MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?

Norskutviklet lydformat kan bli en suksess.

MusicDNA - MP3-formatets arvtaker?
Publisert
Sist oppdatert

Ambisiøst er bare forbokstaven når norske Bach Technology vil danke ut MP3 som det foretrukne formatet blant verdens musikklyttere.

Med seg på laget har Bach nøkkelpersoner fra Fraunhofer-instituttet (som stod bak MP3-formatet), og Dagfinn Bach var selv med på å utvikle den første MP3-spilleren.

Selv om det de senere åra har kommet mange formater der flere av dem komprimerer lydfilene mer effektivt enn MP3, har ingen klart å ta innersvingen på lydformatet som ble offentlig tilgjengelig for rundt 15 år siden.

MusicDNA bruker en annen tilnærming. Det nye formatet (strengt tatt en container som baserer seg på MPEG-7 og XML) er nemlig bakoverkompatibelt med MP3 slik at det skal spilles på alle enheter som allerede støtter MP3, men "med på kjøpet" får du en hel del.

Opptil 32GB med tilleggsinformasjon

En kan jo spørre seg hvorvidt vi ønsker musikkfiler på 32GB (de færreste vil nok i praksis ikke være i nærheten), men hensikten med MusicDNA er at filene kan inneholde langt mer enn selve musikken.

I metadataene kan man for eksempel lagre informasjon om selve musikken. Ikke bare artist, albumnavn, utgivelsesår, sjanger etc. slik du finner i MP3-filer i dag, men også lydkarakteristikker som tempo, humør, instrumenter som brukes, hvorvidt det er et liveopptak etc.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.