Straks klart for Windows 10 Spring Creators Update

Nå kommer endelig Windows-nyheten Microsoft har skrytt av lenge

Timeline-funksjonen er kanskje den viktigste nyheten i vårens store Windows 10-oppdatering.

TIMELINE: Snart kan du enkelt spole tilbake tiden og ta opp igjen tråden der du var og fortsette arbeidet. Skjermdump: Microsoft
TIMELINE: Snart kan du enkelt spole tilbake tiden og ta opp igjen tråden der du var og fortsette arbeidet. Skjermdump: Microsoft Vis mer
Publisert

Oppdatert 30. april: Ifølge The Verge er oppdateringen nå tilgjengelig for nedlasting.

Hender det at du sitter foran PC-en på jobben en mandags morgen, og sliter med å ta opp tråden fra før helgen? Da kan du glede deg til Timeline – en av de største nyhetene som vil være på plass i den neste store oppdateringen til Windows 10, planlagt seinere denne våren.

Oppdateringen har fått navnet Windows 10 Spring Creators Update, ifølge Windowscentral.com, og inneholder en rekke andre nyheter, forenklinger og forbedringer i tillegg til Timeline-funksjonen.

Loggbok de luxe

Timeline er rett og slett en slags smakfull loggbok. La oss si at du sitter og jobber med et dokument i Word. Samtidig gjør du noen oppdatering på en PowerPoint-presentasjon du har jobbet med, og kikker på en YouTube-video som gir deg nyttige innspill.

Med Timeline lagres aktivitetene dine, slik at du seinere kan spole tilbake og se hva du gjorde akkurat den og den datoen. På den måten kan du raskt ta opp igjen tråden der du var og fortsette arbeidet.

Dette var en funksjon som egentlig var planlagt i en tidligere stor oppdatering, men så støtte Microsoft på noen utfordringer som gjorde at de valgte å vente med å rulle den ut – til nå.

Finere design

Synes du at Windows-apper ofte har et litt flatt og traust design? Det er i ferd med å bli historie. Allerede i fjor høst fikk en rekke av standardappene et nytt og mer spenstig designuttrykk, og nå blir dette tatt noen store steg videre. Snart vil du se at både Microsoft Edge, Innstillinger, og en rekke menyer vil få en etterlengtet ansiktsløftning.

Designuttrykket har fått navnet Microsoft Fluent Design System.

Du vil se apper med delvis gjennomsiktige vinduer, vinduer bestående av flere grafiske lag for å skape dybde (for eksempel kan tekst i forgrunnen skrolle raskere enn bakgrunnen), myke animasjoner, lyseffekter for å tiltrekke oppmerksomhet (highlighting) og mye mer.

GJENNOMSIKTIG: Den nye designen vil inneholde en rekke apper og vinduer med delvis gjennomsiktige vinduer. Skjermdump: Microsoft
GJENNOMSIKTIG: Den nye designen vil inneholde en rekke apper og vinduer med delvis gjennomsiktige vinduer. Skjermdump: Microsoft Vis mer

Denne videoen viser litt av konseptet i praksis:

Vis mer Vis mer

Fluent Design System skal også sikre at apper skalerer bedre på forskjellige enheter, skjermstørrelser og oppløsninger. Microsoft håper at Fluent Design System skal gjøre det både morsommere å utvikle og bruke Windows-apper.

Bedre Edge

Nettleseren Edge har kanskje ikke blitt den store suksessen Microsoft hadde håpet på, men med Spring Creators Update gjør de i hvert fall noen grep som kan bidra til at flere får øynene opp for Edge.

Den oppdaterte designen er allerede nevnt. En annen nyhet mange sikkert vil sette pris på, er muligheten til å dempe lyden på en og en arkfane.

Mange nettsider er programmert til å spille av videoer, annonser og annet innhold som innbefatter lyd automatisk, nå skal dette kunne dempes med ett enkelt klikk. Denne muligheten har blant annet Chrome, Opera og Safari allerede.

BLIR BEDRE: Her ser du den nye Edge. Legg merke til at topplinjen er delvis gjennomsiktig. Skjermdump: Microsoft
BLIR BEDRE: Her ser du den nye Edge. Legg merke til at topplinjen er delvis gjennomsiktig. Skjermdump: Microsoft Vis mer

Edge skal også ha fått bedre innebygd leser for elektroniske bøker (epub-format) og PDF-filer, enklere håndtering av snarveier, bedre støtte for å kjøre web-apper offline, samt støtte for å kjøre utvidelser når du surfer i såkalt InPrivate-modus. Dette kommer i tillegg til en rekke andre større og mindre endringer som skal gjøre brukeropplevelsen bedre, ifølge Microsoft.

Windows 10 S-modus

Ønsker du at Windows 10 skal være best mulig sikret mot virus og andre uhumskheter? Trenger du ikke å kjøre gamle Windows-programmer? Da kan du kjøre Windows i såkalt S-modus – som også skal gi raskere oppstart og bedre batteritid.

Detaljene har vi allerede omtalt i denne artikkelen.

Full liste over endringer

Nettstedet Windowscentral.com, som sitter tett på kilder hos Microsoft, har laget en oversikt over alle de viktige store og mindre nyhetene du kan vente deg i Windows 10 Spring Creators Update. Detaljene finner du her.

Oppdateringen er ventet allerede i april, og vil være tilgjengelig som gratis nedlasting for alle som har gyldig Windows 10-lisens. Det er videre ventet at den blir en obligatorisk oppdatering på sikt, siden den inneholder også generelle sikkerhetsforbedringer i operativsystemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer