Windows 11

Nå kommer en helt ny versjon

Microsoft bekrefter utrulling, men ikke alle får Windows 11 samtidig.

WINDOWS 11: Microsofts nye operativsystem kommer i oktober. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
WINDOWS 11: Microsofts nye operativsystem kommer i oktober. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter først å ha annonsert Windows 11 i sommer, kan Microsoft nå bekrefte at operativsystemet, som blir arvtakeren til Windows 10, lanseres 5. oktober i år.

Operativsystemet blir tilgjengelig som en gratis oppgradering til støttede enheter – mer om det lenger ned i artikkelen – samtidig som det kommer nye PC-er som lanseres med Windows 11 om bord.

Rulles ut i bølger

Mens Windows 11 offisielt lanseres 5. oktober, betyr det ikke nødvendigvis at oppdateringen ligger i Windows Update på dag én for samtlige Windows 10-brukere.

Du er først og fremst avhengig av å ha en kompatibel PC, i tillegg er det slik at Microsoft ruller ut oppdateringer i bølger, som betyr at noen får den før andre.

Microsoft forklarer at nye PC-er først kan oppgradere. Deretter står turen for nåværende Windows 10-enheter, og når Windows 11 er tilgjengelig for PC-en din, ligger oppdateringen klar i Windows Update.

Dog skal du ikke se bort ifra at du kan installere oppdateringen manuelt via Microsoft SupportAssistant, som tidligere.

Selskapet forventer at innen midten av 2022 kan alle kompatible enheter oppgraderes til Windows 11.

– Etter alt det vi har lært fra Windows 10, ønsker vi å sørge for at vi gir deg en best mulig opplevelse, skriver Aaron Woodman, sjef for Windows-markedsføring i Microsoft, på Windows Experience Blog.

Mangler stor nyhet

Blant nyhetene i Windows 11 er en ny design med avrundede kanter, midtstilt oppgavelinje og en ny startmeny. Et nytt Snap-oppsett, oppdatert Microsoft Store og Widgets er også på plass.

En av nyhetene som ikke er tilgjengelig ved lansering, er støtte for Android-apper.

Microsoft annonserte tidligere i år, i et samarbeid med Intel og Amazon, at Windows 11 vil ha støtte for Android-apper, noe som absolutt vil gi et påfyll av apper i Microsoft Store.

Dessverre vil ikke dette være tilgjengelig ved lansering, men Microsoft forteller at Windows Insiders, altså de som er med i Microsofts testprogram, vil teste funksjonen i løpet av de kommende månedene.

Ikke alle kan oppgradere

Når det gjelder hvilke Windows 10-enheter som kan oppgraderes til Windows 11, er kravene at PC-en må ha en nyere prosessor og en såkalt TPM 2.0-brikke.

Samtidig opplyser Microsoft at PC-er som ikke er kompatible, for eksempel hvis de bare har en TPM 1.2-brikke, kan installere Windows 11 manuelt. Aberet er at disse brukerne muligens ikke får tilgang til Windows Update og dermed ikke installert oppdateringer til operativsystemet.

Det er uansett verdt å merke seg at selv om PC-en din ikke kan oppgraderes til Windows 11, vil den fortsatt kjøre Windows 10, være støttet og motta oppdateringer fram til 14. oktober 2025.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer