Napster

Napster
Publisert
Sist oppdatert

Med introduksjonen av fildelingsprogrammet Napster fikk etter hvert platebransjen flere grunner til å ligge våken om nettene. Folk regelrett kastet seg over programmet, ISPene svarte med å skru opp hastigheten på internettlinjene, og brukerne delte musikkfiler i stor stil.

I 2000 fikk imidlertid artistene Dr Dre, Metallica og Madonna nok, og A&M og flere andre plateselskaper gikk til sak mot Napster, og vant på nær sagt alle punkter. I juli 2001 var det slutt for Napster.

Napster


Stengingen markerte imidlertid på ingen måte slutten på ulovlig fildeling. Snart dukket programmene og nettverkene opp som paddehatter; Kazaa, Limewire, iMesh, Direct Connect, Morpheus og Bearshare for eksempel - flere av dem lever i beste velgående i 2008, og ulovlig fildeling er mer utbredt enn noen gang.

Den legendariske Napster-logoen og navnet lever videre, nå som en kommersiell betal-tjeneste for musikk.

>>Les videre: Kapasitet til tusen

Innhold:
[Hovedside][MP3-formatets far][MP3-formatets mor][MP3 blir født][MP3 til folket][Den første MP3-lommespilleren][Platebransjen reagerer][Spillere på løpende bånd][Napster][Kapasitet til tusen][Den første samletesten][iPod][Musikkhandel][DRM][Veien videre]

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer