Usikre trådløse nettverk

Nei, du er ikke helt vergeløs mot WiFi-hackerne

Dette kan du gjøre for å beskytte deg.

INGEN GRUNN TIL PANIKK: Følger du vanlige nettvettregler og passer på å oppdatere, er sjansen liten for at du vil bli rammet av det såkalte KRACK-angrepet på trådløse nett. (Ruteren på bildet er tilfeldig valgt) Foto: TP-Link
INGEN GRUNN TIL PANIKK: Følger du vanlige nettvettregler og passer på å oppdatere, er sjansen liten for at du vil bli rammet av det såkalte KRACK-angrepet på trådløse nett. (Ruteren på bildet er tilfeldig valgt) Foto: TP-Link Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går publiserte den belgiske IT-forskeren Mathy Vanhoef en rapport som viser at sikkerheten i trådløse nett er truet.

Nyheten vakte stor oppsikt i sikkerhetskretser. Ikke minst fordi dette gjelder så godt som alle mobil- og PC-brukere, og fordi ingen umiddelbar løsning på problemet syntes å være klar.

De aller fleste av oss bruker WPA2-standarden for kryptering på det trådløse nettet hjemme, med brukernavn og passord.

WPA2 har så langt blitt regnet som svært sikkert, men Vanhoef har altså vist at det går an for uvedkommende å trenge inn og ta kontroll over PC-er, mobiltelefoner, mediespillere, TV-er, babycall, nettkameraer og andre ting du kobler til det trådløse nettet hjemme.

Slik gjør de det

Det er viktig å ha klart for seg at dette ikke handler om at noen på finurlig vis får tak i brukernavn og passord til ruteren din.

- Angrepet gir ikke tilgang til passordet til nettverket. Det kan kun brukes til å dekryptere data sendt mellom en klient og ruteren, og i enkelte tilfeller (hvis TKIP eller GCMP er brukt) injisjere pakker, skriver senior sikkerhetskonsulent Christian August Holm Hansen i selskapet Watchcom i en sms til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer