IKEA Trådfri for HomeKit

Nå virker de med Apples smarthjem også

IKEAs smart-lyspærer kan endelig styres med «Hjem»-appen.

STYR FRA MOBIL: IKEAs Trådfri-lyspærer har lenge latt seg styre fra egen app for Android og iOS. Nå får de endelig støtte for Apples smarthjemsystem HomeKit også. Foto: IKEA
STYR FRA MOBIL: IKEAs Trådfri-lyspærer har lenge latt seg styre fra egen app for Android og iOS. Nå får de endelig støtte for Apples smarthjemsystem HomeKit også. Foto: IKEA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

IKEA lanserte sine smarte «Trådfri»-lyspærer i april. Men først nå blir lyspærene mulig å styre med Apples smarthjemsystem HomeKit, melder blant andre det britiske forbrukermagasinet Which? og IT-nettstedet 9to5Mac.

Dette blir også bekreftet på IKEAS kanadiske nettsider.

Det betyr at du endelig kan bruke den for noen mystiske «Hjem»-appen som kommer med iPhone og iPad til å styre IKEAs smartlysssystem. Det er imidletid begrensinger. Det er bare selve lyspærene som kan styres, ikke dimmere og annet Trådfri-ekstrautstyr du kan kjøpe i IKEA-varehusene.

Tok et halvt år

De smarte IKEA-pærene, som skal konkurrere med de populære Philips Hue, har selvsagt allerede egen app både til Android-telefoner og iPhone/iPad.

MYSTISK APP: Ikke alle iOS-brukere vet hva symbolet merket «Hjem» skal brukes til. Foto: Tore Neset
MYSTISK APP: Ikke alle iOS-brukere vet hva symbolet merket «Hjem» skal brukes til. Foto: Tore Neset Vis mer

I mai forkynte IKEA at de også ville støtte HomeKit, og dermed skulle lyspærene kunne styres fra «Hjem»-appen i likhet med en andre utvalgte produkter.

Lanseringen lot imidlertid vente på seg. Først i august ble det annonsert at HomeKit-støtten var klar, men like etter ble dette trukket tilbake, angivelig på grunn av feil og problemer underveis.

Nå skulle imidlertid alt være klart for at brukere av Apples alt i ett-system skal kunne styre IKEA-lyspærene på samme måte som lyspærer fra de fleste konkurrentene.

Kommunikasjonsrådgiver Siv Egger Westin i IKEA bekrefter overfor Dinside at HomeKit-støtten også gjelder Norge.

Spar penger med IKEA

I utgangspunktet skuelle man tro at IKEAs smartpærer er langt billigere enn pærene fra markedslederen Philips Hue, som allerede samarbeider med Apples system.

Direkte prissammenligning er litt vrient, siden vi på en måte sammenligner «epler» og (lys)pærer her.

Et startsett med styringsenhet og to hvit pærer koster for eksempel 699 kroner i Hue-utgave hos Komplett.no, mens du må ut med en hundrelapp mer for et tilsvarende sett i IKEA-utgave. Men da får du til gjengjeld flere sjatteringer i hvitt samt dimmer, mens Philips-settet bare inneholder standard hvitpærer uten dimmer.

BILLIGST: Philips Hue-pærer selges for 174 kroner på Elkjøp. På IKEA må du betale 195 kroner for «kopien». Foto: Elkjøp
BILLIGST: Philips Hue-pærer selges for 174 kroner på Elkjøp. På IKEA må du betale 195 kroner for «kopien». Foto: Elkjøp Vis mer

Ved kjøp av ekstra hvite pærer sparer du en god del med IKEA, dersom du bare skal ha standard hvit. Hos IKEA betaler du 95 kroner pr. pære, hos Elkjøp betaler du 174 kroner for en tilsvarende Hue-pære. Begge er enkle hvitpærer. Samme pris på Hue finner du på Komplett.no.

IKKE BILLIGERE: IKEAs smartpærer koster faktisk mer enn «originalen» fra Philips. Foto: IKEA
IKKE BILLIGERE: IKEAs smartpærer koster faktisk mer enn «originalen» fra Philips. Foto: IKEA Vis mer

Det er også en viktig forskjell mellom de to systemene når det gjelder funksjoner og muligheter. Mens Hue-lampene kan styres utenfra via Internett, er ikke dette mulig med IKEAs lamper.

Fargepærer koster imidlertid langt mer enn standard hvitt lys. For en startpakke med Hue i farger må du ut med 1.600 kroner, og ekstrapærer koster rundt 400 kroner pr. stykk.

I IKEA-versjon koster fargepærene 295 pr. stykk, altså vesentlig mindre.

Kan brukes om hverandre

HomeKit er enda ikke så universelt som konkurrenter som Fibaro og Home Assistant. Men stadig nye produkter og produktgrupper kommer til.

Dette gjelder også smartpærer. For eksempel kan nå lyspærer fra både LIFX, Elgato, Sylvania og Nanoleaf styres med HomeKit, i tillegg til pærene fra Philips og IKEA.

INTEGRERT: Apples HomeKit-system tar mål av seg til å få alle smart-produktene i huset til å spille på lag. Foto: Apple.
INTEGRERT: Apples HomeKit-system tar mål av seg til å få alle smart-produktene i huset til å spille på lag. Foto: Apple. Vis mer

Og smarthjemsprodukter både fra Elgato, Netatmo, Logitech og Tado og Philips Hue kan brukes med HomeKit.

Det har vært mye snakk om at folk med Philips Hue smartlyssystem hjemme skulle kunne kjøpe lyspærene fra IKEA og bruke dem i stedet for Philips egne pærer.

Dette har ikke vært helt enkelt. De to brukte nemlig i utgangspunktet to ulike varianter av dette trådløse overføringssystemet Zigbee.

Først i august fikk IKEA-pærene full Hue-støtte, slik at de to systemene nå kan brukes om hverandre.

Snakk til lyspærene

Via Apples hyggelige hjelper Siri kan du fortelle både IKEA-pærene og andre smartpærer som støtter HomeKit at de skal dempe lyset, slås av og på og mye mer.

Når Apples nye smart-høyttaler HomePod kommer en gang neste år, vil den kunne spille sammen med IKEA-pærene.

SMART-HØYTTALER: Med Apple HomePod kan du styre både musikk og lys via stemmen.
SMART-HØYTTALER: Med Apple HomePod kan du styre både musikk og lys via stemmen. Vis mer

Det betyr at du også kan fortelle høyttaleren både hva den skal spille og hvordan lyset skal oppføre seg.

Folk med Android-telefon eller utstyr som ikke støtter HomeKit har allerede slike muligheter. Gjennom det super-enkle programmeringssystemet IFTTT (Android, iOS) spiller ulike smartgjenstander i huset på lag.

Via smart-ringeklokka Ring, som i versjon 2 også kan bruke HomeKit, kan du for eksempel via et IFTT-program be om at musikken dempes og lysene blinker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer