HDMI 2.1:

Nå kommer de første TV-ene med HDMI 2.1

Her er alt du må vite om den nye standarden.

NY STANDARD: Nå kommer de første TV-ene med HDMI 2.1-porter, som støtter langt høyere oppløsninger og bildefrekvenser. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NY STANDARD: Nå kommer de første TV-ene med HDMI 2.1-porter, som støtter langt høyere oppløsninger og bildefrekvenser. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tidligere denne måneden gikk den årlige CES-messen av stabelen, og der var det som vanlig flere nyheter på TV-fronten.

Blant annet var det flere TV-produsenter som annonserte at de ville støtte Apples Airplay 2-teknologi direkte på TV-en, Samsung viste frem sin MicroLED-teknologi, og LG imponerte med en TV som kan rulles sammen når den ikke er i bruk.

Men en ting som ikke fikk like mye oppmerksomhet, var at flere av de nye TV-ene nå kommer med nye HDMI-porter, som støtter HDMI versjon 2.1, altså en oppgradering av 2.0-standarden fra 2013.

Tillater skyhøy oppløsning

Der HDMI 2.0 kan skilte med 18 Gbps (gigabit per sekund) overføringshastighet, kan versjon 2.1 overføre hele 48 Gbps, altså nesten tre ganger så mye data.

Det muliggjør høyere oppløsninger – helt opp til 10K, og det med 120Hz bildefrekvens.

HDMI v2.1 støtter oppløsninger helt opp til 10K. Foto: HDMI Forum
HDMI v2.1 støtter oppløsninger helt opp til 10K. Foto: HDMI Forum Vis mer

Mer aktuelt i første omgang er nok 8K-oppløsningen, der de første TV-ene allerede har ankommet butikkene, som kan gjengis med samme bildefrekvens. Ifølge Techradar vil den statlige TV-kanalen i Japan, NHK, sikte seg inn på å sende Tokyo-OL neste år i 8K/120Hz.

Til sammenligning støtter den eksisterende 2.0-standarden 4K-oppløsning i 60Hz.

Fremdeles tror vi du må vente ganske lenge for å kunne dra nytte av en 8K-TV, men til VR (virtuell virkelighet) kan såpass høy oppløsning definitivt komme til sin rett.

Flere forbedringer

Men HDMI 2.1 dreier seg om mer enn høy oppløsning – her er noen andre punkter som er verdt å merke seg:

  • Dynamisk HDR: HDMI 2.1 vil støtte såkalt dynamisk HDR, altså der HDR-metadata kan kodes per scene eller til og med per bilde i en film, fremfor for hele filmen under ett. Dette er en av fordelene med Dolby Vision og HDR10+-formatene, som du kan lese mer om bak lenka du nettopp passerte.
  • eARC: Dagens standard har støtte for ARC (Audio return channel), som lar TV-en sende lyden til en lydplanke eller forsterker fremfor TV-ens egne høyttalere. eArc (enhanced ARC) støtter også objektbasert surroundlyd, altså typisk Dolby Atmos eller DTS:X.
  • VRR: Står for variable refresh rate (variabel bildefrekvens) og betyr i praskis at HDMI 2.1-kompatible TV-er kan opptre på samme måte som Freesync og G-sync-skjermer til PC. Denne nyheten gjelder først og fremst de som spiller på TV-en, der bildefrekvensen på skjermen kan synkroniseres med den i spillet for å unngå «rifter» og hakking i skjermbildet. Dette er selvsagt også gode nyheter med tanke på VR.

Gamere vil også glede seg over QTF (Quick frame transport) og ALLM (auto low latency mode) som sørger for mindre input lag, altså tiden det tar fra noe skjer i spillet til det faktisk vises på skjermen.

Løst begrep

Verdt å merke seg er at en TV (eller annet utstyr) ikke trenger å støtte alle disse tingene selv om de har HDMI 2.1-porter.

Særlig i begynnelsen vil det nok være mange enheter som bærer en form for HDMI 2.1-merking, men som ikke nødvendigvis støtter den høyeste bitraten og tilhørende oppløsninger.

Ifølge Lifehacker Australia skal det imidlertid komme tydelig frem i spesifikasjonene hva som støttes og ikke.

Nye kabler

Verdt å merke seg er også at den økte båndbredden også stiller høyere krav til kablene som brukes.

Det betyr med andre ord at du etter hvert blir nødt til å bytte ut HDMI-kablene med nye kabler som støtter de høye overføringshastighetene dersom du skal dra nytte av de beste oppløsningene og bildefrekvensene.

Men tingene nevnt over, som eArc, variabel bildefrekvens og dynamisk HDR skal fungere fint med eksisterende kabler også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer