Slutt for Windows 7

Nå begynner Windows-maset igjen

Men du gjør kanskje lurt i å lytte.

WINDOWS 7: Neste år er det slutt for sikkerhetsoppdateringer til Windows 7. Microsoft vil gjerne at du oppgraderer til et nyere operativsystem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 7: Neste år er det slutt for sikkerhetsoppdateringer til Windows 7. Microsoft vil gjerne at du oppgraderer til et nyere operativsystem. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Responsen var ikke utelukkende positiv da Microsoft oppfordret Windows 7- og 8-brukerne om å oppgradere til Windows 10 i 2015. I løpet av det første året etter lanseringen av Windows 10, tilbydde Microsoft gratis oppgradering fra eldre operativsystem til det nye, men noen av metodene fikk mange til å reagere.

Plagsomme varsler, automatisk nedlasting av installasjonspakken og til og med automatiske oppgraderinger som ikke var godkjent av brukerne, var noen av tingene som gikk igjen.

Hold dere fast, for nå kommer meldingene om oppgradering igjen.

Ikke lenger gratis

Denne gangen slipper du riktig nok at PC-en din, hvis du har en med Windows 7, oppgraderes automatisk til Windows 10 uten at du har samtykket til det. PC-en din vil heller ikke laste ned installasjonsfiler uten at du har bedt om det. Årsaken er først og fremst at Microsoft ikke lenger tilbyr gratis oppgradering til Windows 10.

I stedet varsler Microsoft at de fra og med april vil sende varsler til PC-er med Windows 7 om at det er på tide å oppgradere, eller kjøpe ny PC. Årsaken er grei: i januar 2020 vil Windows 7-brukere ikke lenger motta sikkerhetsoppdateringer, og det er i alles interesse - minus dem med ondsinnede hensikter - at PC-brukere kjører en sikker og oppdatert utgave av Windows.

For to år siden sa Microsoft for øvrig adjø til utskjelte Windows Vista.

Mindre plagsomme varsler

Microsoft lover at varslene ikke blir like plagsomme som dem som dukket opp da Windows 10 ble lansert for over tre år siden. Alle brukerne vil få et varse, men du kan velge å ikke motta flere påminnelser om oppgradering.

Hvis du bare trykker vekk varselet, vil du motta flere oppgraderingsvarsler gjennom året, men ifølge Microsoft vil du kun få en håndfull av dem i tiden frem mot 14. januar 2020.

Dette sier Microsofts Windows-topp, Matt Barlow, om varslene:

«Fra og med neste måned kan du som er Windows 7-bruker, forvente å se et varsel på din Windows 7-PC. Dette er en vennlig påminnelse som du kan forvente å se en håndfull ganger i løpet av 2019. Ved å varsle om de kommende påminnelsene nå, håper vi at du får tid til å planlegge og forberede deg på overgangen. Varslene er designet for å gi deg kun informasjon, og hvis du foretrekker å ikke se flere av dem, kan du trykke på valget om å ikke motta flere varsler, og så vil du ikke motta flere.»

Stor risiko

Når Microsoft slutter å vedlikeholde Windows 7 med sikkerhetsoppdateringer, nytter det ikke å tro at et antivirusprogram vil beskytte PC-en din. Kyberkriminelle kan utnytte svakheter og sikkerhetshull i operativsystemet, som ikke vil bli tettet fra offisielt hold, for å angripe og potensielt ta kontroll over PC-en din og hente ut sensitiv informasjon.

Hvis du ikke ønsker å oppgradere til Windows 10, har du alternativer som Windows 8, et utvalg Linux-distribusjoner, men også å kjøpe en Mac.

PS. Av Windows-brukerne som besøker Dinside.no, er det rundt 19 prosent som benytter Windows 7, mens nærmere 80 prosent har gått over til Windows 10.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer