Nå kan TV-er bli infisert av ransomware

Sikkerhetsselskap har funnet ondsinnet kode som kan infisere en rekke smarte TV-er.

SVINDLER VIA TV: En ny variant av ransomwaren Flocker retter seg mot Android-baserte TV-er. Foto: DINSIDE
SVINDLER VIA TV: En ny variant av ransomwaren Flocker retter seg mot Android-baserte TV-er. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har den siste tiden skrevet flere artikler som tar for seg en økende form for svindel på Internett, kalt ransomware (utpressingsvare). Problemet rammer som regel datamaskiner, både Windows og Mac.

Krypterer filene dine og presser deg til å betale

Det som ofte skjer, er at en stor plakat dekker hele skjermen, med en advarsel om at filene dine har blitt kryptert. Den eneste muligheten du har for å se bilder og dokumenter igjen, er hvis du overfører et pengebeløp til svindlerne, med mindre du har vært flink til å ta backup.

Svindlerne foretrekker ofte bitcoins, og pengeoverføringene blir da nærmest umulig å spore.

Les mer om ransomware i denne artikkelen

Det er imidlertid ikke bare PC-er som kan bli rammet av slike angrep, det finnes eksempler der både mobiler og nettbrett har blitt angrepet, og det neste kan faktisk være TV-en din.

Fant kode for å infisere TV-er

Sikkerhetsselskapet Trend Micro har nemlig oppdaget en variant av den utbredte ransomwaren «Flocker», som er programmert til å kunne infisere både mobiler og TV-er. Det skriver selskapet i et blogginnlegg, der de også går gjennom den uhumske koden i detalj.

Det er imidlertid usikkert om noen i det hele tatt har blitt rammet av TV-varianten av Flocker, men dersom dette skulle skje, vil seeren oppleve at hele skjermen blir dekket av en melding fra «Ministry of justice - Criminal Policy» eller «US Cyber Police» - med beskyldninger om kriminell aktivitet, med tilhørende krav om å betale en bot for å få fjernet meldingen. Summen ligger ofte rundt 200 dollar, ifølge sikkerhetsselskapet.

HELDEKKENDE PLAKAT: Her er den kinesiske varianten av meldingen som potensielt kan dukke opp på skjermen, ifølge Trend Micro.
HELDEKKENDE PLAKAT: Her er den kinesiske varianten av meldingen som potensielt kan dukke opp på skjermen, ifølge Trend Micro. Vis mer


Hvilke TV-er kan bli rammet?

Flocker spres som regel via SMS eller uhumske nettsider, og retter seg foreløpig kun mot Android-baserte enheter. Du må altså ha en Android-basert smart-TV for i det hele tatt være et potensielt mål, i Norge gjelder dette først og fremst en del nyere modeller fra Sony og Philips.

I tillegg er det nærliggende å anta at man aktivt må klikke på en infisert lenke, enten gjennom en nettleser eller via andre apper på smart-TV-en.

Hva gjør man om man blir rammet?

Det er mulig å fikse dette selv med de rette verktøyene, men det enkleste er å kontakte leverandøren for å avtale hvordan meldingen skal fjernes, skriver Trend Micro i blogginnlegget. Det er ikke under noen omstendighet anbefalt at du betaler svindlerne noe som helst.

Flocker ble først oppdaget i mai 2015, og i løpet av dette første året har bakmennene endret koden 7.000 ganger for å unngå å bli snappet opp av sikkerhetsprogrammene, hevder Trend Micro.

LES OGSÅ:
Ransomware funnet til Mac
Slik kan du stoppe ransomware

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer