensingtonlås, VGA og HDMI ut, modem og GB LAN, minnekortleser og ExpressCard/54-slot. Varmluften kommer også ut her. I tillegg er det en liten bryter som slår av og på trådløs kommunikasjon.

Multicom Compal JHL90+Alle USB-kontaktene sitter foran på høyre side. I tillegg har vi her det optiske drevet (kan leveres med Blu-ray-leser) og inntak for strøm helt bakerst.

>>> Klikk deg videre for ytelsestester og vår konklusjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer