Nå kan alle teste iOS 10 og MacOS Sierra

Apple har åpnet offentlige betaversjoner.

NYE VERSJONER: Er du litt utålmodig, kan du være med å betateste de neste utgavene av iOS og MacOS allerede nå. Foto: APPLE
NYE VERSJONER: Er du litt utålmodig, kan du være med å betateste de neste utgavene av iOS og MacOS allerede nå. Foto: APPLE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten slipper Apple oppgraderinger både av iOS, MacOS, tvOS og WatchOS; altså operativsystemene som kjører på henholdsvis iPhone/iPad, Mac, Apple TV og Apple Watch.

Mens man tidligere måtte være registrert utvikler for å prøvekjøre disse betautgavene, som koster 99 dollar i året, åpnet Apple i fjor for at den gemene hop kunne være med på beta-testingen i forkant av iOS9-lanseringen.

Den bedriften gjentar de i år. Nå kan alle som vil registrere seg i betaprogrammet og dermed få prøve de neste utgavene av iOS og MacOS.

Men bør jeg gjøre det?

Godt spørsmål! En betaversjon er en ikke-ferdigstilt versjon, som betyr at det kan være både små og store feil i programvaren.

Det er nettopp derfor Apple lar alle som vil være med – jo flere som bruker betaversjonen og rapporterer inn feil, jo større sjanse er det for at det ikke vil være noen når disse produktene slippes for alle i ferdig versjon.

Feilene rapporterer du inn via en egen feedback-funksjon, som blir liggende i docken (den nederste linja) på Mac og på side nummer to på hjemskjermen i iOS.

Vi anbefaler derfor ikke at du bruker betaversjonen på din primære enhet, altså Mac-en du bruker på jobb eller telefonen du har tenkt til å ha med på ferie i neste uke. Om du har en iPad liggende som du bare bruker en gang i blant, eller har en ekstra telefon liggende, kan det imidlertid være litt gøy å være blant de første som får bruke de nye funksjonene.

Og selv om du blir med i beta-programmet, får du selvsagt oppdatere til den ferdige utgaven når den tid kommer. Beta-versjonen blir oppdatert underveis også, slik at eventuelle feil blir færre og færre.

Synes du det er fristende, anbefaler vi deg å ta en full sikkerhetskopi av telefonen først, slik at du eventuelt kan gå tilbake hvis du får problemer som blir for store.

Hva er nytt?

Hva som er nytt i iOS 10, kan du lese mer om ved å klikke på lenka du nettopp passerte, eller ved å se videoen over.

Blant nyhetene i iOS 10 er mer 3D Touch-funksjonalitet, blant annet også på låseskjermen. Siri er også åpnet for tredjeparter, slik at du for eksempel kan bruke stemmestyring for å sende Whatsapp-meldinger eller søke etter Spotify-sanger.

UTVIDET 3D TOUCH: Med 3D Touch kan du nå utføre mange flere operasjoner direkte fra låseskjermen. Foto: APPLE
UTVIDET 3D TOUCH: Med 3D Touch kan du nå utføre mange flere operasjoner direkte fra låseskjermen. Foto: APPLE Vis mer


Bilder-appen har fått ansiktsgjenkjenning, slik at du kan se alle bildene du har tatt av en bestemt person. I tillegg er flere apper oppdatert, som kart, meldinger og musikk, for å nevne noe.

Mens Apple har kalt operativsystemet for Mac OS X i en årrekke, har det nå blitt endret til MacOS, der den første versjonen, Sierra, også er sluppet i åpen betautgave.

SIRI-SØK PÅ MAC: Siri blir omsider tilgjengelig også på Mac-en. Her demonstreres hvordan resultater fra et bildesøk kan dra og slippes rett inn i en presentasjon. Foto: APPLE
SIRI-SØK PÅ MAC: Siri blir omsider tilgjengelig også på Mac-en. Her demonstreres hvordan resultater fra et bildesøk kan dra og slippes rett inn i en presentasjon. Foto: APPLE Vis mer


Siri er nå på plass på Mac, og har du en Apple Watch kan du låse opp PC-en uten å taste inn passordet, så lenge du har på deg klokka. MacOS og iOS har fått en universell utklippstavle, slik at du kan kopiere tekst på en iPad og lime inn på Mac-en, og også iCloud Drive har fått nye funksjoner, for å nevne noe.

Hvordan blir jeg med?

Vil du være med på betatestingen, kan du melde deg på betaprogrammet med Apple ID-en din på denne siden hos Apple.

Når du har gjort det, kan du laste ned og installere de aktuelle betaversjonene du ønsker å delta på. Ta sikkerhetskopi av de viktigste dataene først.

LES OGSÅ:
Slik flytter du filene dine til en ny Mac
11 Mac-programmer vi laster ned med en gang
13 iPhone-apper vi installerer med en gang

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer