De beste nyhetene i macOS Mojave

Nå skal det bli bedre å bruke Mac-en på kveldstid

Lei av å stirre på lyst brukergrensesnitt i mørket? Gled deg til mørk modus.

IKKE BARE FOR PROFFENE: Mørk modus har til nå vært mest vanlig blant dem som jobber i kreative yrker, med foto- og videoredigering og den slags. Nå får alle Mac-brukere mulighet til å få mørkt brukergrensesnitt på sine maskiner. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix
IKKE BARE FOR PROFFENE: Mørk modus har til nå vært mest vanlig blant dem som jobber i kreative yrker, med foto- og videoredigering og den slags. Nå får alle Mac-brukere mulighet til å få mørkt brukergrensesnitt på sine maskiner. Foto: Justin Sullivan/AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Mandag 24. september blir macOS Mojave tilgjengelig for nedlasting. Følger de samme prosedyre som med iOS 12, blir oppdateringen sluppet klokka 19 norsk tid.

I begynnelsen av juni i år avholdt Apple sin årlige utviklerkonferanse, World Wide Developers Conference, hvor de viste frem neste store oppdatering av operativsystemet til Mac, macOS Mojave.

Oppdateringen vil bli tilgjengelig til høsten, og vil være gratis for brukere å laste ned, såfremt de har en kompatibel Mac.

Vi har allerede gjennomgått de viktigste nyhetene i macOS Mojave i videoen under, men under kan du lese mer om de nye funksjonene.

Mørk modus

Blir du sliten i øynene av å bruke Mac-en på kveldstid? De lyse elementene på skjermen kan være anstrengende å se på over lengre tid.

En av de største nyhetene i macOS Mojave tar sikte på å lette på disse problemene, med en ny såkalt «Mørk modus».

Den gjør akkurat det navnet antyder, nemlig å la deg gjøre hele brukergrensesnittet mørkt, både knapper, menyer og vinduer. Apples egne apper har også fått mørk modus, og tredjepartsutviklere kan dessuten tilpasse sine apper til å få det samme.

I tillegg til at dette kan være mer behagelig for øynene, kan det også gjøre det enklere å fokusere på innholdet du jobber med, siden menyer og elementer rundt fremstår mindre distraherende. I kreative programmer som Adobe Photoshop har dette vært standard lenge.

For å aktivere mørk modus, går du til Systemvalg > Generelt og velger Mørkt under Utseende. Her kan du også velge såkalt aksentfarge og markeringsfarge,

LYST ELLER MØRKT: Under Systemvalg > Generelt kan du velge om brukergrensesnittet skal være lyst eller mørkt. Skjermbilde: Kirsti Østvang
LYST ELLER MØRKT: Under Systemvalg > Generelt kan du velge om brukergrensesnittet skal være lyst eller mørkt. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
MØRK MODUS: Slik ser det ut når Mac-en er i mørk modus. Apple har tilpasset sine egne apper, slik at de også har mørkt brukergrensesnitt. Dock-linjen nederst og menylinjen øverst er også mørke. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MØRK MODUS: Slik ser det ut når Mac-en er i mørk modus. Apple har tilpasset sine egne apper, slik at de også har mørkt brukergrensesnitt. Dock-linjen nederst og menylinjen øverst er også mørke. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Dynamisk skrivebord

Med den nye mørke modusen følger det med et nytt dynamisk skrivebord, som rett og slett er et skrivebordsbilde som forandrer utseendet etter hvilken tid på døgnet det er der du befinner deg.

FANCY SKRIVEBORDSBAKGRUNN: Den nye dynamiske bakgrunnen i macOS Mojave endrer lyssetting på bildet gjennom dagen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
FANCY SKRIVEBORDSBAKGRUNN: Den nye dynamiske bakgrunnen i macOS Mojave endrer lyssetting på bildet gjennom dagen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I macOS Mojave-betaen følger det kun med én dynamisk bakgrunn av Mojave-ørkenen, som er lys på dagtid og mørk på nattetid. Har du skrudd på mørk modus, vil du riktignok ikke få dagtid-bildene vist frem, ifølge Macworld.com.

Skrivebordsstabler

Blant dem som fyller opp skrivebordet på Mac-en din med alle mulige filer, skjermbilder og annet rot? Vi har tidligere skrevet om appen Desktop Curtain, som lar deg skjule alle filer og mapper på skrivebordet.

I macOS Mojave introduseres imidlertid en nyttig funksjon som lar deg rydde opp i rotet ved å organisere filer i stabler.

UTEN STABLER: Her ligger filene hulter til bulter på skrivebordet. Skjermbilde: Kirsti Østvang
UTEN STABLER: Her ligger filene hulter til bulter på skrivebordet. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
MED STABLER: Så har vi valgt å organisere dem i stabler, og det blir mye ryddigere. Skjermbilde: Kirsti Østvang
MED STABLER: Så har vi valgt å organisere dem i stabler, og det blir mye ryddigere. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Du velger selv hvordan stablene skal grupperes, etter filtype, dato, etiketter og lignende. Når du trykker på en stabel, vil den utvides slik at du ser alle filene som ligger i stabelen.

Gallerivisning i Finder

Filutforskeren i macOS, Finder, har frem til nå hatt fire visningstyper: symboler, lister, kolonner og såkalt Cover Flow. I macOS Mojave erstattes sistnevnte av gallerivisning.

I stedet for at du får en listevisning av filene under en større forhåndsvisning, får du nå små miniatyrbilder av filene i bunnen i stedet. Du kan dermed bla sidelengs i filene for å se på dem fremfor å måtte bla vertikalt gjennom listevisningen.

ENDELIG METADATA: I den nye gallerivisningen kan du endelig se metadata på bildene dine. Du kan også rotere bilder direkte. Skjermbilde: Kirsti Østvang
ENDELIG METADATA: I den nye gallerivisningen kan du endelig se metadata på bildene dine. Du kan også rotere bilder direkte. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I gallerivisning får du dessuten endelig metadata på høyre side av forhåndsvisningen, noe som er spesielt kjekt når du blar gjennom bilder.

I tillegg vil du kunne rotere et bilde rett fra Finder uten at du må åpne det i Forhåndsvisning-appen eller en annen fotoapp.

I bunnen av metadata-sidepanelet finner du tre knapper; «Roter mot venstre», «Merking» og «Mer». Trykker du på første, gjør du akkurat det som står, altså roterer bildet mot venstre. PS: Holder du nede alt-knappen, kan du rotere til høyre i stedet.

Nytt skjermbilde-verktøy

Skal du ta skjermbilder i macOS, kan du bruke tastatursnarveien Cmd-Shift-3 eller Cmd-Shift-4. Med den første snarveien tar du bilde av hele skjermen, mens med den andre tar du med enten et markert område eller et valgt vindu (men da må du holde mellomrom-tasten inne i tillegg).

Synes du det er tungvint å huske de ulike snarveiene, kommer macOS Mojave med et nytt skjermbilde-verktøy som forhåpentligvis vil gjøre det litt lettere.

Bare trykk på Cmd-Shift-5, så vil du få opp verktøyet på nedre del av skjermen, hvor du da kan velge mellom de tre forskjellige skjermbilde-typene (hele skjermen, markert området eller enkeltvindu). Herfra kan du også starte skjermopptak.

SAMLER FUNKSJONENE: Fra det nye skjermbilde-verktøyet kan du både ta skjermbilde og videopptak. Skjermbilde: Kirsti Østvang
SAMLER FUNKSJONENE: Fra det nye skjermbilde-verktøyet kan du både ta skjermbilde og videopptak. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I tillegg har du noen innstillingsmuligheter som lar deg velge hvor skjermbildene skal lagres (i stedet for bare skrivebordet), om det skal være nedtelling og om du vil at musepekeren skal vises.

Bilder fra iPhone rett på Mac-en

Apropos bilder, med den nye funksjonen «Continuity Camera» vil du kunne bruke iPhone til å ta et bilde eller skanne et dokument, og så få det rett inn i et dokument på Mac-en.

RASKERE: I stedet for å ta et bilde på iPhone, for så å overføre det manuelt til Mac-en og så legge inn i et dokument, er det mye kjappere med den nye Continuity Camera-funksjonen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
RASKERE: I stedet for å ta et bilde på iPhone, for så å overføre det manuelt til Mac-en og så legge inn i et dokument, er det mye kjappere med den nye Continuity Camera-funksjonen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

I for eksempel Notater, trykker du bare på fotoikonet på verktøylinjen, og så kan du velge om du vil ta bilde eller skanne dokumenter. Trykker du på Ta bilde, åpnes kameraappen på iPhone. Så tar du bildet, og velger Bruk bilde. I løpet av kort tid vil det dukke opp i notatet ditt.

Continuity Camera fungerer i blant annet Mail, Notater, Pages, Keynote, Numbers.

Gruppesamtaler med FaceTime

Som i iOS 12 blir det i macOS Mojave mulig å ha gruppesamtaler over FaceTime. Opptil 32 personer kan delta én og samme samtale, selv om de færreste neppe vil ha behov for å snakke med så mange samtidig.

Ny Mac App Store

Synes du det er tungvint å finne apper i Mac App Store, blir du kanskje glad for å høre at den har fått en overhaling i macOS Mojave, med enklere brukergrensesnitt og nye faner som skal gjøre det letter å finne apper basert på kategori.

PUSSET OPP: Mac App Store, hvor du kan laste ned og kjøpe apper, har fått et nytt og enklere brukergrensesnitt i MacOS Mojave. Fanene med kategorier er nå på venstre side. Skjermbilde: Kirsti Østvang
PUSSET OPP: Mac App Store, hvor du kan laste ned og kjøpe apper, har fått et nytt og enklere brukergrensesnitt i MacOS Mojave. Fanene med kategorier er nå på venstre side. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Mac App Store vil også endelig få populære apper som Microsoft Office 365 og Adobe Lightroom

Når kommer macOS Mojave?

Den ferdige versjonen skal komme til høsten. Nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent, men vi trolig vite mer når Apple holder sin vanlige iPhone-lansering i september en gang.

Vågale Mac-brukere kan prøve en betaversjon av macOS Mojave ved å melde seg opp på Apples åpne betaprogram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer