Nå kommer ultrabookene for fullt

Alle de store PC-produsentene satser på syltynne bærbare i 2012.

Syltynne maskiner skal få deg og meg til å ønske å bytte ut den gamle, håper alle produsentene. De færreste av dem har rom for gammel teknologi som harddisk og optisk drev. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Syltynne maskiner skal få deg og meg til å ønske å bytte ut den gamle, håper alle produsentene. De færreste av dem har rom for gammel teknologi som harddisk og optisk drev. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ting blir tynnere og lettere. TV-er som er tynnere enn smartmobiler, nettbrett på noen få millimetre, og PC-er på under 1,5 cm med lokket lukket. Sistnevnte markerer en ny tidsregning for PC-ene, vil mange påstå, og produsentene setter sin lit til at Ultrabook-segmentet skal blåse nytt liv i PC-salget i 2012.

Les også: Ultrabooken er PC-fremtiden

Mange av produsentene benytter årets CES-messe i Las Vegas til å vise fram sine nye modeller. Noen av PC-ene blir tilgjengelige med det samme, mens andre baserer seg på neste generasjon Intel-teknologi som ennå ikke er helt klar, og kommer derfor ikke før til sommeren og høsten.

Og selv om ikke alle holder seg innenfor de retningslinjene som Intel har bestemt for å kunne kalle seg ekte Ultrabook, er det ingen tvil om at det skal være tynt i 2012.

Her har vi samlet noen av de mest spennende PC-ene i ultrabook-klassen som så langt er blitt presentert under årets CES:

HP Envy 14 Spectre

HP Envy 14 Spectre Foto: HP
HP Envy 14 Spectre Foto: HP Vis mer


Mange av ultrabookene har svært mye til felles, men det finnes også modeller som skiller seg ut. Envy 14 Spectre fra HP er en av dem. Den er ikke så tynn og lett som noen av konkurrentene, men denne "premium ultrabooken" som HP kaller den har en overflate av spesialherdet, ripefritt glass (Gorilla Glass), både på utsiden, under tastaturet og som dekker skjermen.

Som navnet indikerer er det snakk om en 14-tommer, og skjermen har en oppløsning på 1600 x 900. Rimeligste utgave vil være utstyrt med Intel Core i5-2467M-prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD. Prisen starter på 1399 amerikanske dollar, norske priser og lanseringstidspunkt er foreløpig ikke kjent.

Dell XPS 13

Dell XPS 13 Foto: Dell
Dell XPS 13 Foto: Dell Vis mer


Den er mindre enn de fleste konkurrentene, men skjermen er likevel 13,3 tommer takket være at det er svært tynn ramme rundt den. Faktisk er ikke PC-en større enn en konkurrerende 11", hevder Dell. Skjermen har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, og er beskyttet bak Gorilla Glass. Kabinettet er laget i karbonfiber, og vekten er 1,36 kg.

PC-en skal være den første ultrabooken som benytter teknologien Smart Connect fra Intel. Selv når PC-en er lukket og i dvale, vil den med jevne mellomrom våkne opp for eksempel for å laste ned ny epost og oppdatere kalenderen.

Rimeligste utgave vil være utstyrt med en Intel Core i3 2367M-prosessor, 4 GB RAM og 128 GB SSD. Den blir tilgjengelig i mars, pris foreløpig ikke kjent.

Samsung Series 5 Ultra og Series 9

Samsung Series 9 er blitt enda tynnere enn forgjengeren. Foto: Engadget
Samsung Series 9 er blitt enda tynnere enn forgjengeren. Foto: Engadget Vis mer


Selv om det bare er Series 5 Ultra som tilfredsstillere Intels Ultrabook-krav, synes vi nye Series 9 er vel så spennende. For å ta sistnevnte først er det snakk om to PC-er med 13 og 15-tommer skjerm, oppløsningen er 1600 x 900 piksler, og maskinene er henholdsvis 12,9 og 14,9 mm tykke.

Dermed er de sannsynligvis de tynneste bærbare på markedet i disse størrelsene, hevder Samsung selv. Spesielt 15-tommeren har tynn ramme rundt skjermen, og PC-en er derfor ikke større enn en typisk 14-tommer. Kabinettet er laget i aluminium, og vekten er 1,19 kg på den minste og 1,49 kg på den tyngste.

Batterilevetiden skal være svært god, Samsung antyder rundt 10 timer med variert bruk. Prisene starter på i underkant av 1400 dollar, norske priser er foreløpig ikke kjent.

Series 5 Ultra får to medlemmer fra starten, en 13- og en 14-tommer.

Samsung 5 Series Ultra Foto: Samsung
Samsung 5 Series Ultra Foto: Samsung Vis mer


Tykkelsen er henholdsvis 18 og 21 mm. Det som er spesielt med disse er at de kan leveres med harddisk på inntil 1 TB istedetfor SSD, og den største av de to har også optisk drev. Da er det imidlertid ingen ultrabook lenger. Den minste med enkleste konfigurasjon vil koste veiledende 6650 kroner, og kommer i butikkene i februar, får vi opplyst fra Samsung.

Lenovo og Acer

Vi har allerede omtalt Ultrabook-nyhetene fra CES fra de to PC-gigantene, les mer om dem ved å følge lenkene under:

Acer klar med Aspire S5, tynneste så langt
Lenovo satser på ny generasjon ultrabook

Samleside: CES 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer