Bluetooth 5

Nå kommer Bluetooth 5-dingsene

Samsung Galaxy S8 er første smartmobil som får støtte for Bluetooth 5. Men hva betyr det i praksis?

FØRST UT: Samsungs nye mobilflaggskip, Galaxy S8, er den første smartmobilen som får støtte for femte generasjon Bluetooth. Foto: Gaute Beckett Holmslett
FØRST UT: Samsungs nye mobilflaggskip, Galaxy S8, er den første smartmobilen som får støtte for femte generasjon Bluetooth. Foto: Gaute Beckett Holmslett Vis mer
Publisert

Nå kommer Bluetooth 5. Bluetooth har i en årrekke vært en av de mest utbredte trådløse kommunikasjonsstandardene mellom dingser over korte avstander.

Standarden har fått navnet sitt etter den gamle vikingkongen Harald Blåtann, og ble i sin tid utviklet av svenske Ericsson, med formål å skape et trådløst alternativ til den gamle seriell-kabelen (RS-232).

Årsaken til det litt spesielle navnevalget, skal ifølge Wikipedia være at Haralds diplomati førte til at fiender forhandlet seg imellom.

I dag er det Bluetooth Special Interest Group (SIG) som er ansvarlig for å videreutvikle standarden, et konsortium som representerer mer enn 30.000 selskaper innen tele-, -data og elektronikkbransjen.

Raskere Bluetooth med mye større rekkevidde

Den siste generasjonen ble lansert i desember, og har fått navnet Bluetooth 5. Forbedringene fra Bluetooth 4.2, som ble lansert i 2014, er betydelige, ikke minst når det gjelder hastighet og rekkevidde.

Maks-hastigheten er nemlig doblet fra 1 til 2 Mbps, mens rekkevidden skal være firedoblet. Den økte hastigheten åpner blant annet for mer høyoppløst lyd til trådløse høyttalere, samt raskere overføringer av bilder og video mellom det trådløse overvåkingskameraet og mobilen.

Foreløpig er utvalget av Bluetooth 5-enheter i markedet svært beskjeden, men det er ventet å endre seg i tiden som kommer. Den første smartmobilen som er utstyrt med støtte for Bluetooth 5, er Samsung Galaxy S8, som kommer i butikkene i slutten av april. Takket være at båndbredden er doblet, skal S8 blant annet være i stand til å sende lyd til to trådløse hodetelefoner samtidig, skriver The Verge.

Skal dekke hele huset

Under optimale forhold skal to Bluetooth 5-enheter dessuten kunne kommunisere over en avstand på hele 240 meter, ifølge spesifikasjonene.

Det er imidlertid mange ting som kan (og vil) begrense rekkevidden, men målet er at du skal kunne ha full dekning i hele boligen din. Det er samtidig verdt å merke seg at det må være støtte for Bluetooth 5 i «begge ender» for å få fullt utbytte av forbedringene som ligger i teknikken.

Og nettopp dette er en viktig detalj, siden SIG har som mål at Bluetooth 5 skal spille en viktig rolle i fremtidens Tingenes internett (IoT)-hverdag, der flere og flere elektriske apparater i hjemmet skal kunne kommunisere med hverandre og kunne styres fra mobiltelefonen.

Stor konkurranse

Men Bluetooth er ikke den eneste trådløse teknologien som tar sikte på å spille en sentral rolle i IoT-universet. ZigBee og Z-Wave er standarder som allerede er godt etablert i IoT-sfæren, og i fjor annonsert Wi-Fi Alliance, konsortiumet som står bak alle wifi-standardene, en Bluetooth-konkurrent kalt HaLow.

Denne skal i teorien ha enda bedre rekkevidde enn Bluetooth 5, men standarden kommer muligens noe sent til bordet likevel: De første HaLow-produktene er ikke ventet på markedet før tidligst neste år.

Kilder: Wikipedia, CNet, The Verge, Wi-Fi Alliance, Bluetooth SIG

Samleside: Bluetooth

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer