Nå vil Netflix stoppe geo-triksing

Brukere som trikser med plasseringen vil gå en vanskeligere tid i møte.

POPULÆRT: Artikkelen vår om Smartflix i forrige uke ble lest av svært mange nordmenn – nå kan det imidlertid se ut til at tjenesten går en vanskeligere fremtid i møte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
POPULÆRT: Artikkelen vår om Smartflix i forrige uke ble lest av svært mange nordmenn – nå kan det imidlertid se ut til at tjenesten går en vanskeligere fremtid i møte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forleden dag skrev vi om programmet Smartflix, som på en ganske snedig måte gjør at du får tilgang til det globale Netflix-utvalget, og ikke bare på de titlene som er tilgjengelige i Norge.

Dermed blir utvalget cirka sjudoblet – fra 2.000 titler i den norske Netflix-utgaven til rundt 14.000 titler på verdensbasis.

Dette handler selvsagt om hvilke rettigheter Netflix har forhandlet seg frem til i de forskjellige landene der tjenesten opererer.

Lurer Netflix til å tro at du er et annet sted

Måten skaperen av programmet har løst dette på, er at det globale Netflix-utvalget er indeksert, sammen med hvilke land de ulike titlene er tilgjengelige i.

Når brukeren så velger en film eller TV-serie, vil programmet automatisk bytte til en hensiktmessig mellomtjener (proxy), som lurer Netflix-serverne til å tro at du faktisk befinner deg i det aktuelle landet der tittelen er tilgjengelig.

Og dermed får du se det du egentlig ikke skulle ha fått sett, siden Netflix' avtaler med rettighetshavere som regel er forskjellig i ulike land.

Ikke noe nytt

GOOGLE-TRIKS: Ved å forfalske plasseringen din, kan du også låse opp Googles særdeles gode ansiktsgjenkjenningsfunksjon i Google Foto. Foto: DINSIDE
GOOGLE-TRIKS: Ved å forfalske plasseringen din, kan du også låse opp Googles særdeles gode ansiktsgjenkjenningsfunksjon i Google Foto. Foto: DINSIDE Vis mer


Å bruke tredjepartstjenester for å få tilgang til tjenester som egentlig ikke er tilgjengelig i landet man bor i, har lenge vært et kjent triks for mange.

I artikkelen om Smartflix spurte vi Dinsides lesere om de noen gang hadde lurt en nettjeneste til å tro at de befant seg på et annet sted, og det svarte hele 67 prosent ja på.

Vi har også tidligere vist hvordan man skaffe seg amerikansk Netflix-utvalg, eller lure Google til å tro at man er i et annet land for å låse opp den nye ansiktsgjenkjenningsfunksjonen.

Netflix setter ned foten

STRAMMER GREPET: Netflix varsler nå at tjenesten de neste ukene vil verne de geografiske inndelingene med mer avanserte metoder. Foto: NETFLIX
STRAMMER GREPET: Netflix varsler nå at tjenesten de neste ukene vil verne de geografiske inndelingene med mer avanserte metoder. Foto: NETFLIX Vis mer


I et nylig publisert blogginnlegg fra David Fullagar, visepresident for innholdsleveringsarkitektur i Netflix, uttrykker forfatteren at Netflix skulle ønske at de kunne tilby det samme utvalget i alle de 190 landene de nå er til stede i, og at det er noe de fortsatt jobber med.

Samtidig har selskapet dårlig nytt for de som trikser med plasseringen (vår oversettelse):

Noen medlemmer bruker mellomtjenere eller "unblockere" for å få tilgang til titler som er tilgjengelig utenfor deres hjemland. For å adressere dette, bruker vi de samme eller tilsvarende teknikker som andre selskaper. Denne teknologien utvikler seg fortløpende, og vi utvikler oss med den.

Det betyr at i de nærmeste ukene, vil de som bruker mellomtjenere og "unblockere" kun få tilgang til utvalget i landet de bor i. Vi er sikre på at denne endringen ikke vil få noen innvirkning på abonnenter som ikke bruker mellomtjenere.

Med andre ord ser det i hvert fall ut til at Netflix ikke kommer til å sperre brukere ute fra tjenesten om de prøver å benytte seg av slike teknikker.

Samtidig vil det ikke overraske oss om det fortsatt vil finnes måter å omgås Netflix' nye teknikker på.

Ikke uventet

Dette kommer ikke helt som lyn fra klar himmel – når tjenester som Smartflix gjør det enkelt å bløffe systemet, er det å forvente at rettighetshavere legger press på Netflix for å ta et strammere grep.

For selv om Netflix selv ikke taper noe på at folk lurer seg til innhold de ikke skulle hatt tilgang til (kanskje snarere tvert i mot), er det verre å svelge både for rettighetshaverne og de som faktisk har kjøpt rettighetene til en film eller tv-serie.

Dette blåser uansett liv i debatten rundt geografisk inndeling av rettigheter, som henger igjen fra gammelt av, da fysiske produkter måtte distribueres, men som mange mener burde ha vært helt unødvendig i en digital verden – der geografiske oppdelinger bare er streker på et kart.

LES OGSÅ: Slik får du sett Netflix på TV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer