Nå kan du snart fritt bruke strømmetjenester utenlands

Fra 1. august kan norske forbrukere benytte seg av strømmetjenester når de er i utlandet. NRK planlegger å følge etter i løpet av året.

STRØMMEDRØM: Fra 1. august kan du sitte på haciendaen i Spania og strømme innhold på mobilen, som om du befant deg i Norge. Foto: Gaute Beckett Holmslet
STRØMMEDRØM: Fra 1. august kan du sitte på haciendaen i Spania og strømme innhold på mobilen, som om du befant deg i Norge. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange strømmetjenester påvirkes i dag av hvilket land man oppholder seg i, men det er allerede slike tjenester som har tilpasset seg.

– Jeg mener det burde være en selvfølge at man kan bruke tjenester man har betalt for, også i utlandet. At den digitale revolusjonen innen innholdsformidling har hatt slike begrensninger, er ganske ironisk, sier Silje Hjemdal, som sitter i familie- og kulturkomiteen for Fremskrittspartiet.

Lovendringene har sitt utspring i EUs såkalte portabilitetsforordning, som fra i fjor gjaldt i alle medlemsstatene.

- Tilgjengelig allerede

Kulturdepartementet foreslo i fjor høst at dette skulle bli en del av norsk lov, og enkelte aktører var relativt raskt ute med å fjerne denne såkalte blokkeringen, deriblant TV2 og RiksTV.

Canal Digital var også raskt på banen med sine kanalpakker.

- Vi har jobbet med dette helt siden i fjor, og våre kunder har kunnet strømme kanalene de har abonnert på fra utlandet, en god stund allerede, sier PR-sjef i Canal Digital, Tormod Sandtrø, til Dinside.

- Vi synes det er svært positivt for abonnentene at de kan få tilgang til det de har betalt for, også når de er på ferie, sier han.

Ifølge Sandtrø gjelder dette alle kanaler, inkludert sportskanalene, men med ett unntak: NRK.

Vil ha NRK med

Endringene omfatter altså ikke for NRK, fordi statskanalen ikke er en betalt strømmetjeneste på linje med de øvrige. De kan velge selv om de vil følge EU-reglene.

– Jeg synes at NRK også må følge opp dette. Selv om de ikke er en betalt strømmetjeneste, så er de en innholdsleverandør vi alle må betale for, enten vi vil eller ikke. At NRK gjør sitt innhold tilgjengelig for kundene sine i utlandet burde være en selvfølge, sier Hjemdal.

Skal følge opp

TV-sjef Arne Helsingen i NRK sier det er intensjonen deres å være tilgjengelig også for nordmenn som beveger seg utenfor landets grenser.

– Vi jobber med saken, men det er en del som må på plass. Vi trenger en sikker verifisering av dem som benytter seg av tilbudet vårt. Det dreier seg om rettigheter, og det må godkjennes av dem som sitter på opphavsrettighetene, sier han til NTB.

Planen er å få en løsning på plass i løpet av året.

VPN-trikset

Dinside har tidligere vist hvordan det er mulig å strømme NRK fra utlandet, ved hjelp av en såkalt VPN-tjeneste (Virtual Private Network). Det kan du lese mer om i denne artikkelen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer