«Gratis iPhone» på VG er svindel

Nei, du får ikke «nesten gratis» iPhone X

VG misbrukt i lure-kampanje.

SVINDEL: Både VG og andre kjente, norske nettsteder misbrukes for å lure nordmenn til å legge fra seg informasjon på falske nettsider. Selvsagt får du ikke en gratis iPhone. Om tilbudet virker for godt til å være sant, er det vanligvis det: Ikke sant! Foto: Skjermdump
SVINDEL: Både VG og andre kjente, norske nettsteder misbrukes for å lure nordmenn til å legge fra seg informasjon på falske nettsider. Selvsagt får du ikke en gratis iPhone. Om tilbudet virker for godt til å være sant, er det vanligvis det: Ikke sant! Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Som en del av en spesiell kampanje samarbeider Apple med distribusjonspartneren PaintWorld og gir bort iPhone X-er mer eller mindre gratis.»

Er det sant? Dessverre ikke, selv om det aldri så mye ser ut til å stå i en artikkel på VG.no.

Nesten alt er galt med denne «artikkelen», som i det siste har dukket opp i nettleseren til mange nordmenn.

«Roar Watne» jubler igjen …

Først av alt: Våre kolleger i VG er fritatt for all skyld. For selv om vg.no.nyheter ved første øyekast minner om vg.no/nyheter/, som er VGs virkelige nettadresse for nyheter, har den ingenting med VG.no å gjøre.

Et annet sikkert tegn på svindel er bruk av ukryptert nettadresse. Mens VG som de fleste andre seriøse nettsteder bruker https foran nettadressen sin, bruker svindlerne det usikrede http-formatet.

Men helt lett er det ikke. Spesielt siden malen for artikkelen er hentet fra en virkelig VG-artikkel om Frp og metoo, ser den ut som alle andre VG-artikler.

I artikkelen jubler en «Roar Watne» i Stavanger over å ha fått stjernetilbudet fra Apple og PaintWorld.

Det er et navn vi kjenner fra før. Han har også figurert i en like frekk Aftenposten-kopi, med helt annet utseende, lavere alder og med en Samsung-telefon i stedet for en iPhone.

For øvrig finnes det en Roar Vatne med enkel-v i Stavanger. Han har ingen iPhone. Det har vi sjekket.

GLADE ROAR: Den etter alt å dømme fiktive Stavanger-mannen «Roar Watne» er en gjenganger i svindel-annonser. Både utseende, alder og varen han får kjøpe råbillig, varierer artikkel til artikkel. Foto: Skjermdump
GLADE ROAR: Den etter alt å dømme fiktive Stavanger-mannen «Roar Watne» er en gjenganger i svindel-annonser. Både utseende, alder og varen han får kjøpe råbillig, varierer artikkel til artikkel. Foto: Skjermdump Vis mer

– Utenfor vår kontroll

VGs nettredaktør Ola Stenberg sier til Dinside at VG bruker store ressurser på å få bukt med dette uvesenet.

– Dessverre er dette til en viss grad utenfor vår kontroll. Vi har kompetanse på huset som kan ta ned slike nettsider, og det gjøres også. Men de dukker raskt opp igjen. Å anmelde virksomheten er vanskelig, siden det er snakk om aktører i utlandet.

Stenberg har så langt ikke opplevd at slike falske artikler har dukket opp i VGs eget annonsesystem. Snarere er det de store, internasjonale annonsesystemene som tilsynelatende mangler kontroll, mener han.

– Det er ikke min mening å henge ut en bestemt aktør. Men det er jo ingen hemmelighet at slike annonser ofte dukker opp på Facebook.

– «VG-artikkelen» har så godt språk at den ikke ser ut til å være ren maskinoversettelse?

– Maskiner kan gjøre det aller meste i dag. Men vi kan ikke utelukke at også nordmenn er involvert i denne virksomheten.

FARLIG: Det er ikke tvil om hva Googles Chrome-nettleser mener om nettstedet der pang-tilbudet ligger. Og selskapet bak: Vel, det viser seg å være en billakkerer i USA ... Foto: Skjermdump
FARLIG: Det er ikke tvil om hva Googles Chrome-nettleser mener om nettstedet der pang-tilbudet ligger. Og selskapet bak: Vel, det viser seg å være en billakkerer i USA ... Foto: Skjermdump Vis mer

– Vi ser det vi vil se

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim i selskapet Passordninja AS påpeker overfor Dinside at det er de færreste av oss som verken har kunnskaper eller verktøy tilgjengelig som kan avsløre slik svindel.

PASS PÅ: Om tilbudet er for godt til å være sant, styr unna, sier Per Thorsheim. Foto: Privat
PASS PÅ: Om tilbudet er for godt til å være sant, styr unna, sier Per Thorsheim. Foto: Privat Vis mer

– Disse skjermbildene viser jo fullstendig feil adresse, men det er gjort flere studier som viser hvor lite av informasjon på skjermen som faktisk fanges opp og prosesseres av hjernen vår. Vi ser bare det vi vil se, og det er egentlig ikke så mye.

Thorsheim forteller at svindlere kan kopiere en nettside med alt innhold, slik at den fungerer og ser ut akkurat som den virkelige nettsida.

Neste steg er å plassere denne artikkelen som en annonse, enten på Facebook eller på en nettavis.

– Budskapet som må formidles om og om igjen: Om et tilbud ser for godt ut til å være sant, spesielt på nett, så bør man nok holde seg langt unna, sier Thorsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer