Nå kommer HDMI 1.4

Skal være så bra at du kan se og høre engler... Men i bransjen er det full forvirring.

Nå kommer HDMI 1.4
Publisert
Sist oppdatert

HDMI-kabelen blir ofte kalt den digitale scart-kabelen, og er i dag den desidert foretrukne kabelen for overføring av lyd- og bildesignaler i god kvalitet. HDMI-kabelen har derfor gjort sitt inntog på alt fra TV-er, DVD- og Blu-Ray spillere, spillkonsoller, til videokameraer.

Ulike standarder

Men siden utviklingen aldri står stille har naturlig nok HDMI-standarden måttet utvikle seg underveis. Og kjøper du en ny TV og Blu-ray-spiller i dag; ja da er det stort sett versjon 1.3 som brukes.

Nå er det imidlertid 1.4 som er den nye gutten i klassen, og kablene har allerede begynt å dukke opp i butikken.

Dette kan du få med HDMI 1.4


1. Audio Return Channel: Hvis du har en TV med innebygget digital TV-tuner (RiksTV-kunder) er det i dag nødvendig med en ekstra lydkabel til receiveren for å få lyd (motstrøms lyd er altså ikke mulig).

Med versjon 1.4 vil dette derimot gå i samme kabelen, ja – forutsatt at du har en TV og receiver som er klargjort for 1.4 selvsagt…

2. Internett inkludert: I tillegg til lyd og bilde-strømmer gir 1.4 også mulighet til netverkstilkobling (ethernet) uten at du trenger en ekstra kabel.

Hvis du har flere komponenter tilkoblet, for eksempel Blu-ray spiller, TV og hjemmekinoreceiver, skal for øvrig alle komponentene kunne bruke samme internettlinjen, og for teknofreakene der ute er det også greit å vite at DLNA, IPTV og UPnP-støtte er på plass. Nettverkshastigheten er foreløpig begrenset til 100 Mbps.

--> Merk deg at denne funksjonen også krever at du kjøper en helt ny HDMI-kabel.


3. Høyere oppløsning: Hvis du har en Blu-ray spiller koblet til en full-HD TV, så vil oppløsningen være 1080p (1920/1080). En standard HDMI-kabel skal for øvrig kunne hamre ut 2560*1600-oppløsning, men alle HDMI 1.4-kabler skal altså kunne gi deg fire ganger så høy oppløsning, det som vanligvis kalles 4k (eller 4096/2160).

Legg for øvrig merke til at også HDMI 1.3 kabler kan vise denne oppløsningen; forutsatt at de er merket som High Speed HDMI Cable.

4. 3D: Både Blu-ray spillere og flatTV-er med 3D-funksjon nærmer seg nå butikkene, men for optimal 3D-effekt må datastrømmen gjennom kabelen være rask nok.

En 1.4 kabel skal for eksempel kunne sende dobbelstrøms 1080p-innhold uten å hikke, og det er det ikke alle kabler som gjør i dag. (Har du eksempler på unntak? Del det med oss i debatten nederst!)

5. Automatisk modus: Versjon 1.4 skal også kunne skille mellom ulike automatiske bildeinnstillinger, slik at du får det beste bildet avhengig av hvilke signaler som sendes gjennom kabelen.

Har du en Playstation 3 vil altså signalet tilpasses automatisk, avhengig av om du bruker konsollen til å spille dataspill, se på Blu-ray film, eller vise digitale bilder.

6. Bedre på digitale bilder 1.4 har nå også fått støtte for flere fargeprofiler (nærmere bestemt sYCC601, Adobe RGB og Adobe YCC601).
Disse brukes ofte i digitale kameraer, og skal altså gjøre at digitalbildene dine ser mer naturlige ut når du viser dem fram på flatTV-en din.

7. Ny mikroplugg: Mobile enheter som mobiltelefoner har ofte problemer med å få plass til den vanlige HDMI-kabelen, og en mini-HDMI kontakt har derfor lenge vært på plass.

Nå kommer det imidlertid en helt ny HDMI Micro-plugg. Den er nesten 50 prosent mindre enn mini-HDMI, og har alle funksjonene som ligger i 1.4 standarden, med et unntak: Den stopper på 1080p-oppløsning.

8. Automotive-kabler: Dette er spesialkabler laget for overføring av HD-lyd og bilde, for eksempel i biler og andre kjøretøyer. Disse kablene har spesielt god skjerming mot vibrasjoner, varmeutvikling osv. Vi går ikke nærmere inn på dem her.

Trenger du den?

Den gode nyheten er at alle HDMI 1.4 kabler fint vil fungere på dine gamle produkter, bakoverkompatibilitet er altså på plass.

Andre veien er det verre: Vil du ha ethernet-funksjonen MÅ du som nevnt ha ny kabel. Mange lurer også på om gamle HDMI-produkter (med HDMI v. 1.0-1.3) vil kunne softwareoppdateres til versjon 1.4. I følge HDMI.org er dette tvilsomt, stort sett må det en ny HDMI-chip på plass.

Som nevnt ovenfor er det allerede flere produsenter som har begynt å lage og selge HDMI 1.4-kabler, og for all del: Det er helt sikkert greit å kjøpe siste generasjon kabler om du er på vei til butikken nå.

Det er imidlertid visse ting du må være klar over for ikke å bli skuffet:

* Alle komponentene dine (avspiller, mottaker og kabel) må ha HDMI versjon 1.4-standarden for å kunne gi deg de nye funksjonene som ligger i standarden.

* Husk likevel at selv om alle HDMI 1.4-kablene skal tilfredsstille kravene satt i HDMI-standarden, så er det fortsatt helt opp til den enkelte produsent hvilke funksjoner han vil legge inn i produktene sine.

* Selv om du kjøper både en Blu-ray spiller og ny TV med HDMI 1.4, så er det altså ikke sikkert at du vil få ethernet-funksjonen, siden denne muligheten er valgfri å implementere.

Her er det altså mye som gjenstår – for å si det forsiktig – og vi håper at produsentene klarer å merke dette tydelig slik at ikke kundene skal miste oversikten og bli skuffet.

Fortsatt uklart

Vi tipper de aller fleste TV- og hjemmekinoprodusentenes 2010-modeller vil ha en eller annen grad av HDMI 1.4. Etter å ha kontaktet de norske importørene er det imidlertid ingen grunn til å være skråsikker...

Samsung Norge vet for eksempel ikke om de nye 3D-modellene som kommer om kort tid vil ha 1.4, mens LG ikke en gang har turt å svare. Sony var også blant de usikre. Der er det foreløpig kun toppmodellen HX900 som er bekreftet å ha HDMI 1.4. På de andre modellseriene er det altså fortsatt usikkert hvorvidt HDMI 1.4 vil bli brukt.

I tillegg kommer selvsagt usikkerheten rundt hvilke funksjoner fra HDMI 1.4 standarden de ulike produktene vil ha. Heller ikke dette fikk vi noen klare svar på, og må altså komme tilbake til.

Oppdatert 13/1: Fikk nå endelig bekreftelse fra Samsung Norge; alle de nye TV-seriene som ble vist fram på årets CES-messe vil ha HDMI versjon 1.3.

Dette tror vi

Erfaringsmessig er Onkyo og Yamaha blant de aller raskeste til å implementere ny teknologi i sine hjemmekino-receivere. Vi tipper derfor at de vil bli først ute i denne runden også.

Vi tror heller ikke at de første HDMI 1.4 produktene som kommer i salg vil støtte alle funksjonene. I praksis tror vi for eksempel at ethernet-funksjonen vil bli nedprioritert, mens 3D-mulighetene og audio-return -funksjonene vil være på plass fra dag en.

Uenig, eller forvirret? Del dine tanker med oss i debatten – vi skal prøve å svare etter beste evne.

Kilder: HDMI.org & Wikipedia

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer