Neste generasjon Pentium 4 lansert, priset og testet

Intel har nå forsynt pressen med offisiell informasjon og prisinfo om den nye Pentium 4-generasjonen. I tillegg har de delt ut et antall eksemplarer for test til den harde kjerne av nettsteder som tester komponenter. Her er en oversikt.

Neste generasjon Pentium 4 lansert, priset og testet
Publisert
Sist oppdatert

Vi skrev for kort tid siden om lanseringsplanene for nye prosessorer, både fra AMD og Intel. Nå har Intel sluppet februarkolleksjonen, og det er bare snakk om litt tid før leveransene er framme hos distributørene.

De nye prosessorene er basert på en mer effektiv 90 nanometers produksjonsteknikk, som gir et langt større antall prosessorkjerner på hver silisiumskive. Disse er nå 12 tommer i diameter og representerer den ypperste produksjonsteknologien Intel hittil har utviklet.

Falske forventninger?

Poenget med en ny prosessorgenerasjon er mangesidig. Den skal gi raskere prosessorer og være mer konkurransedyktig. Det innebærer at den enten må være billigere å produsere, eller så mye bedre at den kan selges til en høyere pris.

Men i virkeligheten er det ikke alltid snakk om enten/eller. Det er snakk om å få til en overgang mellom to produktgenerasjoner som går for seg så smidig som mulig for alle parter. Dette gjelder ikke bare Intel selv, men også alle distributørene og PC-produsentene - og brukerne som skal kjøpe nye PCer.

Neste generasjon Pentium 4 lansert, priset og testet


Derfor representerer ikke den første lanseringen av nye Pentium 4 en dramatisk forbedring i ytelse, prisen er den samme for modeller med samme klokkefrekvens som forgjengeren, og den er kompatibel, i hvert fall med en god del av eksisterende hovedkomponenter som inngår i en PC, først og fremst hovedkort og minne.

Derfor kreves det ikke de store omleggingene for å ta i mot den nye prosessorfamilien, produksjon og salg kan rulle og gå videre uten pauser for å vente på at brikkene skal falle på plass - bokstavelig talt.

For ytelsen på de første eksemplarene er svært nær de avtroppende modellene på samme klokkehastighet, i noen tilfeller mindre.

Så det er lite å vinne på å kjøpe de nye prosessorene, i første omgang. Men du har kanskje ikke noe valg, siden tilgangen på de eldre Pentium’ene fort tørker ut mens produksjonen av de nye øker.

Girer opp

Men det er et større skifte på gang, og det kommer senere i år. Da kommer de neste utgavene, og da vil det være større endringer på gang.

Neste generasjon Pentium 4 lansert, priset og testet


Når Intel får perfeksjonert produksjonen av Prescott-kjernen ytterligere, og jobbet videre med mikrokoden og andre justeringer som gir mer ytelse - da lanseres Pentium 4 i ny formfaktor, og nytt hovedkort er nødvendig.

Men når dette skiftet har skjedd, da vil vi se at både hastigheten og ytelsen stiger.

Tilsvarende skjedde med overgangen fra Pentium III til Pentium 4. Først da klokkehastigheten begynte å nærme seg 2 GHz og så passerte denne terskelen, da så vi at den nye arkitekturen begynte å gi frukter.

Det samme vil skje med Prescott, når den begynner å dra fra den gamle modellens topphastighet på 3,4 GHz. Da vil endringene i arkitekturen komme til sin rett, og økningen i ytelse vil stige raskere enn om man bare hadde økt klokkehastigheten på de forrige prosessorene.

Prisoversikt

Intel lanserte følgende priser på kvantiteter av 1000 eksemplarer av Pentium 4 med 90 nm teknikk, 800 MHz FSB og 1MB L2 hurtigminne:

2,8 GHz 178 USD
3,0 GHz 218 USD
3,2 GHz 278 USD
3,4 GHz 417 USD

Uoffisielle priser på 3,6 GHz og 3,8 GHz vil i følge andre nettsteder ligge på 640 USD ved lansering.

Tester

Mange nettsteder har som nevnt allerede testet 3,2 GHz eksemplarer av de nye prosessorene.

Du finner dem blant annet her:
Anandtech
Toms Hardware
HardOCP

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer