Bluetooth 5

Nå kommer Bluetooth 5-dingsene

Samsung Galaxy S8 er første smartmobil som får støtte for Bluetooth 5. Men hva betyr det i praksis?

FØRST UT: Samsungs nye mobilflaggskip, Galaxy S8, er den første smartmobilen som får støtte for femte generasjon Bluetooth. Foto: Gaute Beckett Holmslett
FØRST UT: Samsungs nye mobilflaggskip, Galaxy S8, er den første smartmobilen som får støtte for femte generasjon Bluetooth. Foto: Gaute Beckett Holmslett Vis mer
Publisert

Nå kommer Bluetooth 5. Bluetooth har i en årrekke vært en av de mest utbredte trådløse kommunikasjonsstandardene mellom dingser over korte avstander.

Standarden har fått navnet sitt etter den gamle vikingkongen Harald Blåtann, og ble i sin tid utviklet av svenske Ericsson, med formål å skape et trådløst alternativ til den gamle seriell-kabelen (RS-232).

Årsaken til det litt spesielle navnevalget, skal ifølge Wikipedia være at Haralds diplomati førte til at fiender forhandlet seg imellom.

I dag er det Bluetooth Special Interest Group (SIG) som er ansvarlig for å videreutvikle standarden, et konsortium som representerer mer enn 30.000 selskaper innen tele-, -data og elektronikkbransjen.

Raskere Bluetooth med mye større rekkevidde

Den siste generasjonen ble lansert i desember, og har fått navnet Bluetooth 5. Forbedringene fra Bluetooth 4.2, som ble lansert i 2014, er betydelige, ikke minst når det gjelder hastighet og rekkevidde.

Maks-hastigheten er nemlig doblet fra 1 til 2 Mbps, mens rekkevidden skal være firedoblet. Den økte hastigheten åpner blant annet for mer høyoppløst lyd til trådløse høyttalere, samt raskere overføringer av bilder og video mellom det trådløse overvåkingskameraet og mobilen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer