Når pikslene tar kvelden

Sjansene for at du på sikt vil oppdage lysende hvite eller røde prikker i bildene fra digitalkameraet, er meget store. Her får du vite hva du skal gjøre med problemet!

Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje en godt bevart hemmelighet for mange, at bildesensoren i kameraet slett ikke vil leve evig. Etter hvert som tiden går, øker nemlig sjansene for pikselfeil betraktelig. Feilene materialiserer seg som små prikker på bildene som har avvikende farger i forhold til området rundt. Så hvis du plutselig oppdager en lysende rød eller hvit prikk en plass i bildeflaten (eller svart i hvite områder) er det store sjanser for at problemet kan relateres til en sliten CCD eller CMOS-sensor.

Kan være ekkelt

Og prikken omfatter nesten alltid mer enn én piksel på det endelige resultatet, gjerne fire eller flere. Det skyldes blant annet måten bildesensoren "regner seg fram til bildet" på, samt at bildet som regel komprimeres til JPEG-format med tilhørende artefakter.

Faren for at det nye kameraet ditt har pikselfeil ved leveringen, er imidlertid veldig liten. Kameraer fra alle seriøse produsenter gjennomgår grundige tester før de havner i butikkhyllene, blant annet for å avsløre feil ved bildesensoren. Men felles for alle er at pikselfeil med stor sannsynlighet oppstår på sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.