Over og ut for iTunes

Musikk, video og podkaster blir separate apper i macOS 10.15

Apple har planer om å avlive det tungrodde programmet.

MER ENN MUSIKK: I starten var iTunes et musikkavspillingsprogram, men i dag brukes det først og fremst til synkronisering av iPhoner og iPader. Foto: Apple/Dinside
MER ENN MUSIKK: I starten var iTunes et musikkavspillingsprogram, men i dag brukes det først og fremst til synkronisering av iPhoner og iPader. Foto: Apple/Dinside Vis mer
Publisert

iTunes - programmet alle elsker å hate - synger på siste vers.

I neste versjon av mac OS kommer Apple nemlig til å bryte det opp i separate apper for musikk, video og podkaster. Det melder kjennere Guilherme Rambo i 9to5Mac og utvikler Steve Troughton-Smith, skriver The Verge.

Da Apple lanserte nye TV-tjenester nylig, meldte selskapet at TV-appen, som finnes til iOS og Apple TV, snart kommer til Mac.

NYE IKONER: Slik kommer de respektive ikonene for den nye Podkaster og TV-appen til å se ut på Mac. Foto: 9to5Mac
NYE IKONER: Slik kommer de respektive ikonene for den nye Podkaster og TV-appen til å se ut på Mac. Foto: 9to5Mac Vis mer

TV-appen vil huse Apples kommende TV-tjenester, mens Musikk-appen vil være hjem for Apple Music. Podkaster-appen vil naturligvis inneholde podkaster.

For de teknisk interesserte: appene sies å være såkalte Marzipan-apper, som er Apples nye teknologi som vil gjøre det mulig for utviklere å lage Mac-apper av iOS-appene sine uten for mange kodeendringer.

Apples News-app, som ikke er tilgjengelig i Norge, er en slik Marzipan-app.

ITUNES 4: I 2003 introduserte Apple iTunes Music Store med omlag 200.000 sanger. Det samme året lanserte Apple for øvrig en Windows-versjon av iTunes, og daværende sjef Steve Jobs kalte det det beste Windows-programmet noensinne.
ITUNES 4: I 2003 introduserte Apple iTunes Music Store med omlag 200.000 sanger. Det samme året lanserte Apple for øvrig en Windows-versjon av iTunes, og daværende sjef Steve Jobs kalte det det beste Windows-programmet noensinne. Vis mer

Vokste seg for stor

Å avlive iTunes kommer ikke en dag forseint, synes å være den gjengse oppfatningen der ute. Programmet ble opprinnelig lansert i 2001, og i starten var det bare en enkel musikkspiller.

Med tiden vokste iTunes til å bli mye mer, et sted for å administrere alt multimediainnhold, synkronisering med andre enheter og butikk for både musikk, film og TV-serier, bøker, apper og så videre.

Når Apple gjorde det mulig å oppdatere iOS-enheter fra skyen, og mange etter hvert sluttet å synkronisere musikk, men i stedet brukte strømmetjenester, har iTunes blitt veldig overflødig.

Ifølge 9to5Mac kommer den neste macOS-versjonen til å inneholde iTunes, men det er kun fordi Apple ikke har noen ny løsning for å manuelt synkronisere enheter som gamle iPoder og iPhoner med Mac.

Apple ventes å vise frem neste macOS, 10.15, på sin årlige utviklerkonferanse WWDC, som går av stabelen mandag 3. juni. Oppdateringen vil være klar for lansering til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer