Når den bærbare bråker

Det kan være vanskelig å bli kvitt støy i bærbare datamaskiner. Vi har gode tips til både deg som skal kjøpe og deg som allerede har kjøpt.

Publisert
Sist oppdatert
... jo mer strøm en bærbar bruker, jo varmere blir den, og jo mer må vifta jobbe.


Vi har ved et par tidligere anledninger skrevet om støydemping av datamaskiner, men da alltid for stasjonære PCer. For bærbare er dette av naturlige årsaker et langt mer komplisert tema, ettersom det ikke bare er å åpne en åpne en dør og bytte ut de mest støyende komponentene.

Les også: De beste PC-tilbudene

Bærbare datamaskiner er nemlig ikke bare et herk å få åpnet. Det er lite - om enn noe - rom for å utbedre de eksisterende kjøleløsningene, som gjerne kan være konstruert for akkurat den og den modellen. I de fleste tilfeller kan du altså ikke regne med å kunne skru opp maskinen og bytte en støyende vifte med en standardmodell du har kjøpt i butikken.

Men det betyr ikke at du er prisgitt lykken når det gjelder støy fra bærbare datamaskiner.

Del 1: før du handler

Dette avsnittet hjelper ikke akkurat deg som allerede sitter med en bråkete bærbar, men er du en av dem som har planer om å snart gå til anskaffelse av en portabel liten sak har vi noen tips.

Normalt sett er det viften(e) som sitter i den bærbare som lager mest støy. Viftas oppgave er å flytte luft over kjøleribber for å bli kvitt varme, og varmen kommer fra elektrisiteten datamaskinen bruker. Så generelt kan vi si at jo mer strøm en bærbar bruker, jo varmere blir den, og jo mer må vifta jobbe.

Så det vil lønne seg for deg å være litt bevisst på hva slags komponenter som sitter i datamaskinen - spesielt når det gjelder prosessor og grafikkløsning.

Skal du egentlig spille på laptopen?
Skal du egentlig spille på laptopen? Vis mer

Grafikk

Du bør tenke etter hvor god grafikkløsning du trenger. Et dedikert grafikkort vil ikke bare bruke mer strøm og generere mer varme, men vil også være dyrere og redusere batterilevetiden. Er du derfor nokså sikker på at du ikke skal bruke datamaskinen til 3D-spill eller som et seriøst mediesenter er sjansen stor for at du ikke trenger noe kraftigere enn en moderne integrert løsning.

Prosessor
Nyere prosessorer for bærbare datamaskiner har støtte for en strømsparingsteknikk kalt SpeedStep (Intel) eller PowerNow! (AMD). Disse prosessorene justerer dynamisk klokkefrekvens og tilsvarende strømforbruk etter belastning.

Verd å merke seg er at Celeron - den billigste prosessorlinja fra Intel - ikke har SpeedStep, mens AMD på sin side har beholdt PowerNow! i sine billige Mobile Sempron.

Den aller beste normalprosessoren for privatmarkedet når det gjelder kombinasjon av ytelse og lite varmeutvikling er i skrivende stund Intels nye Penryn-prosessorer. Vi har enn så lenge kun testet en bærbar med en slik prosessor, men resultatet var meget positivt.

"Stille Modus"
Noen bærbare PCer har en knapp som tvinger gjennom lavere ytelse og mindre varmeutvikling for å holde støynivået på et minimum. Eksempler på slike maskiner er Fujitsu Siemens Amilo PI 2530 og W1 fra LG. Kjøper du en bærbar med litt under panseret og vil at den også skal kunne være stille på kommando kan det være lurt å se etter noe slikt.

Ikke stol på...
...selgere, oppgitte støymålinger fra produsenten eller dine egne ører hvis du går i butikken. Bakgrunnstøyen fra andre folk, ventilasjonsanlegg og muzak virker kanskje ikke spesielt forstyrrende der og da, men er gjerne høyt nok til å overdøve de fleste vifter.

Når den bærbare bråkerDessverre ikke akkurat ideelle forhold for å sjekke viftestøyen...

Returrett
Noen vanlige butikker gir deg full returrett dersom du ikke skulle være fornøyd, og kjøper du over Internett har du alltid 14 dagers ubetinget returrett. Dette kan du benytte deg av dersom nyervervelsen skulle bråke mer enn du hadde regnet med. Men å gå gjennom flere bærbare på den måten er ikke bare tungvint, men også kostbart og tidkrevende.

Gjør hjemmeleksene
Noe av det smarteste du kan gjøre er derfor å undersøke litt på forhånd. Ser du en bærbar som virker interessant kan du med et par kjappe nettsøk på modellbetegnelse finne tester, omtaler og aktuelle diskusjoner.

Del 2: hvis din nåværende bråker

Det finnes ingen vidunderkur som over nødvendigvis gjør om en bråkete bærbar til et stillegående vidunder, men det finnes en rekke forbedringspunkter. Kan du gjøre noe med en eller flere av disse kan du godt ende opp med en betraktelig mindre støyende datamaskin.

Når den bærbare bråker

SpeedStep og PowerNow!

Du bør først sjekke om du har en form for dynamisk justering av prosessorhastighet - og at den i så fall virker. Bruker du for eksempel CPU-Z kan du se klokkefrekvensen i sanntid, og denne skal da øke når prosessoren blir hardt belastet.

Dersom den ikke gjør det (og du er rimelig sikker på at du har SpeedStep eller PowerNow!) kan det være at den er feil satt opp. Disse funksjonene kan gjerne skrus av og på i BIOS, så det er verd å først sjekke der. SpeedStep kan for øvrig være oppført som "EIST" eller "Enhanced EIST".

Kjører du Windows XP kan det også være verd å merke seg at "Alltid på"-strømoppsettet tvinger prosessoren til å kjøre på full fart.

Det finnes også tredjeparts programvare som gir deg bedre og enklere kontroll over prosessorens justering av klokkefrekvens. SpeedswitchXP er en slik liten applikasjon.

Dedikerte grafikkløsninger
Nyere grafikkort for bærbare har også funksjoner for sparing av strøm. Hos ATI heter teknologien PowerPlay, mens nVidia har PowerMizer. Sistnevnte skal i stor grad fungere som tilsvarende teknologi for vanlige prosessorer, mens PowerPlay vanligvis justerer seg etter hvorvidt den går på ekstern strøm eller batteri.

Har du ikke bruk for høy grafikkytelse når du jobber med maskinen koblet til strømnettet kan dette oppsettet med fordel forandres dersom du har en bærbar med grafikkløsning fra ATI. Sett grafikkortet til "strømsparing" i ATIs kontrollpanel - dette vil redusere varmeutviklingen.

Prosesser
Kontroller også at du ikke har et ondsinnet eller løpsk program på din bærbare som bruker unødvendig mye ressurser. Dette kan du kontrollere det ved å sjekke Prosesser under Windows Oppgavebehandling. Når ikke maskinen din jobber med noe spesielt bør Idle eller ledig systemprosess stå for mesteparten av "prosessorbruken".

Oppdatere BIOS
Som regel er det PCens BIOS som tar seg av temperaturavlesingen og viftestyringen, og ved spesielle problemer kan det være at en BIOS-oppdatering er på sin plass. Typiske symptomer på dårlig styring er at vifta ofte spinner opp og ned uten spesiell grunn, eller at luften som blåser ut av maskinen ikke er spesielt varm.

Einar Steensnæs (foto: Arne Gjone)
Einar Steensnæs (foto: Arne Gjone) Vis mer


Flashing av BIOS er i dag relativt enkelt og kan gjøres fra Windows, mens du finner instruksjoner og ny BIOS på hjemmesidene til produsenten av datamaskinen.

Det kan også være at du kan gå inn i BIOS og til en viss grad justere terskelen for når vifta skal slå inn.

Ellers har du også noen programmer som overvåker temperaturer og kan hjelpe til med å styre vifta, for eksempel SpeedFan.

Plassering
Vifta på en bærbar drar i de aller fleste tilfeller inn (kjølig) luft fra omgivelsene og sender den forbi en "grill" eller kjøleribber for å øke varmetapet. Selve luftinntaket/ene sitter gjerne på undersiden av maskinen, og blir disse delvis eller helt blokkert vil luftstrømmen hindres og vifta må jobbe hardere.

Du bør altså være påpasselig med hvor du setter maskinen - å plassere den på fanget eller dyna for lang tid av gangen er som regel ingen god ide.

Ekstern kjøling
Det finnes "kjøleplater" som skal hjelpe på bærbare som fort blir varme. Mange av disse har dog aktiv kjøling, altså egne vifter - noe som i verste fall kan bety at du totalt ender opp med mer støy enn om maskinens vifte skulle jobbe alene...

Når den bærbare bråker

Rengjøring

Litt avhengig av hvilket miljø du bruker maskinen i vil åpningene luften strømmer gjennom sakte men sikkert bli tettet igjen av støvpartikler som setter seg fast. For mange bærbare er åpningene fra før ganske små, og de er dessuten som regel er vanskelig å åpne for å inspisere og rengjøre.

Bruk først en lommelykt og sjekk visuelt om dette er et problem eller ikke. Dersom det er tilfelle er nok det beste å åpne maskinen dersom den begynner å gro igjen med støv, men også utenfra kan du få gjort underverker ved å rense med q-tips og bruke komprimert luft der du ikke kommer til.

Husk også at vifter blir gamle, så det hender de bråker mer med alderen. Spesielt dersom de også er belastet med ekstra støv på bladene eller i kulelageret. Er det her problemet ligger og du er litt handy går det an å prøve å få tak i en ny vifte/kjøleløsning fra et serviceverksted eller lignende.

Les også: De siste svarene fra datadoktoren

Bråkete harddisk
Også harddisken kan lage litt støy, spesielt de litt eldre modellene. Har du en gammel disk som knatrer og/eller hviner bør du vurdere å bytte den ut. Prisene er ikke lenger avskrekkende, og forbedret kapasietet og ytelse i forhold til gamle harddisker kan virkelig gi din gamle bærbare en "ny vår".

Dine tips?
Vet du om noen andre, smarte grep for en kjøligere og mindre støyende bærbar? Del dem gjerne med oss og andre lesere i diskusjonstråden under.


Artikkelen ble første gang publisert januar 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer