Nå kan du klage

1. januar fikk Norge en ny lov som gir deg en rekke nye forbrukerrettigheter.

ENDRING: Forbrukerkjøpsloven kan gjelde for blant annet strømmetjenester. Foto: NTB
ENDRING: Forbrukerkjøpsloven kan gjelde for blant annet strømmetjenester. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, forklarer at de nye reglene lovfester grunnleggende forbrukerrettigheter for et stort antall digitale ytelser, og gjør forbrukerbeskyttelsen dekkende i digitale flater.

- Digitalytelsesloven gir deg forbrukerrettigheter når du kjøper rene digitale ytelser. Dette er typisk abonnement på strømmetjenester for film, serier og lydbøker. I tillegg omfatter loven kjøp av apper, programvare og spill, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Forvaltningsorganet legger til at loven også vil gjelde gratistjenester der man gir selskapet tilgang til flere personopplysninger enn det som er nødvendig for å gi deg tjenesten.

- Dette vil i praksis føre til at tjenester som Snapchat, WhatsApp og Facebook vil kunne omfattes av loven. For kjøp av smarte produkter eller andre varer som inneholder programvare vil forbrukerkjøpsloven gjelde hele kjøpet.

Iversen understreker at forbrukerkjøpsloven også er under revisjon.

- Lovgiver har tatt stilling til kjøp som inneholder både en ting og en digital ytelse. I praksis betyr det at smartklokker, mobiltelefoner, biler og datamaskiner ikke vil omfattes av digitalytelsesloven, men forbrukerkjøpsloven, sier Iversen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.