Nå skal piratene tas

Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik starter overvåking av piratnettsteder.

The Pirate Bay og andre kjente fildelingsnettsteder kommer til å bli infiltrert av norske advokater. Foto: Bjørn Eirik Loftås
The Pirate Bay og andre kjente fildelingsnettsteder kommer til å bli infiltrert av norske advokater. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag, 29. november 2013, lever norske nettpirater langt mindre trygt enn tidligere.

Nå får nemlig eiere av opphavsbeskyttet materiale lov til å overvåke, samle inn og lagre IP-adresser som mistenkes å være knyttet til ulovlig fildeling. Dette kan de gjøre på eget initiativ, uten å måtte søke konsesjon fra Datatilsynet.

I hovedsak dreier det seg om overvåking av FTP-servere og kjente nettsteder som distribuerer ulovlig materiale gjennom bittorrent-filer, som for eksempel The Pirate Bay.

Dette er resultatet av en endring i Åndsverkloven som ble gjort under den forrige regjeringen.

Les også: Bedre enn Dropbox?

Infiltrerer piratnettverkene

Hva med deg?

Hender det at du laster ned ting ulovlig? (Avsluttet)
Ja, ofte(49%) 2016
Det forekommer(35%) 1442
Nei, jeg velger lovlige alternativer(16%) 659
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Advokatkontoret Simonsen Wogt Wiik har fått i oppdrag fra blant andre bransjeorganisasjonene for film, musikk og forlag å kartlegge ulovlig fildeling i Norge. Til digi.no forteller de at vil være tilstede i nettverkene som om de var vanlige brukere, og iaktta hva som foregår, hva som blir sagt og delt, og av hvem.

– Hensikten er å bygge opp et oppdatert faktagrunnlag for videre dialog med internettilbyderne om eventuelle tiltak mot ulovlig fildeling, sier advokat Rune Ljostad i Simonsen Vogt Wiik, til digi.no.

Les også: BitTorrent Sync: Del mapper over nettet

– Opplasterne er problemet

Ifølge Itavisen.no er det først og fremst de som gjør tilgjengelig materiale, altså opplasterne, som har noe å frykte i første omgang. Det er denne gruppen som skaper de største problemene for bransjen, ifølge bransjen selv.

- En opplasting kan gi grunnlag for tusen nedlastinger, mens én nedlasting er én nedlasting, har Simonsen Vogt Wiig-partner Rune Ljostad uttalt til Teknisk Ukeblad.

Hva mener du om dette? Bruk debatten under og si din mening.

Samleside om fildeling

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer