Nec Versa T400

En ekte tablet PC har verken tastatur eller mus. All styring og inntasting skjer via den trykkfølsomme skjermen. Versa T400 fra NEC representerer utvilsom det lekreste vi har sett i denne klassen.

Nec Versa T400
Publisert
Sist oppdatert

For uinnvidde kan vi fortelle at tablet PC er en blanding av en bærbar PC og en notisblokk. Den skiller seg først og fremst fra en bærbar PC ved at den har en trykkfølsom skjerm, og er laget med tanke på å kunne brukes helt uten tastatur og mus. Med en medfølgende plastpenn med magnet-tupp kan du trykke direkte på ikoner og menyer, og skrive dokumenter og notater direkte på skjermen som på et vanlig papirark. Kråketegnene dine gjenkjennes og konverteres til tekst av operativsystemet i tablet PCen. Et trykkfølsomt, virtuelt tastatur er en alternativ løsning.

Hvem har bruk for den?


Å argumentere for å kjøpe tablet PC for at det skal være enklere å ta notater, blir for tynt, noe som også er konklusjonen i en rapport utarbeidet av Gartner Group. Det har allerede vært flere notatblokk-PCer på markedet i mange år. Ingen er blitt store kommersielle suksesser. Blant dem som smertelig har fått erfare dette, finner vi blant andre Sony og IBM.

Stående arbeid

Den største fordelen med tablet PC, slik vi ser det, er at den kan brukes når du står oppreist - i vertikal arbeidsstilling. Du holder maskinen med en hånd, og skriver med den andre, noe som er vanskelig, og dessuten risikabelt med en bærbar PC. Målgruppene er lett å tenke seg, journalister, studenter, varehandel, transportselskaper, selgere og andre grupper som ofte arbeider stående og gående. Men da må tablet PC tilby noe mer enn PDAen.

Og det gjør den indirekte allerede, ved at du får full Windows XP-funksjonalitet, og dermed også muligheten til å kjøre absolutt alle programmer og funksjoner som hvilken som helst annen PC/Windows-bruker.

Med alle nettprogrammene du allerede er vant til å bruke på plass, blir tablet PCen dessuten langt mer behagelig å bruke når du skal surfe trådløst på nettet, enn de fleste løsninger som finnes på mobiltelefoner og PDAer.

Spesialløsninger

Tommy Gjestad er produktansvarlig hos Mikrodaisy.
Tommy Gjestad er produktansvarlig hos Mikrodaisy. Vis mer
Her er plass til en GSM-modul, og dermed kan du bruke Versa T400 som erstatning for mobiltelefonen.
Her er plass til en GSM-modul, og dermed kan du bruke Versa T400 som erstatning for mobiltelefonen. Vis mer


Den norske importøren av Nec Versa T400, Mikrodaisy, jobber dessuten med å gjøre tablet PCen nyttig for funksjonshemmede, blant annet gjennom egenutviklet trykkeplate-programvare. Ved å trykke direkte på symboler på skjermen, kan for eksempel personer uten språk uttrykke seg verbalt - gjennom tablet PCen.

- Til dette formålet jobber vi med en løsning der pekefingeren kan brukes istedenfor den medfølgende pennen. Det vil gjøre det langt enklere for brukere som for eksempel er hemmet motorisk, sier produktsjef hos Mikrodaisy, Tommy Gjestad.

Han legger dessuten til at Nec Versa T400 kan utstyres med både GSM-modul (for mobiltelefoni), samt GPS navigasjonssystem via en CF-kortspalte.

Liten og hendig

Nec Versa T400 er ikke mer enn halvannen cm tykk, veier 1 kg, og har en 10,4" trykkfølsom XGA-skjerm (1024 x 768 piksler). PCen virker solid bygget, kanten rundt skjermen er av metall. 99% av overflaten dekkes av et vanlig A4-ark. Likevel er det ikke småtterier den har å by på, verken ytelsesmessig eller når det gjelder utstyrs- og tilkoblingsmuligheter:

 • 933 MHz Pentium III Mobile-prosessor
 • 20 GB harddisk
 • 256 MB minne
 • 3 stk USB 2.0-porter
 • CompactFlash-leser
 • Innebygd WLAN (trådløst nettverk, 802.11b)
 • 100/10 Mbit nettverk
 • Oppladbart Li-ion batteri (inntil 4 timers driftstid)
 • DVD-leser (ekstern)

  Enheten har også innebygd mikrofon og høyttalere, eksterne løsninger kan dessuten tilkobles. Det er selvfølgelig heller ingenting i veien for å koble til mus og tastatur via USB-portene, og det følger med et stativ som PCen kan settes på når du sitter ved skrivebordet.

  Nec Versa T400


  Normalt jobber du vertikalt, som på en vanlig notisblokk, men ved å trykke på en knapp over skjermen vipper du skjermbildet til horisontal posisjon, som mange vil foretrekke f. eks ved visning av film eller surfing på nettet. For skrolling i nettsider og dokumenter bruker du UP og DOWN-knappene til høyre for skjermen. Det hele er rimelig logisk og enkelt, synes vi, selv om PCen betjeningsmessig krever en viss tilvenning.

  Vi prøvde maskinen med Office-programmer, og spilte videoklipp og komprimert musikk ved hjelp av Windows Media Player. Vi opplevde ingen problemer knyttet til ytelsen, alle oppgaver ble løst kjapt og greit. PCen var dessuten helt støyfri.

  OPPDATERT: Grafikkytelsen er derimot ikke høyere enn at du kan få problemer med film i fullskjerm med Windows Media Player 9, avhengig av format og komprimering.

  Programmet Microsoft Journal brukte vi til å gjøre notater, noe som vi etter hvert fikk bra dreis på.

  Tilgjengelig nå

  Nec Versa T400 importeres av Mikrodaisy, tlf 32 17 14 00, som også selger direkte til bedrifts- og privatmarkedet. Maskinen har en prislapp på 16.900 kroner + mva.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer