Asus Zenbook Pro med ScreenPad

Nå gjør de styreflaten til en touch-skjerm

Kan kjøre egne apper eller gi ekstra funksjonalitet.

SKJERM: Styreflaten på Asus nye Zenbook Pro har innebygd skjerm og kan kjøre egne apper. Foto: Asus/YouTube
SKJERM: Styreflaten på Asus nye Zenbook Pro har innebygd skjerm og kan kjøre egne apper. Foto: Asus/YouTube Vis mer
Publisert

Denne uken går den årlige Computex-messen av stabelen i Taipei, og blant de største overskriftene denne gangen er Asus' nye bærbare PC, Zenbook Pro (UX 580).

Styreflaten er en skjerm

Det mest oppsiktsvekkende med denne maskinen er nemlig ScreenPad – en styreflate under tastaturet som også er en skjerm. Altså litt på samme måte som Apples Touchbar, men der det er styreflaten, og ikke funksjonstastene som blir byttet ut med skjerm.

Du kan bruke den på helt vanlig måte for å styre muspekeren, men trykker du på F6-tasten, tennes skjermen på styreflaten. Den er 5,5 tommer stor og har oppløsning på 1920x1080.

EGNE APPER: Asus lar deg kjøre egne apper direkte på styreflaten, som kalkulator, kalender og musikkspiller. Foto: Asus/YouTube
EGNE APPER: Asus lar deg kjøre egne apper direkte på styreflaten, som kalkulator, kalender og musikkspiller. Foto: Asus/YouTube Vis mer

Derfra kan du kjøre egne ScreenPad-apper, som kalkulator, musikkspiller eller kalender, eller bruke den for å starte programmer på PC-en. Den kan også gi deg tilgang til funksjoner i programmer, som tekstformattering i Word, spoling i YouTube-videoer eller hva det måtte være.

ScreenPad kan dessuten fungere som en utvidelse av skrivebordet, slik at du kan dra et program fra hovedskjermen og ned på styreflaten. Ved hjelp av en Android-app kan ScreenPad vise det samme skjermbildet som mobiltelefonen, slik at du kan interagere med den uten å ta den opp av lomma.

Under ser du en video av hvordan det hele fungerer:

Vis mer Vis mer

Heftige spesifikasjoner

Ellers er det mye å la seg imponere av spesifikasjonsmessig. Den berøringsfølsomme skjermen måler 15,6 tommer diagonalt, men med ganske tynne rammer rundt, har den en formfaktor på linje med en tradisjonell 14,4-tommer. Den kan fås med 4K-oppløsning, med 132 prosent dekning av sRGB-fargerommet.

Prosessormessig kan maskinen konfigureres helt opp til Intel Core i9-8950 (seks kjerner, 12 tråder) og fås med 16 GB arbeidsminne og inntil 1 TB NVMe SSD. Grafikkbrikken er Nvidia GTX 1050 Ti med 4 GB dedikert grafikkminne. Ifølge Asus skal maskinen også gå an å spille på, der Overwatch trekkes frem som et eksempel som skal snurre fint i full HD-oppløsning.

NEPPE BILLIG: Går du «all in» på konfigurasjonen av Asus Zenbook Pro UX-580 blir det neppe billig. Foto: Asus
NEPPE BILLIG: Går du «all in» på konfigurasjonen av Asus Zenbook Pro UX-580 blir det neppe billig. Foto: Asus Vis mer

På utsiden finner vi to tradisjonelle USB-porter, to USB-C-porter med Thunderbolt 3, samt en HDMI-utgang, i tillegg til lydutgang og minnekortleser.

Maskinen er snaue 1,9 cm tykk og veier 1,8 kilo. Batteritiden er oppgitt til 10 timer på 15,6-tommersutgaven.

Norsk pris er foreløpig ikke tilgjengelig, men maskinen skal lanseres denne sommeren, som jo allerede har vart en stund her på østlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer