Microsoft Edge

Nå får PC-en din en ny nettleser

Endelig en nettleser fra Microsoft som kan brukes til mer enn å laste ned Chrome.

NY NETTLESER: Microsoft skroter den gamle utgaven av Edge med en ny versjon bygget på Googles Chromium. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
NY NETTLESER: Microsoft skroter den gamle utgaven av Edge med en ny versjon bygget på Googles Chromium. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vært ledende blant nettleserne i lang tid, har Microsoft for lengst blitt parkert av Google og Chrome, som har nærmere 70 prosent markedsandel på PC, ifølge tall fra NetMarketShare.

Internet Explorer (IE) hang ikke med i utviklingen, mens Edge, som ble lansert med Windows 10, har ikke maktet å tiltrekke seg brukere.

I fjor annonserte Microsoft, muligens litt overraskende, at de skroter sin egenutviklede nettlesermotor, EdgeHTML, til fordel for Googles Chromium. Den største fordelen med dette er at nettsider og -innhold vil vises likt som i Chrome, og det gjør at nye Edge er mer kompatibel med nyere netteknologi enn EdgeHTML-utgaven.

En annen fordel er hyppigere oppdateringer. Gamle Edge ble oppdatert gjennom Windows 10-oppdateringer i Windows Update, men Microsoft vil sende oppdateringer direkte til nye Edge – akkurat slik som Chrome fungerer. Dermed kan du forvente månedlige oppdateringer til nettleseren.

Tilgjengelig denne uka

15. januar starter Microsoft utrullingen av den nye Edge-versjonen til Windows 10, og den erstatter den nåværende utgaven av Edge som du har installert på PC-en din.

På plass er ting som mørk modus, innebygd sporingsbeskyttelse, nettapper og støtte for utvidelser. Og ja, du kan installere Chrome-utvidelser i Edge. Microsoft har for så vidt sin egen butikk for utvidelser, men Chrome Web Store er mye mer velfylt.

Med nettapper, såkalte progressive web apps, gjør at du kan opprette apper av nettsider. Les mer om det i vår hendige guide til nettapper.

I tillegg til Windows 10, vil den også kunne laste ned på Windows 7 – som du bør bytte ut sporenstreks – Windows 8 og til og med macOS. Edge er også tilgjengelig på Android og iPhone/iPad.

Nettleseren har også en ny logo, som erstatter «e»-ikonet Microsoft har brukt i rundt 20 år med det som ser ut som en bølge.

Funksjoner

Ved første oppstart vil du få valget om å flytte dataene fra gamle Edge til nye Edge, og du kan også hente innhold fra en annen nettleser, som Chrome eller Firefox, hvis du ønsker det.

Logger du inn med Microsoft-kontoen din, kan du synkronisere innhold som favoritter, historie, nettleserinnstillinger, adresser og passord slik at de er tilgjengelig på andre enheter du bruker Edge på.

Og synkronisering med Microsoft-kontoen er et viktig aspekt her. Bruker du kun Google-konto vil du trolig holde deg til Chrome.

Når Edge lanseres 15. januar, er det riktig nok fire ting som ikke synkroniserer ennå. Det er nettleserloggen, åpne faner, utvidelser og nyheten «Samlinger».

Beta-stempelet er borte når Edge lanseres 15. januar, men ikke alle funksjoner er på plass når utrullingen starter.
Beta-stempelet er borte når Edge lanseres 15. januar, men ikke alle funksjoner er på plass når utrullingen starter. Vis mer

Sistnevnte er en eksklusiv funksjon som ikke er tilgjengelig i Chrome og andre Chromium-nettlesere, og faktisk noe vi så langt har brukt en god del i betaen.

I Samlinger kan du samle tekst, bilder og nettsider. Funksjonen er dessverre ikke på plass 15. januar.
I Samlinger kan du samle tekst, bilder og nettsider. Funksjonen er dessverre ikke på plass 15. januar. Vis mer

Samlinger gjør det lettere å samle og holde oversikt over innhold på Internett. Planlegger du en reise, kan du opprette en samling og samle alt fra nettsider, tekst og bilder, som du bare drar fra nettsiden og over til en samling. Nesten som en 2.0-versjon av favoritter-lista.

Innholdet kan du blant annet eksportere til Word og Excel, eller enkelt dele med andre.

Når Samlinger blir tilgjengelig, finner du funksjonen som et ikon til høyre for adresselinjen.

Mer personvern

I tillegg til eksklusive funksjoner, skal også fokus på personvern få brukerne til å velge Edge fremfor Chrome og andre nettlesere. Microsoft har erstattet eller fjernet over 50 av Googles tjenester fra Chromium, og har i tillegg flere personvernrelaterte innstillinger på plass.

Fjerningen av en haug med Google-tjenester er kanskje en av årsakene til at Edge bruker en god del mindre arbeidsminne enn Chrome. Det viser i hvert fall testen til Android Authority.

Nå får PC-en din en ny nettleser

Under «Personvern og tjenester» kan du velge hvor streng sporingshindringen skal være, og det er også her du fjerner nettleserdata og aktiverer Microsoft Defender SmartScreen, som er en skybasert løsning for oppdagelse av nettfisking og skadevare.

Bytt søkemotor

Undertegnede har brukt betautgaven av Edge siden den ble lansert på vårparten i fjor, og opplevelsen totalt sett har vært like solid som Google Chrome og et solid steg opp fra gamle Edge. Blant annet synes vi at synkronisering av favoritter og annet innhold fungerer helt strålende – på den foregående versjonen av Edge var synkroniseringen mye mer ustabil.

En annen ting, og som vi påpeker over, er at nye Edge er mye mer kompatibel med nyere nettstandarder og at alt vises likt som i Chrome. Dermed slipper du å se varsler om at «nettleseren din ikke er støttet», selv om du kan risikere å bli sperre ute av Googles tjenester. Ironisk nok.

Noe vi anbefaler deg å gjøre med en gang du tar i bruk Edge, er å bytte søkemotor. Av den enkle grunn at Microsoft Bing ikke er nærheten av Google-søk – i hvert fall ikke i Norge. Foretrekker du en annen søkemotor, kanskje Kvasir eller Yahoo!, kan du også velge den.

Slik bytter du søkemotor:

  • Åpne innstillingene
  • I søkeboksen skriver du «søkemotor»
  • Velg deretter «Adresselinje» og «Søkemotor som brukes i adresselinjen»
Nå får PC-en din en ny nettleser

Tilgjengelig for Windows, Mac og mobil

Hvis du vil teste nye Edge allerede nå, kan du laste ned nettleseren til Windows 7, 8 og 10 samt macOS vi denne lenken. Du finner den også til iOS i App Store og Android i Play Store.

Edge er også annonsert for Linux, men det er uvisst når den versjonen blir tilgjengelig.

Er du fornøyd med EdgeHTML-utgaven og ikke ønsker Chromium-nyheten velkommen, kan du faktisk deaktivere installasjonen. Microsoft har sluppet et Blocker Toolkit for bedriftsenheter, men vanlige forbrukere kan også benytte det. Du kan lese mer om fremgangsmåten her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer