IFA 2020

Nå kommer PC-ene med 5G

De første PC-ene med Intel og Qualcomms nye brikkesett.

DELL: Nye XPS 13 ventes i løpet av høsten. Foto: Dell
DELL: Nye XPS 13 ventes i løpet av høsten. Foto: Dell Vis mer
Publisert

Etter coronaubruddet har egentlig ingenting gått som planlagt, og store teknologimesser, som E3 og Mobile World Congress, er blitt avholdt digitalt og i begrenset form.

Pandemien rammer også den store IFA-messen som etter planen skulle avholdes i Berlin i Tyskland i disse dager, men den ukelange teknofesten er redusert til et mye mindre opplegg digitalt.

Mindre opplegg til tross, det er fortsatt flere nyheter å melde fra det virtuelle pressegulvet.

Acer og Qualcomm

Som for eksempel Acer Spin 7 som er den første PC-en som drives av det nye Qualcomm-brikkesettet Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Windows 10 på ARM-brikker er fortsatt i startgropa, og ytelsen så langt har ikke vist seg å være den beste, men denne høsten og utover 2021 forventer vi å se flere bærbare PC-er med de strømgjerrige prosessorene.

Snapdragon-brikka har, som navnet avslører, støtte for 5G-nett, men også WiFi 6 og Bluetooth 5.1, slik at du har tilgang til det nyeste av trådløs teknologi.

Qualcomm uttalte under annonseringen at Snapdragon 8cx Gen 2 er opptil 18 prosent raskere enn en Intel Core tiende generasjon i5-prosessor samtidig som den er 39 prosent mer energieffektiv.

Acer Spin 7 er den første PC-en med Snapdragon 8cx Gen 2. Foto: Acer
Acer Spin 7 er den første PC-en med Snapdragon 8cx Gen 2. Foto: Acer Vis mer

En av fordelene med ARM, er at prosessorene er mer strømgjerrige sammenliknet med de tradisjonelle AMD- og Intel-prosessorene. Acer oppgir dessverre ikke noen batteriestimater i Spin 7-pressemeldingen, men skriver at PC-en har «utrolig batteritid».

Ifølge Qualcomm kan Snapdragon 8cx Gen 2 levere 25 timer med kontinuerlig bruk på bærbare PC-er, noe som i så fall er veldig imponerende og akkurat dette skal bli spennende å se om brikka klarer å levere.

PC-en er for øvrig utstyrt med en berøringsfølsom 14-tommers IPS-skjerm med HD-oppløsning og med støtte for Acers Active Stylus.

Vekta er på 1,4 kilo og Spin 7 er ikke mer 15,9 millimeter tykk, eller tynn om du vil.

Asus og Intel

Qualcomm var ikke alene om å introdusere en ny prosessor under årets IFA. Intel, som også stod klar med en ny logo, lanserte den ellevte generasjonen Core-prosessor, kalt Tiger Lake, som både skal være raskere og mer strømgjerrig enn forgjengerne.

Asus er blant de første som tar i bruk Tiger Lake-brikkesettene, og blant høydepunktene er ZenBook S, som blant annet kan skilte med en skjerm i 3:2-format. Skjermen er på 13,9 tommer og har det Asus som omtaler som et 3,3K-panel. Det vil si 3300 x 2200 piksler.

Asus ZenBook S med Tiger Lake-prosessor og 3:2-skjerm. Foto: Asus
Asus ZenBook S med Tiger Lake-prosessor og 3:2-skjerm. Foto: Asus Vis mer

I tillegg til å være en av de første med Tiger Lake, er Asus også tidlig ute med Thunderbolt 4, som er arvtakeren til Thunderbolt 3. ZenBook S har to Thunderbolt 4-porter, samt én USB-A 3.2 Gen, HDMI og microSD-kortleser.

Ellers er PC-en utstyrt med en i7-prosessor, 16 GB minne og har plass til hele 4 SSD-brikker på inntil 1 TB av typen M.2.

Dell

Amerikanske Dell har også planer om å ta i bruk Tiger Lake-prosessorene. Selskapet bekrefter at XPS 13 og XPS 13 2-i-1 skal utstyres med Intels ellevte generasjon Core-brikke, men har ingenting annet å annonse under IFA 2020 foruten et par bilder av de kommende PC-ene.

Dell XPS 13 kommer med Tiger Lake i løpet av høsten. Foto: Dell
Dell XPS 13 kommer med Tiger Lake i løpet av høsten. Foto: Dell Vis mer

Samsung

Samtidig har Samsung avduket en 5G-utgave av Galaxy Book Flex, som vi testet tidligere i sommer, som drives av den nevnte Intel Core-prosessoren og er utstyrt med Samsungs egen 5G-brikke.

Foruten tilskuddet av Tiger Lage-prosessor og 5G, er Galaxy Book Flex 5G svært lik den vanlige utgaven uten 5G-nett. Det inkluderer innebygget S-Pen.

De nevnte PC-ene ventes på markedet i løpet av høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer