Google phishing quiz:

Nå vil Google trene deg opp til å avsløre svindlerne

Gode tips til deg som ikke vil bli lurt.

SVINDEL ELLER EKTE: Google har laget en quiz som hjelper deg å avsløre svindel-epost. Foto: Pål Joakim Pollen
SVINDEL ELLER EKTE: Google har laget en quiz som hjelper deg å avsløre svindel-epost. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Nettsvindel er omtrent like gammelt som nettet selv, og tidligere fikk man nærmest daglig svindel-eposter med tilbud om Viagra eller beskjed om at man hadde arvet en formue i Nigeria.

Nåtidens svindlere har mer intrikate fremgangsmåter. En av de mest populære er såkalt «phishing», der angriperen utgir seg for å være noen andre, for så å lure offeret til å gi fra seg vitale ting som brukernavn og passord, kredittkortinformasjon eller andre ting.

Ofte inneholder slike e-poster lenker til nettsider som ser ganske identiske ut med de man forventer å se, og da er det fort gjort å fylle inn feltene, og vips, så er man i saksa.

Google til unnsetning

Google, som står for en av nettets mest populære e-postløsninger, Gmail, har nå laget en quiz som kan trene deg til å skille klinten fra hveten – eller svindelen fra de legitime e-postene.

Peker du nettleseren til Googles Phishing quiz, kan du ta testen. Først skriver du inn navn og e-postadresse slik at quizen ser reell ut, men Google understreker at du gjerne må bruke fantasien der.

EKTE ELLER SVINDEL? Google viser deg hva du bør se etter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
EKTE ELLER SVINDEL? Google viser deg hva du bør se etter. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Så tikker den første e-posten inn, og du må vurdere om den er ekte eller ikke. Det kan du blant annet gjøre ved å sjekke avsenderadressen og se hvor lenkene i e-posten peker.

Etter at du har svart, får du beskjed om du hadde rett eller feil, i tillegg til at Google viser hvilke elementer av e-posten som er viktige å se på.

Kan bli dyrt å gå fem på

Vi har sett flere eksempler de siste årene med nordmenn som har gått på denne typen nettsvindel.

I oktober skrev vi om en nordmann som hadde gått på en slik variant fra «Netflix», der kontoen var tappet for over 40.000 kroner. Han måtte selv dekke 12.000 kroner av beløpet fordi banken mente at han hadde opptrådt grovt uaktsomt.

Så – la oss ikke håpe det blir deg neste gang. Synes du det kan være vanskelig å skille mellom hva som er svindel og ikke, anbefaler vi deg å ta den nevnte quizen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer