Napster

Napster
Publisert
Sist oppdatert

Med introduksjonen av fildelingsprogrammet Napster fikk etter hvert platebransjen flere grunner til å ligge våken om nettene. Folk regelrett kastet seg over programmet, ISPene svarte med å skru opp hastigheten på internettlinjene, og brukerne delte musikkfiler i stor stil.

I 2000 fikk imidlertid artistene Dr Dre, Metallica og Madonna nok, og A&M og flere andre plateselskaper gikk til sak mot Napster, og vant på nær sagt alle punkter. I juli 2001 var det slutt for Napster.

Stengingen markerte imidlertid på ingen måte slutten på ulovlig fildeling. Snart dukket programmene og nettverkene opp som paddehatter; Kazaa, Limewire, iMesh, Direct Connect, Morpheus og Bearshare for eksempel - flere av dem lever i beste velgående i 2008, og ulovlig fildeling er mer utbredt enn noen gang.

Den legendariske Napster-logoen og navnet lever videre, nå som en kommersiell betal-tjeneste for musikk.

>>Les videre: Kapasitet til tusen

Innhold:[Hovedside][MP3-formatets far][MP3-formatets mor][MP3 blir født][MP3 til folket][Den første MP3-lommespilleren][Platebransjen reagerer][Spillere på løpende bånd][Napster][Kapasitet til tusen][Den første samletesten][iPod][Musikkhandel][DRM][Veien videre]

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer