Snart kan du glemme 802.11a/b/g/n/ac/ax

Nå skal det bli slutt på trådløs-kaoset

Enkle tall erstatter de trådløse nettverksstandardene.

ENKLERE: Glem 2,4GHz, 5GHz, 802.11 og andre kryptiske ord. Nå blir det langt enklere å få oversikten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKLERE: Glem 2,4GHz, 5GHz, 802.11 og andre kryptiske ord. Nå blir det langt enklere å få oversikten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkortelser og navnevalg som for uinnvidde virker «helt gresk» er ikke noe nytt fenomen i teknoverden. Derfor var det mange som så på lanseringen av iPhone i 2007 som en befrielse. Mobilen het bare iPhone, senere modeller fikk ganske enkelt et tall etter seg, slik at det var enkelt for kundene å skille de gamle fra de nye.

Med lanseringen av X, XR, XS og XS Max, er det mange som mener at Apple har havnet på ville veier med navnevalgene, men det blir en helt annen historie.

802.11ac blir til Wi-Fi 5

Denne gangen er det Wi-Fi-alliansen, du vet - gruppen som jobber fram nye trådløse nettverksstandarder, som har gjort en solid opprydning i sitt eget navnekaos.

For du skal være litt over middels interessert for å vite at 802.11ac-standarden er raskere enn 802.11g, og at 802.11b ikke er like heftig som 802.11n.

Istedenfor å bruke tall og bokstaver som fortoner seg som meningsløs babbel for folk flest, har de nå bestemt seg for å sette et enkelt tall på standardene.

802.11ac er femte generasjon trådløse nett, javel, så blir navnet heretter Wi-Fi 5. Neste generasjon, 802.11ax, får navnet Wi-Fi 6. Høyere tall, nyere standard - og dermed også bedre, ikke bare fordi den støtter høyere hastigheter, men fordi den vil være bakoverkompatibel med alle tidligere standarder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer