Snart kan du glemme 802.11a/b/g/n/ac/ax

Nå skal det bli slutt på trådløs-kaoset

Enkle tall erstatter de trådløse nettverksstandardene.

ENKLERE: Glem 2,4GHz, 5GHz, 802.11 og andre kryptiske ord. Nå blir det langt enklere å få oversikten. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKLERE: Glem 2,4GHz, 5GHz, 802.11 og andre kryptiske ord. Nå blir det langt enklere å få oversikten. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkortelser og navnevalg som for uinnvidde virker «helt gresk» er ikke noe nytt fenomen i teknoverden. Derfor var det mange som så på lanseringen av iPhone i 2007 som en befrielse. Mobilen het bare iPhone, senere modeller fikk ganske enkelt et tall etter seg, slik at det var enkelt for kundene å skille de gamle fra de nye.

Nå skal det bli slutt på trådløs-kaoset

Med lanseringen av X, XR, XS og XS Max, er det mange som mener at Apple har havnet på ville veier med navnevalgene, men det blir en helt annen historie.

802.11ac blir til Wi-Fi 5

Denne gangen er det Wi-Fi-alliansen, du vet - gruppen som jobber fram nye trådløse nettverksstandarder, som har gjort en solid opprydning i sitt eget navnekaos.

For du skal være litt over middels interessert for å vite at 802.11ac-standarden er raskere enn 802.11g, og at 802.11b ikke er like heftig som 802.11n.

Istedenfor å bruke tall og bokstaver som fortoner seg som meningsløs babbel for folk flest, har de nå bestemt seg for å sette et enkelt tall på standardene.

802.11ac er femte generasjon trådløse nett, javel, så blir navnet heretter Wi-Fi 5. Neste generasjon, 802.11ax, får navnet Wi-Fi 6. Høyere tall, nyere standard - og dermed også bedre, ikke bare fordi den støtter høyere hastigheter, men fordi den vil være bakoverkompatibel med alle tidligere standarder.

Så - for å gjøre det hele litt mer oversiktlig for deg:

Wi-Fi 1 erstatter 802.11b, standarden som kom i 1999
Wi-Fi 2 erstatter 802.11a, som også kom i 1999
Wi-Fi 3 erstatter 802.11g, som kom i 2003
Wi-Fi 4 erstatter 802.11n, som kom i 2009
Wi-Fi 5 erstatter 802.11ac, som kom i 2014

SLIK BLIR MERKINGEN: Tallet til høyre på oppkoblingen, angir hvilken standard den bruker. Illustrasjon: Wi-Fi-alliansen.
SLIK BLIR MERKINGEN: Tallet til høyre på oppkoblingen, angir hvilken standard den bruker. Illustrasjon: Wi-Fi-alliansen. Vis mer

Vil komme overalt

Wi-Fi-alliansen ønsker at produsentene snarest vil adoptere de nye trådløs-betegnelsene, og ønsker også at det implementeres programvaren på PC-er og mobiler, skriver teknologinettstedet The Verge.

Hvis du for eksempel ser en liste over tilgjengelige trådløse nett, og har valget mellom ett med Wi-Fi 3 og ett med Wi-Fi 5, er det størst sjanse for at sistnevnte vil gi deg høyere hastighet.

- Ikke over natten

De er imidlertid forberedt på at det kan ta litt tid.

- Det er ganske usannsynlig at dette vil bli adoptert av alle over natten, men vi er overbeviste om at aktørene kommer til å gå over til å bruke de nye navnene på sikt - noe som vil være en stor fordel for forbrukerne, uttalte markedssjefen i Wi-Fi-alliansen, Kevin Robinson, til The Verge.

Her finner du Dinsides tester av trådløse rutere og mesh-løsninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer