Netscape og Mozilla i nye versjoner

Mens Microsoft har hvilt på laurbærene, har Mozilla-utviklerne jobbet og jobbet for å lage et reelt og fullgodt alternativ til Internet Explorer. Faktum er at de har klart det, mener vi.

Publisert
Sist oppdatert

Det er i motbakke det går oppover, sier ordtaket. Og nettopp det kan sies om den en gang så dominerende nettleseren Netscape Navigator. Med lanseringen av Mozilla 1.4 og Netscape 7.1 tidligere denne uken, kan Netscape være på vei tilbake i det gode selskap.

Og det er mot alle odds, vil mange påstå - i en verden som til de grader domineres av Windows-baserte PCer med Internet Explorer allerede ferdig installert.

To sider av samme sak

Mozilla 1.4 bygger på åpen kildekode, og utgjør basisen i Netscape Navigator 7.1. I praksis ser de to nettleserne omtrent like ut, og oppfører seg likt, men Netscape har puttet inn noen ekstra funksjoner i Navigator. Begge kan lastes ned gratis, og finnes i versjoner for mange operativsystemer.

Netscape 7.1
Netscape 7.1 Vis mer


Mozilla 1.4
Mozilla 1.4 Vis mer


Sannheten er at det har skjedd lite nytt med Internet Explorer de siste årene, til tross for at det er mange forbedringsområder å ta tak i. Mange av disse har både Mozilla-gjengen og våre egne Opera-utviklere oppdaget for lenge siden. Her er noen:

Skalerbare utskrifter
Tilpass innholdet på nettsider til størrelsen på arket.

Pop-up filter
Bestem selv hvilke vinduer og annonser du vil eksponeres for.

Spam-filer
Epost-klienten i Mozilla 1.4/Netscape 7.1 har fått et meget effektivt filter mot søppel-epost.

Skilleark-surfing
Samler alle åpne nettsider i ett programvindu, og sorterer dem ved hjelp av arkfaner.

Download manager
Holder styr på nedlastede filer, og sorterer dem i en egen liste. Du kan stoppe og gjenoppta store nedlastinger etc, og alle nedlastinger skjer direkte til stedet du angir, ikke først til en temporær mappe, slik som i Internet Explorer.

Passord-manager
Brukernavn og passord fra sider som krever innlogging lagres i en egen database. Senere kan du gå inn i databasen og slette oppføringer individuelt.

Integrert chat-funksjon
Både Instant messenger (AIM) og IRC-klient følger med når du installerer Mozilla 1.4 og Netscape 7.1.

Eget hjemmesideverktøy
Med Composer kan du enkelt lage din egen hjemmeside, ved hjelp av et WYSIWYG-grensesnitt (What You See Is What You Get).

Dette er bare noen av funksjonene i Mozilla 1.4, Netscape 7.1 (de fleste finnes også i Opera 7), som du ikke får i Internet Explorer. Vi har testet Mozilla 1.4 i noen dager, og vårt inntrykk er så langt meget bra. Vi har ikke oppdaget kompatibilitetsproblemer på nettsider vi har besøkt, og programmet virker stabilt og kjapt.

Gratis

Både Mozilla 1.4 og Netscape 7.1 er tilgjengelig for nedlasting, og hvis du har savnet de ovennevnte funksjoner, synes vi absolutt du bør gi dem en sjanse. Det er for øvrig ingenting i veien for å ha både Mozilla/Netscape og Internet Explorer installert på PCen samtidig.

Lenker til nedlasting:
Mozilla 1.4 (Windows, MacOS X, Linux, ca 14 MB)
Netscape 7.1 (str varierer med operativsystem og installasjonsvalg, maks 30 MB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer