WiFi 6 kommer i 2019

Nå blir det mye lettere å kjøpe trådløs ruter

For det er definitivt lettere å si WiFi 6 enn 802.11ax.

BLIR ENKLERE: I løpet av året kommer WiFi 6. Da blir det forhåpentligvis slutt på alle 802.11-begrepene. Foto: Rawpixel
BLIR ENKLERE: I løpet av året kommer WiFi 6. Da blir det forhåpentligvis slutt på alle 802.11-begrepene. Foto: Rawpixel Vis mer
Publisert

Wi-Fi har kommet i stadig flere versjoner, men for mannen i gata har det ikke vært trivielt å vite at en ruter som støtter 802.11ac er bedre enn en som støtter 802.11a/b/g/n.

Den benevningen blir det snart slutt på, for WiFi-alliansen har bestemt seg for å gjøre disse betegnelsene langt mer leselige. Den nye standarden forventes lansert i løpet av året, men i stedet for å hete 802.11ax, får den et langt mer folkelig navn: WiFi 6.

En slik logo blir sannsynligvis å finne på de gjeveste ruterne i løpet av året.
En slik logo blir sannsynligvis å finne på de gjeveste ruterne i løpet av året. Vis mer

Tidligere versjoner vil også døpes om i henhold, og dermed ser rekken slik ut:

WiFi 6 - 802.11ax (forventet 2019)
WiFi 5 - 802.11ac (2014)
WiFi 4 - 802.11n (2009)
WiFi 3 - 802.11g (2003)
WiFi 2 - 802.11a (1999)
WiFi 1 - 802.11b (1999)

Strengt tatt vil du neppe se noen produkter med WiFi 1-3, siden det er såpass gamle standarder, men 4 og 5 vil nok fortsatt være gjeldende.

Hva blir nytt med WiFi 6?

Ikke uventet handler mye om enda bedre ytelse enn tidligere. Der 802.11b-standarden kunne skilte med teoretisk toppfart på 11 Mbps (megabit per sekund), g-varianten med 54 Mbps, n-standarden (WiFi 4) med 450 Mbps og ac-standarden (WiFi 5) med 1300 Mbps blir dette dramatisk forsterket med WiFi 6, der den teoretiske toppfarten blir 4-10 ganger så høy som for WiFi 5.

Det vil blant annet muliggjøre strømming av 8K-innhold, selv om det selvsagt vil kreve enormt av båndbredden mot internett også.

WiFi 6 vil bruke både 2,4 GHz og 5 GHz-frekvensbåndene. Det har kanskje ruteren din støtte for allerede, men teknisk sett bruker den da WiFi 5 (ac) til 5 GHz og WiFi 4 (n) til 2,4 GHz-båndet. WiFi 6 vil altså bruke begge båndene.

Spesielt er den nye standarden designet for å håndtere flere samtidig påkoblede enheter bedre, så om du har mange enheter som er koblet på hjemme, eller befinner deg på et offentlig sted (kafé, hotell, idrettshall eller lignende) med WiFi tilgjengelig, vil ytelsen for hver enkelt bli svært mye bedre.

Toveis MU-MIMO

Drar vi frem noen av de mer avanserte glosene, støtter WiFi 6 noe som kalles for OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Dette innebærer at det blir mulig å dele en trådløs kanal opp i flere subkanaler, og at ruteren derfor kan snakke med flere enheter samtidig.

I tillegg vil MU-MIMO (multi-user, multiple input, multiple output) støtte kommunikasjon begge veier. Dermed blir det ikke bare slik at ruteren kan sende data til flere enheter samtidig, men at de også kan sende data tilbake samtidig. Og antallet kanaler går opp fra fire til åtte.

I et tettbebygd strøk med mange rutere innenfor et lite område blir det ofte redusert ytelse fra rutere fordi signalene «krasjer», men med WiFi 6 kan flere rutere bruke samme kanal fordi de kan sende data med ulike «farger»

Bedre batteritid?

En interessant nyhet er også en ny funksjon som kalles «target wake time». Denne gir ruteren anledning til å instruere andre enheter om at de kan slå av radioen og hvilket tidspunkt den neste overføringen vil finne sted slik at den blir slått på igjen til det.

Dermed kan det være duket for at WiFi-bruk vil bruke mindre av batteriet på mobiltelefoner, bærbare PC-er og annet utstyr.

Kan ta tid

Selv om standarden forventes klar i løpet av året, kan det brått bli 2020 før vi ser de første ruterne med WiFi 6-støtte, og kanskje enda lenger tid før de første mobiltelefonene, nettbrettene, PC-ene og den slags vil bære WiFi 6-logoen.

Hvis de gjør det da. WiFi-alliansen har nemlig ikke gjort det påkrevd å bruke denne benevningen, så kanskje må du forholde deg til 802.11ax allikevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer