Netflix Super HD i Norge

Men langt fra alle kan få det, da mange nettleverandører ikke støtter tjenesten.

NIKS: De aller fleste i redaksjonen får ikke testet Netflix Super HD, fordi nettleverandørene våre ikke støtter det. Og vi er langt fra alene.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Samsung
NIKS: De aller fleste i redaksjonen får ikke testet Netflix Super HD, fordi nettleverandørene våre ikke støtter det. Og vi er langt fra alene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Samsung Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innholdet på Netflix varierer i kvalitet; alt fra gammeldagse lave oppløsninger, til HD i 720p og 1080p.

Men nå skal visstnok det beste bli bedre. Netflix kommer nemlig med det de kaller Super HD.

– Det er tonnevis av titler i Super HD, inkludert de siste filmene og TV-seriene. Om vi har tilgang på HD-versjonen, reenkoder vi det i Super HD, forteller pressesjef Joris Evers i Netflix til DinSide.

Les også: Hvorfor er ikke utvalget i norske Netflix bedre?

Bedre 1080p

Super HD-innholdet er i 1080p. Denne oppløsningen er ikke noe nytt på Netflix. Men oppløsning er langt fra alt, og det er her Super HD kommer inn i bildet.

– Super HD har en høyere bitrate, som gir bedre 1080p-bilder enn det vi hadde tidligere, forklarer Evers.

Tjenesten skal også kunne levere 3D-filmer, men selv har vi ikke funnet noen som er tilgjengelige her til lands.

For å få se Netflix sin beste kvalitet, kreves det en bredbåndslinje på 5 Mb/s, og en støttet enhet. Ifølge nettsidene deres støttes kun Windows 8 på PC-fronten. I tillegg får du Super HD på flere enheter, blant annet PlayStation 3 og siste versjon av Apple TV. Du finner hele listen her.

Men det er langt fra det største problemet.

IKKE AKKURAT TOPPSTEMNING: At Netflix får et bedre HD-tilbud er selvfølgelig bare bra. Men at ikke alle får gleden av det, faller i dårlig jord på Facebook.  Foto: facebook.com/NetflixNorge
IKKE AKKURAT TOPPSTEMNING: At Netflix får et bedre HD-tilbud er selvfølgelig bare bra. Men at ikke alle får gleden av det, faller i dårlig jord på Facebook. Foto: facebook.com/NetflixNorge Vis mer


Bredbåndsbingo

Du er nemlig også avhengig av at nettleverandøren din støtter Netflix Super HD. Med høyere kvalitet følger høyere belastning på bredbåndslinjene, og dette er ikke noe leverandørene nødvendigvis ser blidt på. Om én enkel tjeneste krever mye av linjene, vil leverandøren gjerne ha noe tilbake. Som i: Penger.

Alternativet er at nettstedet selv kommer med andre løsninger, og det er det Netflix har gjort med Super HD. De har laget sitt eget "content delivery network" (CDN) kalt Open Connect, som via egne servere hos leverandørene skal gjøre belastningen på bredbåndet mindre.

– TV-revolusjonen er ikke nettfilm, men PVR!

Men dette er ikke godt nok for alle bredbåndsleverandører.

Telenor, for eksempel, nekter å godta løsningen, og kan derfor ikke tilby Netflix Super HD til sine kunder.

"Vi forskjellsbehandler ikke innholdsleverandører, men må dessverre konstatere at Netflix har valgt en annen distribusjonsløsning mot Telenors kunder enn for eksempel NRK, TV2, VGTV, SVT og Youtube" skriver Telenor på Facebook.

Telenor-kundene straffes

"Høykvalitetstilgang til Telenors nett kommer ikke gratis, og det har altså alle andre innsett. Men Netflix krever å få dette gratis; konsekvensen er at Netflix-trafikk når bredbåndskunder i Telenors nett via det internasjonale IP-nettet, og dermed er det ikke mulig å oppnå HD-kvalitet."

Det Telenor ønsker, er med andre ord at Netflix betaler dem for bedre tilgang til deres nett, gjennom Telenors løsninger. Når Netflix kun vil bruke deres egen løsning, forøvrig uten ekstrakostnad for leverandøren, nekter Telenor å være med på leken. Og kundene må tåle steken.

Til Teknisk Ukeblad sa Netflix tidligere i år at de nekter å bruke noe annet enn sitt eget system fordi de da "kan optimalisere funksjonaliteten".

HBO har landet i Norge, men hvordan er utvalget?

Får du Super HD hos din leverandør?

(Avsluttet)
Nei(49%) 975
Ja(31%) 621
Gidder ikke sjekke(19%) 386
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvilke støtter Super HD i Norge?

– Det store flertallet av Netflix-medlemmer i Skandinavia bruker nettleverandører som støtter Super HD, hevder Evers i Netflix.

Netflix vil foreløpig ikke ut med noen liste over hvilke leverandører som kan gi kundene Super HD. Vi har spurt, men får bare oppgitt tre navn. Våre egne undersøkelser viser uansett at Evers uttalelse om "det store flertallet" i beste fall er en overdrivelse.

Fire av de aller største leverandørene her til lands støtter nemlig ikke Netflix Super HD:

  • Telenor (sagt på Facebook)
  • Canal Digital (sagt på Facebook)
  • Get (bekreftet av Get selv) (kundeservice oppgir at det "ikke er besluttet ennå, men vi vurderer en løsning", mens Get fra offisielt hold hevder det ikke foreligger konkrete planer)
  • Nextgentel (sagt på Facebook)
Disse har vi foreløpig fått bekreftet at støtter Super HD:
  • Altibox (sagt på Facebook)
  • Ventelo (ifølge Netflix)
  • Broadnet (ifølge Netflix)
  • Romm (bredbånd på Romerike, testet selv)

For å sjekke om du kan få Super HD, må du gå inn på denne nettsiden og se selv. Del resultatet i kommentarfeltet og stem over, så får vi kartlagt hvor mange dette gjelder!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer