Napster og iTunes like rundt hjørnet

Mens amerikanerne har hatt tilgang til hundretusener av lovlige musikkfiler lenge allerede, har vi nordmenn måttet smøre oss med tålmodighet. Men nå tyder mye på at både Napster og iTunes vil lanseres i god tid før sommerferien.

Publisert
Sist oppdatert


Apple har allerede hatt kjempesuksess med sin iTunes-satsning i USA, og tjent mer penger enn selv de mest optimistiske på forhånd hadde turt å håpe på. Stort utvalg, garantert god kvalitet, ryddig grensesnitt og rask nedlasting har vist seg å være viktigst for for mange, noe de samtidig er villige til å betale noen kroner for.

Apple har hatt kjempesuksess med iTunes i USA.
Apple har hatt kjempesuksess med iTunes i USA. Vis mer70 kroner

I USA koster en låt normalt 99 cent, og et helt album 9 dollar og 99 cent, som er omtrent halv pris av hva en nylansert CD vanligvis koster. I tillegg tilbys det forskjellige abonnementsløsninger, for eksempel fri lyttetilgang til arkivene for en fast sum pr måned. Låter som lastes ned kan brennes til CD, overføres til MP3-spillere, og kan også avspilles på et visst antall PCer.

Men det viktigste er likevel at kjøperne av musikken ikke lenger er bundet til CD-mediet, og kan dessuten velge bort de sangene fra et album de ikke ønsker å kjøpe. Samtidig sikres inntekten til artistene og distributørene.

Europa kommer etter

I Europa har OD2 vært de eneste som har kunnet tilby lovlig nedlastbar musikk fra alle de fem store plateselskapene. Og bare de mest oppfinnsomme her til lands har kunnet laste ned OD2-musikk via Windows Media Player. Tono har dessuten en god del nedlastbar norsk musikk tilgjengelig via musikkonline.no.


Men både iTunes, Napster og andre online-musikkløsninger er nå i ferd med å etablere tjenester i Europa, Norge inkludert. Men lovverket, og ikke minst innstillingen hos plateselskapene, spriker fra land til land, og har gjort jobben vanskeligere enn først beregnet. Målet er likevel å åpne de velfylte arkivene for europeerne før sommerferien, og i følge Macworld har Napster Europe som mål å lansere tjenesten allerede i april.

Salget av musikk-CDer har sunket drastisk i enkelte europeiske land de siste årene. I Danmark er for eksempel salget halvert i forhold til for fire år siden.

Lenker:
Apple iTunes
Napster 2.0
Platelanseringer våren 2004

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer