HP Envy 13

Mye kraft i kompakt PC

Det er mye å like ved HP Envy 13. Irritasjonene er nesten borte, men det er fortsatt et par detaljer som trekker ned.

MYE FOR PENGENE: HP Envy 13 er en av de mest attraktive 13-tommerne i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MYE FOR PENGENE: HP Envy 13 er en av de mest attraktive 13-tommerne i høst. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som en av de største PC-produsentene i verden, har HP et rikt utvalg med datamaskiner, og dekker alt fra de som ønsker det veldig enkelt, til PC-spillerne som foretrekker så mye kraft som mulig.

Envy-serien plasserer seg i det høyere segmentet til HP, men med et mer fokus på studenter og kontorer fremfor spilling, selv om den har et dedikert grafikkort i form av Nvidia GeForce MX250. Vår testmodell er også utstyrt med en Intel i7-prosessor, 512 GB lagring og 16 GB minne, og er dermed midt i blinken for deg som vil ha en student-PC med litt ekstra futt i.

Stilrent design

Historisk sett har HP kanskje ikke vært de mest spenstige hva gjelder design, men de seneste årene har selskapet, som kniver med Lenovo om førsteplassen i PC-markedet, kommet seg stort. Spectre-serien er spesielt lekker, med unike Folio i spissen, men også Envy-modellene har fått en liten oppsving de seneste årene.

HP Envy 13 har et enkelt og stilrent design uten at den skiller seg noe spesielt ut fra andre Ultrabooker. Hadde den hatt svarte taster i stedet for sølvgrå, hadde det ved første øyekast vært vanskelig å skille den fra en Dell XPS eller en Apple MacBook Air.

Vekten er for øvrig ikke på mer enn 1,32 kilo.

Hengselet er utformet slik at det løfter baksiden av PC-en opp når du vipper opp skjermen, noe som gir tastaturet en bedre vinkel og gjør at skjermen blir litt høyere.

Vi hadde likt designet enda bedre hvis HP hadde droppet klistremerkene fra Intel og Nvidia nedenfor fingersensoren, men de kan du for så vidt pelle av.

PC-en har for øvrig seks tilkoblingsmuligheter: Én USB-C 3.1 med støtte for dataoverføring, lading og video-ut, to USB-er av den gamle typen, én lydkontakt og én ladeport. I tillegg har den en microSD-kortleser.

HØYRE SIDE: Ladekontakt, gammel USB, microSD-kortleser og bryter for kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HØYRE SIDE: Ladekontakt, gammel USB, microSD-kortleser og bryter for kameraet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
VENSTRE SIDE: Lydkontakt, gammel USB og USB-C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
VENSTRE SIDE: Lydkontakt, gammel USB og USB-C. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

God skjerm

I en kort periode var det nærmest obligatorisk at dyre PC-er kom med berøringsskjerm, men flere PC-produsenter har åpenbart trappet ned på denne fronten. Ikke at det er et minus - vi liker PC-er med berøringsskjerm godt, men fortviler ikke når det lanseres modeller uten.

Envy 13 har med andre ord ikke berøringsskjerm. I stedet ser vi på en 13,3-tommer med blankt panel omkranset av en forholdsvis slank ramme. Delen over skjermen er litt brede slik at det er plass til et kamera, som du kan deaktivere med en bryter på høyre side av PC-en. Det er en litt uvanlig detalj vi liker godt.

Oppløsningen er på 1920 x 1080 piksler, mest kjent som full-HD, som etter vår mening er helt perfekt på skjermer av denne størrelsen. 4K gir oss ingen ting ekstra, men påvirker i stedet ofte batteritiden i negativ grad.

Spesielt lyssterk er skjermen ikke, den når opp til rundt 400 nits, og vi må opp til mist 70 prosent lysstyrke for at skjermbildet ikke skal bli for mørkt i et godt opplyst kontorlandskap.

Skjermen leverer gode og naturlige farger som gjør seg godt til bildevisning og filmtitting, uten at man blåses av banen, og du får ikke de dype og levende fargene som på OLED-paneler. Prisen blir dog en helt annen.

Én ting du bør være obs på, og som du ser et eksempel på i bildet rett under, er at en blank overflate fort gir en del gjenskinn på skjermen, som ikke er optimalt i kontorlandskap og der det er mye sollys.

HIT, MEN IKKE LENGER: Så langt kan du vippe skjermen bakover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HIT, MEN IKKE LENGER: Så langt kan du vippe skjermen bakover. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Endelig, HP

Vi har tidligere kritisert HP for at styreflaten ikke har vært på høyde med det flere av konkurrentene leverer. De har gjerne vært litt trege og ikke respondert like godt på flerfingergester.

Nå har HP tatt til fornuft, og har forlatt Synaptics' drivere til fordel for Microsoft Precision-drivere. Opplevelsen er, om ikke perfekt, mye bedre enn for eksempel på HP Spectre Folio som vi testet på høstparten i fjor. Den responderer godt på gester og vi kan med tre fingere bla mellom åpne vinduer og fire fingre bla mellom virtuelle skrivebord, uten forsinkelser.

Vi skulle dog ønske at den hadde en glatt overflate som vi mener er å foretrekke fremfor en ru, men det er en smakssak.

Tastaturet er også bra. Vandringen på tastaturet plasseres seg midt mellom de høye tastene til Lenovo ThinkPad og de lavere på Huawei MateBook 13, og de er kvikke og forholdsvis stillegående sammenliknet med for eksempel Apples omdiskuterte sommerfugltastatur.

STYREFLATE: HP Envy 13 har en god styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
STYREFLATE: HP Envy 13 har en god styreflate. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Øverst på tallraden er det snarveier til lysstyrke for skjerm, bakgrunnslys for tastaturet. volum og mediekontroller, men også flymodus - noe vi sjelden aktiverer på en PC.

Men alt er ikke rosenrødt, og vi er litt skuffet over at et så stort selskap som HP presterer å selge en toppmodell i Norge med «amerikansk» tastaturoppsett. Det betyr liten Enter-tast, som fører til at vi treffer «'» fremfor Enter halvparten av tiden, og bred venstre Shift-tast i stedet for «<>»-tegnene til høyre for Z-tasten. Dette burde være unødvendig, HP.

«Amerikansk» Enter-tast? Nei takk! Foto: Martin Kynningsrud Størbu
«Amerikansk» Enter-tast? Nei takk! Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Rett nedenfor tastaturet befinner fingersensoren seg. Fingersensorer er et kjekt sikkerehtsalternativ til passord, som Microsoft ønsker at du kvitter deg med, og på Envy 13 er sensoren stort sett rask og nøyaktig, men det er også tilfeller der vi må tæppe noen ekstra ganger før fingeren blir registrert.

På denne fronten skulle vi helst sett at HP gjorde som Huawei ved å integrere fingersensoren i på-knappen, slik at du trykker én gang for å slå på maskinen og logge inn.

Mye fart

Envy 13 er utstyrt med en kraftig Intel Core-prosessor av typen i7-8565U med fire kjerner og en basisfrekvens på 1,80 Ghz. U-en i prosessornavnet indikerer at dette er en brikke som kombinerer batterieffektivitet med ytelse, og er for øvrig en del av åttende generasjon Intel Core-prosessorer, som nå er oppe i både ni og ti.

Som forventet av en dyrere PC, har Envy 13 en NVMe SSD fremfor de tregere SATA-diskene. Mens de sistnevnte stopper ved rundt 550 MB/s, er NVMe-brikkene mye raskere og yter godt over dette.

Våre ytelsestester viser at SSD-brikken har en lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 1737 og 1452 MB/s. Det kommer godt med når du gjør noe som krever at lagringsdisken holder et høyt tempo.

Dette er paret med 16 GB minne, som gjør Envy 13 et godt valg med tanke på fremtiden. For mange holder det trolig med 8 GB, men hvis du er en som har mange programmer og nettleser faner åpne samtidig, er det godt med litt ekstra arbeidsminne.

Vi har også nevnt grafikkortet GeForce MX250 fra Nvidia, som er en GPU i det nedre sjiktet, men et par hakk over Intels interne Graphics 620-brikke. MX250 gjør seg mer enn nok til spill som «Minecraft» og «Football Manager», og du vil også få en helt kurant opplevelse i «Fortnite», men du må nok skru videoinnstillingene noen hakk ned hvis du ønsker å spille et mer ressurskrevende spill.

Batteritid som forventet

Mens vi drømmer om at PC-er som Samsung Galaxy Book S skal bli dagligdags, hvis batteritiden og ytelsen er så bra som vi tør å håpe på, må vi innse at dagens premium-bærbare stort sett ligger på rundt ti timer videostrømming mellom hver lading. Ikke et veldig stort problem, men vi har ligget rundt denne batteritiden i flere år nå, og en betydelig økning av gjennomsnittet ønskes velkommen.

Det finnes selvsagt unntak, som Surface Laptop 2, men enn så lenge er det rundt ti timer pluss/minus at nivået ligger.

Envy 13 faller innenfor denne gruppen. Erfaringen med PC-en er at den tar oss gjennom en arbeidsdag, men ikke stort mer enn det. Til videotitting går det bedre:

Tidligere har vi testet PC-enes batteritid ved å nappe ut ladekabelen, sette på en videostrøm i YouTube og la PC-en lade seg ut. Nylig har selskapet Futuremark lansert en batteritest i ytelsesverktøyet PCMark 10, og det tester vi for første gang ut med Envy 13.

Testen har samme grunnprinsipp som vår egen:

«PCMark 10 Video måler batteritiden ved å spille av en HD-video kontinuerlig i fullskjerm til batteriet er tomt», står det i testdetaljene. Testen stanser for ordens skyld på 20 prosent.

HP Envy 13 holdt det gående i 11 timer og 50 minutter, som må sies å være ganske tilfredsstillende. Som du kan se i grafen under ytelsestestene, gjør Envy 13 det mye bedre enn Huawei MateBook D og MateBook 13.

HP ENVY 13: Tynn, slank og lett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HP ENVY 13: Tynn, slank og lett. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Dette bør HP slutte med

To gjentakende ankepunkter ot HPs PC-er, har vært styreflaten og overfloden av gjøkeprogrammer som ligger ferdig installert på PC-en når du kjøper den. Det første problemet er løst med bedre drivere, men de irriterende programmene ser ikke til å forlate maskinene med det første.

Under H i startmenyen finner vi følgende:

  • HP Audio Switch
  • HP Command Center
  • HP hjelp og kundestøtte
  • HP JumpStarts
  • HP PC Hardware Diagnostics Windows
  • HP Privacy Settings
  • HP Smart
  • HP Support Assistant
  • HP System Event Utility

Support Assistant, som blant annet brukes til driveroppdateringer, er det eneste vi finner ordentlig nyttig av disse HP-appene, resten klarer folk flest seg fint uten.

Ta også med McAfee-antivirus og Dropbox skylagring som ligger forhåndsinstallert og som maser om abonnement, samt en Amazon-app som er festet til oppgavelinjen. En fersk test viser at antivirusprogrammet i Windows 10, holder i massevis, så vi anbefaler at du bruker det fremfor å bla opp for et abonnement på McAfee.

PC-en er infisert med gjøkeprogrammer.
PC-en er infisert med gjøkeprogrammer. Vis mer

Konklusjon

Det er fristende å omtale HP Envy 13 som «den perfekte student-PC-en», fordi den har massevis med kraft, 512 GB SSD-lagring som bør holde så det monner - spesielt hvis du også bruker nettskyen flittig - og 16 GB arbeidsminne.

Prisen er kanskje i overkant for mange, men merk at den er kun 1200 kroner høyere enn den rimeligste MacBook Air-maskinen som leveres med en langt svakere prosessor, 8 GB arbeidsminne og en SSD på kun 128 GB.

HP gjør mye rett med Envy 13 og vi er spesielt fornøyde med kraftig forbedret styreflate, men tastaturoppsettet og alle gjøkeprogrammene, trekker litt ned.

Testresultat

HP Envy 13

Mye PC for pengene, endelig en god styreflate, fysisk bryter for kamera, godt tastatur, god skjerm, batteritid, fin størrelse og vekt.

Amerikansk tastaturoppsett, blank skjerm passer ikke alle, maaange gjøkeprogrammer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer