Ansikter og stemmer kan lett forfalskes

Nå kan du ikke tro på noe av det du ser eller hører på nett lenger

Kunstig intelligens gjør det skremmende enkelt å forfalske lyd og video.

MEN ER DET IKKE …: Med Windows-programmet Fakeapp har mange det morsomt med å bytte ut ansikter i videoklipp. Her ser vi Nicolas Cage som Lois Lane. Foto: Ukjent/Giphycat
MEN ER DET IKKE …: Med Windows-programmet Fakeapp har mange det morsomt med å bytte ut ansikter i videoklipp. Her ser vi Nicolas Cage som Lois Lane. Foto: Ukjent/Giphycat Vis mer
Publisert

Å manipulere bilder har lenge vært mulig med programmer som Photoshop og lignende, der man kan forfalske det opprinnelige innholdet ved å sette på ting som ikke var der, klippe bort objekter, bytte ut ansikter, fjerne kviser, gjøre folk tynnere og den slags.

De fleste av oss har derfor fått en innebygd radar når vi ser bilder på nett, der man en gang i blant blir kritisk og tenker at «det der må være manipulert».

Men nå må du være like kritisk til video og lyd også. Med stadig kraftigere maskinvare, samt utviklingen innenfor kunstig intelligens og maskinlæring, finnes det allerede i dag gode verktøy for å forfalske både lyd og video.

Og de kommer bare til å bli bedre.

Bytter ut ansikter i video

Å manipulere video har til nå vært en svært vanskelig og tidkrevende prosess, der man i praksis har vært nødt til å endre hvert eneste enkeltbilde i videoen, som det som regel finnes 24-30 av per sekund.

Men dette går langt enklere for seg når man setter en maskin til å gjøre jobben. Bare se på dette klippet, der ansiktet til Nicolas Cage er satt på Lois Lane i Supermann-filmen Man of Steel:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer