NetStumbler

Dette lille programmet hjelper deg å kartlegge dine trådløse omgivelser.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste har fått med seg at bruken av trådløse nett de siste årene har eksplodert. For noen - spesielt de som mener at tilgang til Internett er en menneskerett på linje med mat og drikke - betyr dette økte sjanser for å finne et åpent nettverk å bruke dersom man beveger seg utenfor hjemmets fire vegger.

For å kartlegge de trådløse omgivelsene benytter de fleste seg av operativsystemets innebygde applikasjoner for å finne og administrere trådløse nett, men ofte finnes det både kraftigere og mer hensiktsmessige verktøy for dette.

NetStumbler (som ikke overraskende er kort for Network Stumbler), er et slikt Windows-verktøy.

NetStumbler er spesielt ved at det søker aktivt, altså lytter det ikke bare etter trafikk, men sender også ut nettverkspakker som andre nettverk svarer på. Med denne metoden finner NetStumbler også nettverk med skjult SSID, det vil si trådløse nettverk som ofte ikke oppdages av andre.

NetStumbler


Av andre ting snapper NetStumler opp om et gitt nettverk er kryptert (både WEP og WPA kommer tilbake som "WEP" om du lurer), hvilken kanal det opptar og hvor god dekning det har. Så i tillegg til å finne tilgjengelige nett kan programmet brukes til å enkelt finne ledige - eller overfylte - kanaler, perfekt dersom du har nettverksproblemer og mistenker at ditt nettverk må konkurrere med mange andre.

Et annet smart bruksområde er å bruke programmet for å skanne etter steder med ekstra godt/dårlig mottak, for eksempel ved montering eller plassering av nettverksutstyr.

NetStumbler er gratis og du kan laste det ned her. Programmet virker med de fleste Windows-versjoner, men er ikke garantert å fungere med Vista. En lettere utgave (MiniStumbler) er også tilgjengelig for Windows CE.

Har du på den annen side en Mac vil iStumbler gjøre mye av det samme. Dette programmet finner du her.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer