OneDrive Filer ved behov:

Nå kan du spare masse diskplass i Windows 10

Slik fungerer en av de store nyhetene i Windows 10 Fall Creator's Update.

SPARER PLASS: Nå kan du få tilgang til mapper og filer som kun ligger lagret på nettet, direkte i Filutforsker. Skjermdump: Dinside
SPARER PLASS: Nå kan du få tilgang til mapper og filer som kun ligger lagret på nettet, direkte i Filutforsker. Skjermdump: Dinside Vis mer
Publisert

I disse dager rulles den tredje store oppdateringen til Windows 10 ut til millioner av PC-er verden over. Oppdateringen har fått navnet Creator's Fall Update, og inneholder en rekke nyheter og forbedringer.

Flytter filene ut på nettet

En av de aller største har fått navnet OneDrive Filer ved behov (Files on-demand). Den gjør det mulig å aksessere filer du kun har lagret på Internett gjennom nettskytjenesten OneDrive, direkte fra Filutforsker. Siden tilgangen skjer «on demand», lastes ikke filene ned før du åpner dem.

Lagrer du bilder, videoer, musikk og andre brukerfiler i OneDrive, kan du dermed klare deg med langt mindre lagringsplass lokalt enn tidligere.

Men vent: Dette er jo ingen nyhet, vil du kanskje innvende. Og det er korrekt. Allerede i Windows 8.1 introduserte Microsoft en lignende funksjon i SkyDrive, som var forløperen til OneDrive.

Funksjonen hadde imidlertid en del bugs, folk misforsto den og klaget over filer som ikke var tilgjengelig offline, og Microsoft tok den derfor bort i Windows 10 mens de jobbet med en mer stabil og mer intuitiv løsning. Det er denne som nå rulles ut til Windows 10-brukere.

Konkurrenten Dropbox har også en tilsvarende funksjon kalt Smart synkronisering, men den er foreløpig kun tilgjengelig for proffabonnementene.

Slik aktiverer du funksjonen

OneDrive Files on-demand er imidlertid ikke aktivert som standard etter at du har oppdatert Windows 10. Du må høyreklikke på OneDrive-ikonet (skyen) i systemstatusfeltet nederst til høyre, velge Innstillinger, og huke av for valget under Filer etter forespørsel:

NYTT VALG: Huk av nederst for å spare plass. Skjermdump:Dinside
NYTT VALG: Huk av nederst for å spare plass. Skjermdump:Dinside Vis mer

Når du har gjort dette, vil du se at filene dine i OneDrive-mappa har fått et lite symbol knyttet til seg. Dette symbolet viser om filen kun ligger i nettskyen (sky-symbol), om den er tilgjengelig lokalt akkurat nå (grønn ring) eller om filen alltid er tilgjengelig lokalt (helgrønt sirkelsymbol):

Nå kan du spare masse diskplass i Windows 10

Filer du har opprettet på andre enheter, for eksempel mobilen, nettbrettet eller en annen PC du disponerer, vil heretter ikke lastes ned fra nettskyen før du trenger dem, og vil derfor vises med sky-symbol.

Dobbelklikker du på en slik fil med sky-symbol, åpnes den i tilknyttet program som ellers - men det kan ta litt lengre tid enn du er vant til, siden den først må lastes ned fra internett. Filen vil imidlertid bli liggende lokalt etterpå, slik at den vil lastes raskere neste gang.

Full kontroll på tilgjengeligheten

Ønsker du senere å fjerne den lokale kopien, høyreklikker du på den og velger Frigjør plass. Eventuelt kan du gjøre tilgjengeligheten permanent ved å velge Alltid behold på denne enheten.

FRIGJØR ELLER GJØR PERMANENT: Høyreklikk på filen du vil styre tilgjengeligheten til. Skjermdump: Dinside
FRIGJØR ELLER GJØR PERMANENT: Høyreklikk på filen du vil styre tilgjengeligheten til. Skjermdump: Dinside Vis mer

Du kan også gjøre det med en hel mappe. Høyreklikk på mappen og velg Frigjør plass. Da vil alle filer i mappen få sky-symbol (med unntak av filer du har merket som alltid tilgjengelig.

Eventuelt kan du velge Alltid behold på denne enheten. Det sikrer deg tilgang til alt i mappa, selv når du ikke har internett tilgjengelig - men husk: Det kan ta tid å laste ned alt innholdet - og det krever at du har nok plass lokalt til å gjøre det.

BEVISET: Denne mappen består av 1,24 GB med filer, men opptar bare 96 MB av den lokale lagringsplassen. Skjermdump: Dinside
BEVISET: Denne mappen består av 1,24 GB med filer, men opptar bare 96 MB av den lokale lagringsplassen. Skjermdump: Dinside Vis mer

Våre inntrykk

OneDrive fungerer ellers som før. Gjør du endringer i en fil, replikeres endringene til kopien i nettskyen og til kopiene på de andre enhetene dine. Det er de mulige plassbesparingene som er den store nyheten, og vår test viser at den fungerer som annonsert.

Det eneste problemet vi har oppdaget, er at Windows 10-appen Bilder har en tendens til å laste ned flere bilder fra mappen enn det ene vi dobbelklikket på - og det virker litt tilfeldig hvilke som lastes. Bruker vi et annet bildevisningsprogram, for eksempel Paint, skjer ikke dette.

Vi reagerer også på at det brukes flere navn på funksjonen i den norske oversettelsen, både Filer ved behov, Filer etter forespørsel, Nettbaserte filer og Behovsbaserte filer benyttes, og det er forvirrende. Her er det bare å håpe at oversetterne tar en ekstra runde med korrekturlakk til neste oppdatering.

Tilgjengelig nå

Hvis du har oppdatert til Windows 10 Fall Creator's Update og ikke har fått oppdatert OneDrive, vil den komme i nær framtid. Har du ikke lyst til å vente, finner du både mer informasjon om funksjonen og kan laste ned OneDrive-oppdateringen direkte fra Microsoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer