Nå vil Microsoft at alle skal bytte til Windows 10 S

Blir snart en modus som skal gjøre PC-ene mye tryggere, starte raskere og bruke mindre strøm, ifølge Microsoft.

BARE APPER: Microsoft vil at du skal slutte å bruke gamle og utrygge Windows-programmer. Derfor blir Windows 10 S en modus alle kan bruke. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BARE APPER: Microsoft vil at du skal slutte å bruke gamle og utrygge Windows-programmer. Derfor blir Windows 10 S en modus alle kan bruke. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Det var i fjor vår at Microsoft annonserte en spesialversjon av Windows 10, kalt Windows 10 S. Dette er kort forklart en Windows-utgave som tilsynelatende er helt lik Windows 10, men som kun kan kjøre apper som du laster ned fra Windows Store.

Ble omtalt som lettversjon

Den første PC-en som kom med Windows 10 S, var Microsoft Surface Laptop. Siden den gang skal det ha kommet et tjuetalls andre maskiner på markedet, ifølge Microsoft.

Versjonen ble raskt stemplet som en lettversjon av Windows, siden den ikke var i stand til å kjøre klassiske Windows-programmer som du typisk installerer fra DVD eller laster ned fra produsentens hjemmeside. Man har imidlertid kunnet oppgradere til full Windows 10-funksjonalitet for noen hundrelapper.

Nå begynner imidlertid utvalget av Windows 10-apper i Windows Store å bli temmelig stort, og du finner nå versjoner av både Photoshop Elements, VLC og Microsoft Office – samt et meget stort utvalg av nye spill og apper innen de aller fleste kategorier.

BRA UTVALG: Windows Store inneholder nå tusenvis av apper og spill, inkludert Photoshop Elments 2018 og andre kjente titler som tidligere kun var tilgjengelige som vanlige Windows-programmer. Skjermdump: Dinside
BRA UTVALG: Windows Store inneholder nå tusenvis av apper og spill, inkludert Photoshop Elments 2018 og andre kjente titler som tidligere kun var tilgjengelige som vanlige Windows-programmer. Skjermdump: Dinside Vis mer

– Derfor er Windows 10 S bedre

Microsoft legger ikke skjul på at de ønsker at flest mulig skal slutte å bruke gamle Windows-programmer, og heller bruke nye apper fra Windows Store. Disse appene er kvalitetssikret og dermed trygge å installere for brukerne. De kjøres dessuten i såkalt beskyttet modus, isolert fra systemet for øvrig.

– De nye appene er mye sikrere enn klassiske Windows-programmer. En dårlig app kan kun gjøre skade på seg selv, fordi den kjører isolert fra resten av systemet, sa sikkerhetsansvarlig hos Microsoft, Ole Tom Seierstad, til Dinside da vi intervjuet ham i forbindelse med testen av Surface Laptop.

Ifølge Windows-sjefen hos Microsoft, Joe Belfiore, byr Windows 10 S også på raskere oppstart, bedre batteritid og ytelse som ikke degraderes over tid. Han innrømmer likevel at publikum blir litt forvirret av den nye Windows-versjonen.

Kommer til alle

Derfor har Microsoft besluttet å gjøre S til en modus i Windows 10 Home og Professional, ikke en egen versjon. Dette vil være på plass i den neste store oppdateringen, Spring Creator's Update, som er ventet i begynnelsen av april.

Samtidig ønsker Microsoft å gjøre S-modus til standardmodus på nye PC-er.

GJØR ENDRINGER: Microsofts Windows-sjef, Joe Belfiore. Foto: Microsoft
GJØR ENDRINGER: Microsofts Windows-sjef, Joe Belfiore. Foto: Microsoft Vis mer

– Basert på feedback fra brukerne våre, skal vi nå gjøre brukeropplevelsen enklere. Fra og med neste oppdatering av Windows 10, som kommer snart, skal kundene kunne kjøpe en ny PC med Windows 10 Home eller Windows 10 Pro, med S-modus som standard, sier Belfiore i et innlegg på Microsofts offisielle Windows-blogg.

Det vil sannsynligvis være opp til PC-produsentene om de vil bruke S-modus som standard eller klassisk Windows-opplevelse. Det er imidlertid Microsofts intensjon at flest mulig gjør det.

Gratis å endre

Og dersom man skulle ønske å svitsje til fullversjonen med alle mulighetene (og sårbarhetene), skal det ikke koste deg en krone, ifølge Belfiore.

– Vi forventer å se nye Windows-enheter fra våre partnere komme med S-modus som standard, i de kommende månedene. Og vi tror at majoriteten vil nyte fordelene med å bruke Windows 10 i S-modus. Hvis en bruker skulle ønske standard Windows-funksjonalitet, kan det gjøres uten kostnad, uansett Windows-versjon, sier han.

Det er ventet at den neste store Windows-oppdateringen vil komme i april, ifølge The Verge.

Les mer om 10 S hos Microsoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer