Windows 7

Nå haster det å oppgradere fra Windows 7

Om kort tid er det slutt på sikkerhetsoppdateringer og teknisk støtte til det ti år gamle operativsystemet fra Microsoft.

SNART SLUTT: Windows 7 vil snart ikke lenger motta viktige oppdateringer – da haster det for brukerne å oppdatere til et operativsystem som er støttet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SNART SLUTT: Windows 7 vil snart ikke lenger motta viktige oppdateringer – da haster det for brukerne å oppdatere til et operativsystem som er støttet. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Er du en av dem som fortsatt har Windows 7 på PC-en din, haster det med å oppgradere til Windows 10. 14. januar 2020 avvikler Microsoft støtten for det aldrende operativsystemet og det vil ikke lenger motta sikkerhetsoppdateringer.

Det betyr at det fremover utgjør en stor risiko å bruke Windows 7, og disse PC-ene blir spesielt utsatt for angrep som virus, skadevare og løsepengevirus.

Som et ledd i å få brukene til å oppgradere fra Windows 7, vil Microsoft fra 15. januar «bombardere» brukerne med varsler som dekker hele skjermen og som opplyser om at PC-ens operativsystem ikke lenger støttes og at det ikke vil motta flere sikkerhets- og programvareoppdateringer og teknisk støtte.

«Microsoft anbefaler sterkt å bruke Windows 10 på en ny PC for de nyeste sikkerhetsfunksjonene og beskyttelse mot ondsinnet programvare», skriver selskapet i advarselen som du kan se under.

ADVARER: Fra 15. januar 2020 vil Windows 7-brukere se dette fullskjermvarselet. Foto: Microsoft/Bleeping Computer
ADVARER: Fra 15. januar 2020 vil Windows 7-brukere se dette fullskjermvarselet. Foto: Microsoft/Bleeping Computer Vis mer

Over ti år gammelt

Windows 7 ble lansert i 2009, altså for 10 år siden, og har vært en stor suksess for Microsoft, som så langt ikke helt har klart å følge opp dette med de nyere utgavene. Windows 8 ble ikke den etterkommeren Microsoft hadde sett for seg, og ble blant annet sterk kritisert for sitt berøringsfokuserte brukergrensesnitt.

Windows 10 fra 2015 har løst mange av problemene med åtteren, men det var først i 2019 at operativsystemet passerte Windows 7 på verdensbasis.

Ifølge tall fra NetMarketShare har Windows 7 en markedsandel på 32,74 prosent på verdensbasis. Windows 10 har 47,65 prosent ved seneste måling.

Hva skjer?

Som nevnt over, ender den offisielle støtten for Windows 7 14. januar. Du lurer sikkert på hva som skjer etter den datoen. Vel, du kan fortsette å bruke Windows 7-PC-en din som før, men Microsoft kommer ikke til å sende ut sikkerhetsoppdateringer til operativsystemet.

Men vær obs på at PC-en din dermed er svært utsatt for ondsinnede angrep.

Dog er det faktisk en måte å få oppdatert Windows 7 på, men ikke for privatpersoner. Microsoft tilbyr selskaper sikkerhetsoppdateringer hvis de betaler for det. For en ukjent sum i året holder Microsoft Windows 7 oppdatert, men prisen øker for hvert år.

Hva kan du gjøre?

Hvis du har en PC med Windows 7, men ingen planer om hverken å ha et usikkert operativsystem eller betale for å holde det oppdatert (igjen, kun for bedrifter), har du i teorien to alternativer: oppgrader til Windows 10 eller kjøp en ny PC.

Men det er ikke slik at du med sikkerhet kan oppgradere en PC med Windows 7 til Windows 10, ettersom den gamle maskinvaren muligens ikke er støttet. Du kan lese mer om spesifikasjonskravene her.

29. juli 2016 avsluttet Microsoft programmet for gratis oppdatering fra Windows 7 og 8 til Windows 10, men ifølge Windows Latest er det fremdeles mulig å bruke Windows 7-nøkkelen for å oppgradere gratis til Windows 10.

Vi har ikke fått prøvd dette selv, men det kan være verdt å sjekke ut før du eventuelt går til det steget med å kjøpe en Windows 10-lisens.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i desember 2019, men er oppdatert og løftet frem på forsiden 13. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer