Google phishing quiz:

Nå vil Google trene deg opp til å avsløre svindlerne

Gode tips til deg som ikke vil bli lurt.

SVINDEL ELLER EKTE: Google har laget en quiz som hjelper deg å avsløre svindel-epost. Foto: Pål Joakim Pollen
SVINDEL ELLER EKTE: Google har laget en quiz som hjelper deg å avsløre svindel-epost. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Nettsvindel er omtrent like gammelt som nettet selv, og tidligere fikk man nærmest daglig svindel-eposter med tilbud om Viagra eller beskjed om at man hadde arvet en formue i Nigeria.

Nåtidens svindlere har mer intrikate fremgangsmåter. En av de mest populære er såkalt «phishing», der angriperen utgir seg for å være noen andre, for så å lure offeret til å gi fra seg vitale ting som brukernavn og passord, kredittkortinformasjon eller andre ting.

Ofte inneholder slike e-poster lenker til nettsider som ser ganske identiske ut med de man forventer å se, og da er det fort gjort å fylle inn feltene, og vips, så er man i saksa.

Google til unnsetning

Google, som står for en av nettets mest populære e-postløsninger, Gmail, har nå laget en quiz som kan trene deg til å skille klinten fra hveten – eller svindelen fra de legitime e-postene.

Peker du nettleseren til Googles Phishing quiz, kan du ta testen. Først skriver du inn navn og e-postadresse slik at quizen ser reell ut, men Google understreker at du gjerne må bruke fantasien der.

Så tikker den første e-posten inn, og du må vurdere om den er ekte eller ikke. Det kan du blant annet gjøre ved å sjekke avsenderadressen og se hvor lenkene i e-posten peker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.