Windows 11

Nå blir PC-en din ny

Hvis du får oppgradert den, da ...

WIDGETS: Windows 11 får en ny widgets-meny med rask tilgang til kalender, vær, nyheter og andre apper.
WIDGETS: Windows 11 får en ny widgets-meny med rask tilgang til kalender, vær, nyheter og andre apper. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drøyt seks år etter lanseringen av Windows 10, som skulle være Microsofts «siste operativsystem», kommer oppfølgeren Windows 11.

Windows 10 tok over for Windows 8, som var omstridt på grunn av det betydelige skiftet i brukergrensesnitt, med et større fokus på nettbrett og berøring, og har stadig blitt oppdatert med nye funksjoner og designendringer.

Nå kommer altså Windows 11, som markerer nok et designskifte med avrundede hjørner, ny startmeny og et mer helhetlig design som noen av nyhetene.

Les mer om de største Windows 11-nyhetene i lenka under.

Windows 11

Etter først å ha kunngjort Windows 11 i sommer, begynner Microsoft i dag å rulle ut operativsystemet til kompatible PC-er og nettbrett.

Som vanlig foregår oppdateringen i puljer, slik at ikke alle Windows-enheter får den samtidig. Først ut er kompatible enheter, men det avhenger også av hvor i verden du befinner deg, påpeker nettstedet Windows Latest.

Microsoft forventer at innen midten av 2022 kan alle kompatible enheter oppgraderes til Windows 11.

«PERSONLIG HVELV»: Windows lanserer et nytt sikkerhetstiltak for sine OneDrive-brukere. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Bjørn Eirik Loftås / Dinside Vis mer

Minstekravene til å få Windows 11 på din PC, er:

  • 64 GB lagringsplass
  • 4 GB minne
  • 8. Intel Core-prosessor
  • AMD Zen 2

PC-en din må også ha en TPM 2.0-brikke (Trusted Platform Module) og Secure Boot aktivert, noe moderne PC-er som regel har. Dog kan det være at du må aktivere TPM 2.0 på PC-en din. Det kan du lese mer om her, eller besøke PC-produsentens hjemmeside for mer informasjon.

Samtidig kan du laste ned et «test om PC-en min kan få Windows 11»-program for å sjekke om du får installert operativsystemet.

Blant nyhetene i Windows 11 er en ny startmeny og sentrert oppgavelinje.
Blant nyhetene i Windows 11 er en ny startmeny og sentrert oppgavelinje. Vis mer

Slik installerer du manuelt

Dersom PC-en din oppfyller nevnte krav, og du har dobbeltsjekket i test-appen om det stemmer, kan du sjekke Windows Update manuelt for å se om Windows 11 er tilgjengelig for din maskin.

Da skal du få en melding om at «oppgradering til Windows 11 er klar – og gratis» og du kan trykke for å laste ned og installere.

Ettersom operativsystemet rulles ut i puljer, kan det være at Windows 11 ikke ligger i Windows Update selv om du har en godkjent PC. Da kan du oppdatere manuelt dersom du ønsker det.

Da har du tre valg: enten laste ned en ISO-fil, opprette et installasjonsmedium, eller laste ned Windows 11 Installation Assistant som tar deg gjennom prosessen.

Installasjonsassistent for Windows 11:

Den enkle prosessen, som er kjekk for deg som bare ønsker å oppgradere. Etter du har lastet ned installasjonsassistenten, følger du anvisningene på skjermen for å oppgradere til Windows 11.

Opprett installasjonsmedier for Windows 11:

Velg denne hvis du ønsker å installere en ren versjon av Windows 11. Da kan du for eksempel installere med en USB-minnepenn.

Last ned ISO-avbildningen:

Dersom du ønsker å opprette et installasjonsmedium, for eksempel USB-minnepenn, eller opprette en virtuell maskin for å installere Windows 11, velger du denne.

Mer informasjon om samtlige, samt nedlastingslenker, finner du på Microsofts nettsider.

SNAP: Den nye snap-menyen gjør det enda enklere å sidestille apper.
SNAP: Den nye snap-menyen gjør det enda enklere å sidestille apper. Vis mer
Du kan enkelt sidestille tre apper. Foto: Microsoft
Du kan enkelt sidestille tre apper. Foto: Microsoft Vis mer

Før du starter

Merk at Windows 11 tilbys som en gratis oppgradering til Windows 10. Du trenger ikke å ha produktnøkkelen tilgjengelig, ettersom Windows 11 aktiveres automatisk basert på Windows 10-nøkkelen.

Når det gjelder oppgradering fra Windows 7 eller 8, skal det også være mulig, men vi har ikke fått testa det selv.

Hva om du ikke har en kompatibel PC? Det skal være mulig å installere en ren versjon av Windows 11 selv om du har en PC som ikke oppfyller kravene. På nåværende tidspunkt vil ikke vi anbefale det ettersom Microsoft har uttalt at disse PC-ene ikke vil få oppdateringer, noe som kan være en risiko for maskiner som er oppkoblet Internett.

Husk også at selv om Windows 11 testes grundig av både Microsoft og betatestere kan det forekomme feil ved lansering, slik som andre operativsystem. Vi så det seinest med Apples iOS 15. Dermed kan det være lurt å avvente litt med installasjonen til det har gått noen dager og det eventuelt har kommet rapporter om feil som bør fikses.

Er din PC for gammel og kan ikke oppgraderes? Frykt ikke, Windows 10 er støttet fram til 2025 med årlige (sikkerhets)oppdateringer, så PC-en din har i hvert fall 4 år med oppdateringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer