Musikkpirater til evig tid

KOMMENTAR: Om ikke lenge åpner Apple sin nettbutikk for nedlastbar musikk, iTunes Music Store, i Norge. Men er det virkelig grunn til å rope hurra?

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En venn av meg tipset meg for en tid tilbake om fildelingsnettverket Direct Connect. Nettverket er bygd opp av tusenvis av såkalte hubber, og hver eneste hubb kan ha mange tusen brukere tilkoblet. De fleste hubbene krever at du deler ut et visst antall gigabytes med data, for eksempel bilder, film og ikke minst musikk, til andre brukere.

I enkelte hubber deles flere hundre terabytes mellom brukerne. Det finnes også mange norske hubber, og utvalget av musikk fra norske artister er ofte større enn i respektable platebutikker.

Det hele er skremmende enkelt og lett tilgjengelig. Med et par klikk med musen har du lastet ned musikken du ønsket deg, og sannsynligvis også noe du ikke visste du ønsket deg - uten at det har kostet deg 1 øre. Samtidig innfører musikkindustrien den ene begrensningene etter den andre, på musikken du har betalt penger for. Nye CDer og filene du kjøper og laster ned fra nettbutikken er kopibeskyttet. Myndighetene, som gang på gang har avslørt at de verken forstår teknikken eller prosessene, er blitt industriens nikkedukker. Og jeg, som kjøper musikken på lovlig vis, blir stemplet som kjeltring i utgangspunktet, og her begås den største og mest utilgivelige feilen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.