Musikkbransjen i USA saksøker Diamond Multimedia

RIAA (The Recording Industry Association of America ) har saksøkt Diamond Multimedia og vil at retten stopper salget av MP3-avspilleren Rio. Påstanden er at produktet bryter med to lover i en amerikanske lovgivningen om private opptak av beskyttet musikk.

Musikkbransjen i USA saksøker Diamond Multimedia
Publisert

Diamond Multimedia, kjent for skjermkort, lydkort og andre multimediapriodukter, lanserte tidligere i høst en liten, portabel spiller for MP3-filer. Denne maskinen, som har fått navnet Rio, har tidligere blitt omtalt i DinSide.

Nå mener RIAA altså at Diamond kan saksøkes og at MP3-spilleren Rio må fjernes fra markedet.

Hvilke lover er det som gjelder?

Den ene av lovene som RIAA mener blir brutt er at Diamond ikke har bygget inn en mekanisme som stopper viderekopiering av nedlastede MP3-filer. Dette er en spesiell amerikansk lovbestemmelse fra 1992 som bare gjelder digital-til-digital kopiering. Det er blant annet omstendighetene rundt denne lovbestemmelsen som drepte DAT (Digital Audio Tape) som potensielt forbrukermedium.

Den andre loven som det henvises til er at det ikke er ordnet med et system for avregning til de som eier rettighetene til musikken, og at produktet derfor bare vil bli brukt til illegal spredning av musikk.

Digital prevensjon

Musikkbransjen har etter mye frem og tilbake innført forskjellige metoder som skal hindre forbrukerne å lage digitale kopier av musikk. Hvis du tar opp en CD digitalt, fra SPDIF-utgangen på en CD-spiller med en optisk eller koaksial kabel, på en DAT-maskin vil det ikke være mulig å bruke dette opptaket til å lage flere kopier. Dette konseptet kalle SCMS (Serial Copy Management System) og gjelder ikke ved analog kopiering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.