Oppdatert: Mandag 24. september blir macOS Mojave tilgjengelig for nedlasting. Følger de samme prosedyre som med iOS 12, blir oppdateringen sluppet klokka 19 norsk tid.
I begynnelsen av juni i år avholdt Apple sin årlige utviklerkonferanse, World Wide Developers Conference, hvor de viste frem neste store oppdatering av operativsystemet til Mac, macOS Mojave.
Oppdateringen vil bli tilgjengelig til høsten, og vil være gratis for brukere å laste ned, såfremt de har en kompatibel Mac.
Vi har allerede gjennomgått de viktigste nyhetene i macOS Mojave i videoen under, men under kan du lese mer om de nye funksjonene.

Mørk modus

Kanskje beste Mac-en noensinne
Blir du sliten i øynene av å bruke Mac-en på kveldstid? De lyse elementene på skjermen kan være anstrengende å se på over lengre tid.
En av de største nyhetene i macOS Mojave tar sikte på å lette på disse problemene, med en ny såkalt «Mørk modus».
Den gjør akkurat det navnet antyder, nemlig å la deg gjøre hele brukergrensesnittet mørkt, både knapper, menyer og vinduer. Apples egne apper har også fått mørk modus, og tredjepartsutviklere kan dessuten tilpasse sine apper til å få det samme.
I tillegg til at dette kan være mer behagelig for øynene, kan det også gjøre det enklere å fokusere på innholdet du jobber med, siden menyer og elementer rundt fremstår mindre distraherende. I kreative programmer som Adobe Photoshop har dette vært standard lenge.
For å aktivere mørk modus, går du til Systemvalg > Generelt og velger Mørkt under Utseende. Her kan du også velge såkalt aksentfarge og markeringsfarge,


Dynamisk skrivebord
Med den nye mørke modusen følger det med et nytt dynamisk skrivebord, som rett og slett er et skrivebordsbilde som forandrer utseendet etter hvilken tid på døgnet det er der du befinner deg.

I macOS Mojave-betaen følger det kun med én dynamisk bakgrunn av Mojave-ørkenen, som er lys på dagtid og mørk på nattetid. Har du skrudd på mørk modus, vil du riktignok ikke få dagtid-bildene vist frem, ifølge Macworld.com.
Skrivebordsstabler
Blant dem som fyller opp skrivebordet på Mac-en din med alle mulige filer, skjermbilder og annet rot? Vi har tidligere skrevet om appen Desktop Curtain, som lar deg skjule alle filer og mapper på skrivebordet.
I macOS Mojave introduseres imidlertid en nyttig funksjon som lar deg rydde opp i rotet ved å organisere filer i stabler.


Du velger selv hvordan stablene skal grupperes, etter filtype, dato, etiketter og lignende. Når du trykker på en stabel, vil den utvides slik at du ser alle filene som ligger i stabelen.
Gallerivisning i Finder
Filutforskeren i macOS, Finder, har frem til nå hatt fire visningstyper: symboler, lister, kolonner og såkalt Cover Flow. I macOS Mojave erstattes sistnevnte av gallerivisning.
I stedet for at du får en listevisning av filene under en større forhåndsvisning, får du nå små miniatyrbilder av filene i bunnen i stedet. Du kan dermed bla sidelengs i filene for å se på dem fremfor å måtte bla vertikalt gjennom listevisningen.

I gallerivisning får du dessuten endelig metadata på høyre side av forhåndsvisningen, noe som er spesielt kjekt når du blar gjennom bilder.
I tillegg vil du kunne rotere et bilde rett fra Finder uten at du må åpne det i Forhåndsvisning-appen eller en annen fotoapp.
I bunnen av metadata-sidepanelet finner du tre knapper; «Roter mot venstre», «Merking» og «Mer». Trykker du på første, gjør du akkurat det som står, altså roterer bildet mot venstre. PS: Holder du nede alt-knappen, kan du rotere til høyre i stedet.

Bedre menyer med alt-knappen
Nytt skjermbilde-verktøy
Skal du ta skjermbilder i macOS, kan du bruke tastatursnarveien Cmd-Shift-3 eller Cmd-Shift-4. Med den første snarveien tar du bilde av hele skjermen, mens med den andre tar du med enten et markert område eller et valgt vindu (men da må du holde mellomrom-tasten inne i tillegg).
Synes du det er tungvint å huske de ulike snarveiene, kommer macOS Mojave med et nytt skjermbilde-verktøy som forhåpentligvis vil gjøre det litt lettere.
Bare trykk på Cmd-Shift-5, så vil du få opp verktøyet på nedre del av skjermen, hvor du da kan velge mellom de tre forskjellige skjermbilde-typene (hele skjermen, markert området eller enkeltvindu). Herfra kan du også starte skjermopptak.

I tillegg har du noen innstillingsmuligheter som lar deg velge hvor skjermbildene skal lagres (i stedet for bare skrivebordet), om det skal være nedtelling og om du vil at musepekeren skal vises.
Bilder fra iPhone rett på Mac-en
Apropos bilder, med den nye funksjonen «Continuity Camera» vil du kunne bruke iPhone til å ta et bilde eller skanne et dokument, og så få det rett inn i et dokument på Mac-en.

I for eksempel Notater, trykker du bare på fotoikonet på verktøylinjen, og så kan du velge om du vil ta bilde eller skanne dokumenter. Trykker du på Ta bilde, åpnes kameraappen på iPhone. Så tar du bildet, og velger Bruk bilde. I løpet av kort tid vil det dukke opp i notatet ditt.
Continuity Camera fungerer i blant annet Mail, Notater, Pages, Keynote, Numbers.
Gruppesamtaler med FaceTime
Som i iOS 12 blir det i macOS Mojave mulig å ha gruppesamtaler over FaceTime. Opptil 32 personer kan delta én og samme samtale, selv om de færreste neppe vil ha behov for å snakke med så mange samtidig.
Ny Mac App Store
Synes du det er tungvint å finne apper i Mac App Store, blir du kanskje glad for å høre at den har fått en overhaling i macOS Mojave, med enklere brukergrensesnitt og nye faner som skal gjøre det letter å finne apper basert på kategori.

Mac App Store vil også endelig få populære apper som Microsoft Office 365 og Adobe Lightroom
Når kommer macOS Mojave?
Den ferdige versjonen skal komme til høsten. Nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent, men vi trolig vite mer når Apple holder sin vanlige iPhone-lansering i september en gang.
Vågale Mac-brukere kan prøve en betaversjon av macOS Mojave ved å melde seg opp på Apples åpne betaprogram.
