AMD Ryzen

Nå skal AMD gi Intel ordentlig konkurranse igjen

Ny prosessorgenerasjon skal matche selv de raskeste Intel-prosessorene.

ALT NYTT: De nye prosessorene fra AMD krever helt nye hovedkort, og dekker hele spekteret - fra de enkleste bærbare maskinene til stasjonære monstre. Foto: AMD
ALT NYTT: De nye prosessorene fra AMD krever helt nye hovedkort, og dekker hele spekteret - fra de enkleste bærbare maskinene til stasjonære monstre. Foto: AMD Vis mer
Publisert

LAS VEGAS: PC-prosessorprodusenten AMD har lenge levd i skyggen til Intel, men nyheten om den nye prosessorfamilien Ryzen, gir grunn til optimisme. For denne gangen lover AMD at de for første gang på mange år kan måle seg mot de raskeste Intel-prosessorene.

Det vil i såfall være første gang siden Athlon-dagene på begynnelsen av 2000-tallet.

Like god eller bedre enn Intel

I tiden rundt årets CES-messe i Las Vegas i januar, publiserte AMD en rekke videoer som demonstrerer ytelsen i diverse tunge oppgaver, sammenlignet mot kraftige Intel-prosessorer. I de fleste videoene er AMD raskere enn Intel. En av videoene ser du nederst i denne saken.

Det som samtidig er oppsiktsvekkende, er at AMD hevder at strømforbruket er vesentlig lavere enn for Intel, selv med tilsvarende eller bedre ytelse. Høy strømbruk med tilsvarende høy varmeutvikling, har tidligere vært en av akilleshælene til AMD-prosessorer.

GAMING: AMD håper de nye prosessorene skal lokke gamere tilbake til AMD-baserte maskiner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GAMING: AMD håper de nye prosessorene skal lokke gamere tilbake til AMD-baserte maskiner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

AMD har ikke sluppet alle spesifikasjonene ennå, men det vi vet er at det benyttes 14 nm produksjonsteknikk, som tilsvarer de siste prosessorgenerasjonene til Intel. Sistnevnte skal imidlertid over på 10 nm produksjonsteknikk i neste generasjon, noe som sannsynligvis vil gi dem et nytt overtak. Les mer her.

Gaming i fokus

En viktig målgruppe for de nye AMD-prosessorene, er uansett gamere. Naturlig nok, når det er så stort fokus på høy ytelse. Alle prosessorene skal da også være mulig å overklokke med svært enkle grep.

Ryzen kommer imidlertid i en rekke utgaver myntet på alt fra lette bærbare til stasjonære monstermaskiner. De heftigste kommer som rene prosessorer (CPU), men det vil også komme varianter med integrert grafikkbrikke (APU). Sistnevnte er for enklere maskiner, men enkelte skal likevel by på grafikkytelse på nivå med Playstation 4 og Xbox One. Og det er jo ikke verst, det heller?

En rekke hovedkortprodusenter har allerede annonsert nye Ryzen-kompatible kort, som benytter en ny sokkel kalt AM4. Prosessorer og produkter basert rundt Ryzen er ventet på markedet i mars. Server-varianter er ventet mot slutten av året.

Vi vet foreløpig ikke noe om hva Ryzen-prosessorene vil koste, men AMD har tidligere brukt pris og verdi for pengene som kronargumenter for platformen.

Les også: Slik er siste generasjon Intel-prosessorer

Kilder:
Anandtech, Wccftech, AMD, PCAdvisor

AMD RYZEN MOT INTEL CORE I7-6900K : videoen viser videokomprimering ved hjelp av handbrake. Kilde: AMDVis merVis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer