Nå må kameraprodusentene våkne

... for hvor i all verden blir det av nettilgangen?

Dedikerte kameraer tar svært gode bilder, men mangler vesentlig funksjonalitet - muligheten til å dele dem med andre der og da. Foto: colourbox.com
Dedikerte kameraer tar svært gode bilder, men mangler vesentlig funksjonalitet - muligheten til å dele dem med andre der og da. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle de store kameraprodusentene hadde stands på CES-messen i Las Vegas, og mens man ruslet rundt kunne man se den ene nye modellen etter den andre.

Flere megapiksler, bredere vidvinkel, flere bilder pr sekund, større zoom, kunsteffekter, smilefunksjon, HD-film, saktefilm, elektronisk vater, panoramafunksjon, HDR ... listen fortsetter i det uendelige.

Allikevel virker det som om svært få klarer å ta et pust i bakken og se litt utenfor sin egen bransje. Salgstallene for kompaktkameraene sank i 2010, og i følge statistikk jeg fikk se før jul, er det heller ingen antydning til at det kommer til å stige dette året; snarere tvert om.

Det er selvfølgelig mobilbransjens skyld. Alle mobiltelefoner som selges i dag har et innebygd kamera, og selv om kvaliteten på bildene som tas mildt sagt er varierende og ofte vesentlig dårligere enn et dedikert kompaktkamera, har mobiltelefonen fortsatt den o-store fordelen:

Den kan dele bilder med andre. Der og da.

– Kan vi sende det til mormor?, spør Elise (5) når jeg tar bilde av henne med speilreflekskameraet. Nei, det kan vi dessverre ikke – det er på mobiltelefonen vi kan gjøre det.

Det burde ikke være en begrensning i 2011.

Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide og ansvarlig for //www.dinside.no/tag/kamera+test">DinSides kameratester
Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide og ansvarlig for DinSides kameratester Vis mer


Til og med på Flickr, et nettsamfunn for deling av bilder, som brukes av mange profesjonelle, er iPhone 3G det mest brukte kameraet. Det er selvsagt ikke fordi iPhone 3G tar så fantastiske bilder, men fordi du med et par trykk kan dele bildene på Flickr rett etter at de er tatt.

For det er det det handler om i 2011. Det er ikke like morsomt å legge ut et par blinkskudd fra ferien når du endelig får tid til å legge dem inn på PC-en et par uker etter at du har kommet hjem. De fleste har lyst til å vise Facebook-vennene sine hvor de er akkurat nå.

I tillegg er ofte morsommere å ta bilde med mobilen. Vi har det siste året sett en eksplosjon i bilder påført effekter, der apper som Hipstamatic og senere instagr.am har tatt verden med storm. Fotografiet brukes i større grad til å dokumentere hverdagen enn å ta vare på minnene.

Mens Apples App Store-suksess har pågått i flere år, er det fortsatt ingen kameraprodusenter som har sett mulighetene og laget sin egen variant. Hvorfor ikke selge filtre og annen ekstra funksjonalitet til kameraene slik at de kan oppgraderes i etterkant?

Ikke bare blir kameraet mer attraktivt, men det gjør også at det vil være mer nærliggende å kjøpe samme merke neste gang. Apps er blitt vår tids skjulte byttekostnad.

De dedikerte kameraene har fortsatt fordeler i forhold til mobilkameraene, med raskere autofokus, bedre optiske egenskaper og bedre bildekvalitet for å nevne noe.

Det ser imidlertid ikke ut til å holde.

Til slutt: en video av et av CES-messens mest spennende fotokonsepter. Produktet er ikke reelt, så videoen er på en måte "fake", men det er allikevel et høyaktuelt konsept jeg håper noen i kamerabransjen omfavner og bygger videre på:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer