Neste Intel-prosessor ute på prøve

Haswell - etterfølgeren etter Ivy Bridge er nå hos PC-produsentene.

Neste Intel-prosessor ute på prøve
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så lenge siden Ivy Bridge-prosessoren ble sluppet, men Intel har lenge jobbet videre med neste generasjon - den fjerde i Core i-familien. Den har fått tilnavnet Haswell, og blant de viktigste egenskapene er vesentlig lavere strømforbruk. Det vil blant annet gi vesentlig mer seiglivede batterier på bærbare PC-er.

Og Haswell er allerede på vei ut til PC-produsentene.

Hva er nytt i Haswell?

Som nevnt er redusert strømforbruk den aller viktigste parameteren, og dette gjelder i hele sortimentet av varianter. I tillegg er det forbedringer i arkitekturen som gir bedre ytelse både i generelle oppgaver og ikke minst i spesielle oppgaver som grafikk i video og spill.

Vektorprosessering, hvor samme operasjon utføres samtidig på flere forskjellige data, dobles i ytelse. Det ventes også minst 10 prosent bedre sekvensiell ytelse med 8 eksekveringsenheter mot tidligere 6, og grafikkytelsen vil bli doblet sammenlignet med Ivy Bridge (Intel HD 4000).

Haswell representerer det Intel kaller et "tock", som innebærer en endring i mikroarkitekturen, selve designen av prosessorbrikken. Neste utviklingstrinn innebærer ikke slike endringer, men dreier seg om forbedringer i selve produksjonsprosessen. Begge trinn innebærer ytelsesforbedringer, men på forskjellige områder. Ved å dele inn utviklingsarbeidet på denne måten får man lengre tid på hvert trinn i prosessen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer