Google sikrer alle kontoer:

Nå får mange nordmenn e-post fra Google

Har du ikke aktivert totrinnsbekreftelse ennå, gjør Google det for deg.

FÅR EPOST: I disse dager sender Google ut e-post til millioner av brukere om at totrinnsbekreftelse blir aktivert automatisk om ikke brukerne gjør det selv. Illustrasjonsfoto: Pål Joakim Pollen
FÅR EPOST: I disse dager sender Google ut e-post til millioner av brukere om at totrinnsbekreftelse blir aktivert automatisk om ikke brukerne gjør det selv. Illustrasjonsfoto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å sikre nettlivet ditt, som vi har skrevet om mang en gang på Din Side, er å beskytte alle kontoer som støtter det med såkalt tofaktorautentisering, eller totrinnsbekreftelse, som det også kalles.

Dette gjør at du trenger mer enn bare brukernavn og passord når du skal logge på fra en ny enhet. Du må også oppgi en engangskode du får på telefonen, en kodebrikke eller lignende - akkurat som når du logger på nettbanken din med BankID.

Med andre ord må du identifisere deg med noe du vet (brukernavn/passord) og noe du har (kodebrikke/telefon), altså to faktorer – eller to trinn, om du vil.

Skulle passordet ditt bli avslørt i en datalekkasje et sted, vil det med andre ord ikke være nok for uvedkommende for å få logget på som deg, fordi de da ikke har tilgang på telefonen din.

TOFAKTOR: Når du logger på en tjeneste må du godkjenne påloggingen i en app. Det øker sikkerheten betraktelig. Foto: Pål Joakim Pollen. Video/Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Google tvinger brukerne

Google har lenge jobbet for å få brukerne sine til å aktivere denne funksjonen som en ekstra sikkerhet, og har du ikke slått på totrinnsbekreftelse, har du sikkert sett diverse advarsler rundt om på Googles nettsider eller fått e-post om det.

I 2019 rapporterte selskapet om at under ti prosent av brukerkontoene var sikret på denne måten.

Ti prosent er et lavt tall, med tanke på hvor enormt mye informasjon som er knyttet til en Google-konto. E-poster, bilder, tidligere søk, posisjonshistorikk – for ikke å snakke om at den for veldig mange er den primære e-postkontoen, som da kan være et springbrett for å få tilgang til alt annet man er registrert på.

Alle tjenester har jo tross alt en «glemt passord»-funksjon.

Nå har imidlertid nettgiganten gått til et mer drastisk skritt. Før året er omme, skal nemlig 150 millioner Google-kontoer få totrinnsbekreftelse aktivert, sier selskapet i et blogginnlegg.

Sender e-post

Også nordmenn får i disse dager e-post fra Google om at de snart vil få totrinnsbekreftelse slått på automatisk, melder digi.no. I e-posten kan man eventuelt trykke på en knapp for å slå det på umiddelbart.

E-posten kommer omtrent en uke før Google tvangsaktiverer funksjonen, og de ber deg ha mobiltelefonen din tilgjengelig når du skal logge på. Når du har skrevet inn brukernavn og passord, vil du få et varsel på telefonen din der du må bekrefte at det er du som prøver å logge på – alternativt en SMS med en engangskode du må fylle inn.

Dette må du så gjøre hver gang du vil ha logge på Google-kontoen din fra en ny PC, nettbrett eller mobiltelefon.

Har du allerede aktivert totrinnsverifisering, vil du selvsagt ikke få denne e-posten. For folk som bruker Google-konto gjennom jobb, der arbeidsgiver typisk betaler for Googles tjenester, vil det ikke være en slik tvangsoverføring.

Inntil videre er det mulig å slå av funksjonen igjen, selv etter at du har blitt tvunget over, men Google skriver at det i nær fremtid vil være et krav for å bruke Googles tjenester.

Gjør det flere steder!

Som nevnt gjør totrinnsbekreftelse at kontoen din er mye bedre beskyttet mot inntrengere. Mange andre tjenester har også støtte for samme type sikkerhetsmekanisme, det være seg Apple, Facebook, Twitter, Snapchat, Dropbox, Discord, Whatsapp og mange, mange flere.

Nettstedet 2fa.directory har en oversikt over tjenester som støtter totrinnsverifisering. Tidligere har vi skrevet om den kjekke appen Authy, som kan fungere som kodebrikke for alle disse tjenestene:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer