Nå kan PC-en oppgraderes billig

Alt du trenger på én brikke.

Nå kan PC-en oppgraderes billig
Publisert
Sist oppdatert

Prosessorgiganten Intel er overlegen konkurrenten AMD når det kommer til markedsandeler, men det betyr ikke at Intel alltid er det smarteste valget når du skal bygge ny PC eller oppgradere din gamle.

For på ett punkt er AMD fullstendig overlegne for øyeblikket: Den integrerte grafikkbrikken - som er integrert på prosessoren, er ofte flere ganger raskere enn tilsvarende fra Intel.

Les også: Ny generasjon APU fra AMD - "Trinity"

Nytt flaggskip

Nylig slapp AMD sitt nye flaggskip for stasjonærmarkedet, den firekjernede AMD A10-5800K med integrert Radeon HD 7660D-grafikk. De første testene som er publisert de siste dagene viser en grafikkytelse som gjør det problemfritt å spille avanserte 3D-spill med moderate innstillinger. Dermed slipper de fleste å installere et eget grafikkort i PC-en.

Og testene er enige om én ting til: AMD har ingenting å stille opp med lenger mot de raskeste Intel-prosessorene, når det kommer til generell ytelse.

A10-5800K yter nemlig ganske midt på treet, og tilsvarer i stor grad Intel Core i3-3220. Dette er en prosessor fra Ivy Bridge-generasjonen som ble sluppet i sommer, men amerikanske Techspot avslører at grafikkytelsen i spill ofte bare er 1/3 av hva du får fra AMD A10-5800K.

Begge prosessorene koster rett under tusenlappen i norske nettbutikker

Det er imidlertid verdt å merke seg at Intel-prosessoren er mer strømgjerrig, 55W på maks belastning, mens AMD kan komme opp i 100W. Dette påvirker blant annet temperaturer og kjølebehov. Under lav belastning vil forskjellene imidlertid være langt mindre.

Les også: AMD Flerdobler spillytelsen

Oppgradere?

A10-5800K benytter den helt nye FM2-sokkelen, og krever derfor også nye hovedkort. Disse hovedkortene koster mellom 436 og 1000 kr i de rimeligste nettbutikkene ifølge Prisjakt, avhengig av hvilke funksjoner og tilkoblinger man trenger.

Har du en PC med DDR3-minnebrikker kan du med stor sannsynlighet bruke disse videre, men en ny 4 GB-brikke behøver ikke å koste mer enn et par hundrelapper.

Mange vil dermed kunne få "ny" PC til 1500-2000 kroner, som yter mer enn godt nok til dagens krevende applikasjoner, inkludert moderat gaming.

Tester:
Techsport
Hardware.no
Expertreviews.co.uk

Flere ferske datasaker på DinSide

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer