Coronaviruset

Nå redder 3D-printere liv

Produserer flere hundre livsviktige ventiler til pustemaskiner i døgnet.

3D-SKREVNE VENTILER: Christian Fracassi, i Isinnova, (til venstre) kastet seg rundt for å hjelpe sykehuset med 3D-skrevne ventiler til livsviktige pustemasker. Foto: Isinnova
3D-SKREVNE VENTILER: Christian Fracassi, i Isinnova, (til venstre) kastet seg rundt for å hjelpe sykehuset med 3D-skrevne ventiler til livsviktige pustemasker. Foto: Isinnova Vis mer
Publisert

Det omfattende coronautbruddet påvirker fabrikker og forsyningsledd verden rundt, og det har blant annet ført til at italienske sykehus mangler livsviktig utstyr.

Et sykehus i byen Brescia i regionen Lombardia i nordlige Italia, et område som er rammet hardt av coronaviruset, manglet ventiler som brukes i pustemaskiner for pasienter på intensivavdelingen. De hadde 250 coronapasienter innlagt, men de vanlige ventilene er designet for å kunne brukes maksimalt 8 timer om gangen.

Etter at sykehuset fikk beskjed om at leverandøren ikke kunne levere nok ventiler, satte den italienske journalisten Nunzia Vallini, i Giornale di Brescia, sykehuset i kontakt med Massimo Temporelli, som er grunnlegger av selskapet The FabLab, som blant annet jobber med 3D-printing.

Løste problemet med 3D-printere

Temporelli tok kontakt med flere 3D-printerselskaper i området før han fikk napp hos Isinnova og toppsjefen Christian Fracassi, som sammen med, FabLab-ingeniøren Alessandro Romaioli og en 3D-printer i bagasjen, tok turen til Brescia for å se på ventilen.

Tre timer senere hadde de en prototype klar for testing.

– De (sykehuset journ.anm.) testet den på en pasient og fortalte oss at den fungerte bra, så da reiste vi igjen tilbake til kontoret for å printe nye ventiler, sier Romaioli til BBC.

Hver ventil tar rundt en time å 3D-printe, og for å øke produksjonen fikk The FabLab med seg selskapet Lonati, som har seks 3D-skrivere til disposisjon. Etter 24 timer hadde de produsert 100 ventiler.

De livsviktige ventilene er rundt 10 centimeter høye og har en diameter på 3 centimeter. Foto: Isinnova
De livsviktige ventilene er rundt 10 centimeter høye og har en diameter på 3 centimeter. Foto: Isinnova Vis mer

Jobben gjør selskapene gratis for sykehuset, men de har ingen planer om å offentliggjøre 3D-modellen, forteller de til BBC. Årsaken er at det er utfordrende å printe ventilene og at de må produseres på en sikker måte.

– Du må sørge for at produktene ikke kontamineres – de må produseres på en klinisk metode, sier Fracassi til nettstedet.

Publikasjonen 3D Printing Media skriver at andre sykehus kan ha rettigheter til å produsere disse delene, men for å få tilgang til 3D-filen for utskrift, er de nødt til å sende en offisiell forespørsel til eierne av modellen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer